Ładowanie mierzyłeś?Słonik pisze:Chłopaki a mogło mi sie cos wysrac w aucie ze swiatła zaczeły swiecic słabiej :?: Kilka razy zauwazylem jakby na ulamek sekundy sie sciemnily i wrocily do normy a teraz mam wrazenie ze sa slabsze niz normalnie, co sie moglo sfajczyc :?:
[all] Światła mijania na przekaźnikach
robertas1.8, Tak mam ABS i chyba coś zaczynam lapac o co chodzi a mianowicie przy niewielkiej predkosci jak przychamuje to potrafi sie odezwać bez poslizgu kól, podobno to wