Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b3

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Audio w b3

Post autor: Krycha » 31 mar 2007, 20:28

Witam otóż zastanawiam sie nad wykonaniem audio.. mam pewien plan(pomysł) i podaje moje propozycje. A wiec tak jako podstawę oczywiście potrzeba układu sterującego to mój wybór padł na Alpine dokładnie alpine_cde_9881r wersja srebrna z czerwono-niebieskim podświetlaniem. W przodu w deskę rozdzielczą dwie 10tki Hertza ecx_100, dalej w przednie drzwi panele z MDFu koszt coś koło 290zł i do tego głośniki Hertza 16cm hertz_esk_165 Dalej zastanawiam się czy warto dawać w tylne drzwi bo mogę dać w półkę identyczne jak w przednie drzwi Helixy również 16tki. Bo nie wiem czy jest sens kupowania jeszcze paneli z mdfu na tylne drzwi. Do bagażnika chcę wstawić wzmacniacz JBL 4 kanałowy gto_4060, dwa kanały zmostkowane do tuby a pozostałe dwa do 16tek w półkę. Przód podłączony do radia. I jeszcze skrzynkę jbl_gto1204bp

Więc tak wygląda mój plan co o tym sądzicie? może jakieś małe rady? Dodam że audio będzie montowane w AUDI 90.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 16:40 przez Krycha, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 31 mar 2007, 20:47

No no... Muszę powiedzieć że masz zacny plan. Herz to dobra firma ale jak wzmacka i skrzynkę bierzesz JBL'a to może wszystko utrzymaj w jednej marce? Głośniki w tylnych drzwiach na pewno zdały by lepszy egzamin niż w półce ale wiąże się to z dodatkowymi kosztami... Jak byś jednak znalazł fundusze na taszki w tynie drzwi to polecam. Poza tym bez zastrzeżeń. Radyjko też słuszne. Aż chciał bym tego później posłuchać...

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 31 mar 2007, 20:52

Myślałem nad głośnikami tylko z JBL ale jeśli chodzi o 16tki to Hertze lepiej wypadają w w skali cena/jakość. Za konkretnego JBL jeśli chodzi o 16 to trzeba zapłacić dobrze.. Może i bym się skusił ale krążą dobre opinie o firmie Hertz i myślę że 16tki jak i 10tki w półkę wezmę właśnie z Hertza ;-)
Fundusze pewnie by się znalazłby bo czas na kompletowanie tego mam z tego co słyszałem że lepiej dać 16tki w drzwi niż w półkę..

[ Dodano: 2007-03-31, 20:53 ]
Oofol pisze:Aż chciał bym tego później posłuchać...
jak skończę to może kiedyś spotkamy się na jakimś spocie to posłuchasz ;-)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 31 mar 2007, 21:20

Jeśli montujesz skrzynię to nie szukaj dołu w głośnikach uporczywie. Zadbaj o dobry nie rozmytą odbiciami no o przednią szybę scenę, zrównoważone srodkowe pasmo, dobrą górę.
Wyważ to wszystko sobie odpowiednio.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 31 mar 2007, 23:22

To co proponujesz głośniki dwudrożne w półkę i drzwi?
Daj może jakieś propozycje co do głośników ;-)
W sumie to niby masz racje bo może być trochę za nisko... Trzeba coś średnio tonowego zamontować.. bo niskie tony będą zagłuszać wysokie a tego nie chce..

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 31 mar 2007, 23:46

Na Twoim miejscu dałbym:

W słupkach przednich ( lub ewentualnie oryginalnych miejscach, choc odbija się od szyby ) tweetery. W panelach przednich 16.5 cm hertz'y, helix'y, jbl'e. ( i tu jednak mimo wszystko wkładałbym 2 drożne. Są tańsze )

Z tyłu dałbym takie same głośniki z tym, że odseparowane z wysokotonowym gdzieś na wysokości klamki.

Do tego skrzynka max 40 litrów i wzmacniacz 2 kanałowy zmostkowany napedzający skrzynkę. Głośniki podłączone centralnie pod tą alpinę.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 02 kwie 2007, 19:26

Doc ale kolega ma odpowiednie środki finansowe to dla czego radzisz mu 2 drożne do przodu? Zestaw separowanych da przecież dużo więcej!

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 02 kwie 2007, 21:57

W sumie też się nad tym zastanawiam czy nie lepiej było by dać w panel odseparowne 16tki i gwizdki gdzieś w okolicy słupka lub klamki.. bo z tego co mi wiadomo głośniki dwudrożne nie powalają jakością..
Oofol pisze:olega ma odpowiednie środki finansowe
no nie przesadzajmy hehe ;-)

Awatar użytkownika
Szajba
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szajba » 02 kwie 2007, 23:29

Witam. Jeśli chodzi o przód, to nie słyszałem żeby ktoś montował 10cm w podszybia + zestaw odseparowany. Ja mam zamontowane te Hertz'e i syczki poszły w podszybia, a woofery w drzwi. Przez jakiś czas grały z radia, ale bardzo krótko (żeby nie zniszczyć przetworników), potem grały ze wzmacniaczem ground zero i juz bylo dobrze, a teraz grają ze wzmacniaczem u-dimension i jest bardzo przyjemnie. Aha, jeśli nie wytłumisz drzwi to będą grały tak samo, jak pierwsze lepsze głośniki z marketu i syczki potrafią zabić uszy i u mnie sopran jest zawsze na płasko. Jeśli masz pytania co do przodu, albo interesuje Cię reszta mojej instalacji to pisz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 02 kwie 2007, 23:31

Szajba, Wiec tak to jakbyś radził 10tki w podszybie biorę na bank tylko zastanawiam sie czy brać dwudrożne w przednie panele ? bo w sumie może bić z tyłu basem a z przodu zabiją mnie te gwizdki :/ chce żeby to jakoś równo było :-)

Awatar użytkownika
Szajba
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szajba » 02 kwie 2007, 23:45

Musisz mieć dźwięk z przodu. Daj sobie siana z tymi 10cm. Kup ten zestaw bo jest w bardzo niskiej cenie porównójąc do tego co ja za niego dałem (montowała to firma tego gościa co wystawia głośniki:) ) i wytłum drzwi obowiązkowo w Lublinie w firmach chcą 300zł za 2 drzwi. Jak podłączyłem ten zestaw z wytłumieniem pod radio 4x50 ( ze 20W rms na kanał) to już ruszało fotelami. Proponuję Ci powoli rozbudować zestaw tak jak ja to robiłem. Zamontuj zestaw odseparowany + wytłumienie. Zakup wzmacniacz 4 kanałowy, żeby miał przynajmniej 75 W na kanał. 2 kanały na przód i 2 zmostkujesz na skrzynię. Ja mam skrzynię zamkniętą 24 litry netto (niewielka, łatwo wyjąć i zostaje miejsce w bagażniku) z głośnikiem 30cm ground zero i z mostku dostaje 220 w rms. I to powinna Ci styknąć. Ja mam jeszcze zrobiony tył w półce Hertz 6x9 i wszystko na 2 wzmacniaczach.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 02 kwie 2007, 23:47

Aha czyli ty masz dwa wzmacniacze bo ja w sumie myślałem żeby dac przód pod radio a tył dwie 16tki i skrzynię zmostkować pod wzmacniacz 4 kanałowy..w sumie trochę to wyjdzie dwa wzmacniacze bo nie chce jakiejś lipy jeśli chodzi o wzmacniacz.. ;-)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 02 kwie 2007, 23:51

Więc kolejny raz wytłumaczę:

1. Wysokotonowe przód

Jeśli zamierzasz wykorzystać 10 cm głośniki w oryginalnych miejscach na podszybiu ( tak jest najłatwiej, sam tak mam ) to warto abyś zastosował do nich - nawet oryginalnych na prawdę dają radę - kondensator w szeregu najprościej za radiem. ( ja dodałem jeszcze rezystor, aby wyciszyć je mocniej ) Wszystko to na przewodze za radiem.

http://www.trimaudio.pl/index.php?a=opi ... 13267ec22f
cena 6.50 za sztukę ( potrzebujesz dwie )

W ten sposób bez wymiany głośników, ingerowania, wyjmowania ich masz na podszybiu w oryginalnych miejscach wysokotonowe. Kondensator wycina Ci dół i środek pasma i daje na nie tylko wysokie, delikatne tony. To na prawdę gra bardzo przyjemnie i nie obiega od wielu tańszych stricte tweeterów, a śmiem twierdzić, że znacznie lepiej gra niż tanie sykacze z allegro.

Wada takiego montażu to odbicia od szyby czyli rozmycie sceny, ale to juz kwestia bardziej audiofilska.

2. Mid-Bas przód

W panele przednie wkładasz sobie mid-basowe 16.5 cm głośniki. Jeśli planujesz mieć podłączone je bezpośrednio pod radio, to nie musisz szaleć z wygłuszaniem zwłaszcza, ze w audi jest znakomity fanryczny, dzwiekochłonny materiał wygłuszający. Kawałek dynamatu owszem przyda się, ale nie popadaj w skrajność. Nie zapomnij wyciąć otwory w boczkach drzwi za panelem dla powiekszenia komory rezonansowej. Nie polecam otworu równo 16 cm tylko mniejszy ok 12-13 cm. Blaszana komora nie sprzyja aż tak jak drewno, ale brak otworu to błąd w sztuce.

3. Mid-Bas i tweeter tył
Głośniki odseparowane montujesz w drzwi ( fajnie odizolować je panelem, ale jeśli nie chcesz, ok. ) Tu niestety musi otwór miec tyle co średnica montażowa głośnika. Bas w tylnich drzwiach będzie płytszy, wiec tu warto przyłożyć się do wygłuszenia dynamatem lub jakimiś tanimi dekarskimi taśmami bitumicznymi.
Głośnik wysokotonowy najlepiej abyś zamontował gdzieś w okolicy klamki, fajnie by było jakby był delikatnie kierunkowy zwrocony lekko w tył.

Jeśli do tego planujesz skrzynkę basową to absolutnie odradzam Ci podłączanie głosników w drzwiach pod wzmacniacz. Musisz bardzo dobrze wygłuszać drzwi i efekt wcale nie będzie powalający i lepszy ni podłączone centralnie pod dobrą jednostkę sterującą na mosfecie.

Podłączając pod wzmacniacz musisz na tył puszczać przewody z drzwi, kiedyś w przyszłości kolejnemy włascicielowi auta nie przyda się to. Pracy przy tym duzo a nie jest to warto efektu. Przerabiałem to dwukrotnie. Skutek był taki, ze na wzmaczniaczu skręcałem dół majac efekt normalnego radia bo albo drżało coś w drzwiach, albo bałem się o nadpalenie głosników nie zawsze kontrolujac je, jako, ze skrzynka dominowała w dole.
Ponadto wzmaczniacz musi być droższy, conajmniej 4 kanałowy w tym przypadku.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2007, 00:01 przez Doc, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Szajba
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szajba » 02 kwie 2007, 23:57

Scena odsłuchu ma byc z przodu, nie z tyłu. Chyba, że Cię wożą z tyłu :) Z tych 10tek to można wiadomości słuchać, albo prognozy pogody. Zacznij od przodu, a nie od tyłu samochodu. Zobaczysz, że te Hertz'e 165 mm z wytłumieniem dają naprawdę dużo miękkiego basu (nawet podłączone z radia), ale nie zagrają dopóki nie dostaną mocy ze wzmacniacza. Bas ze skrzyni jest męczący i ja czasem wogóle ją wyciszam i cieszę ucho muzyką z zestawu przedniego.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 03 kwie 2007, 00:09

Szajba pisze:Z tych 10tek to można wiadomości słuchać, albo prognozy pogody
Zgodzę się z Tobą, ale tylko w przypadku bezpośrednio, fabrycznie, tradycyjnie wykorzystywanych. Zamiast rezać tweetery w przednich słupkach - przyklejone na podszybiu zupełnie mnie nie cieszą ponieważ szpecą auto - można spokojnie stosując kawałek filtra w postaci dobrego ( nie elektrolitycznego ) kondensatora i rezystora zrobić z nich całkiem przyjemne wysokotonowe.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl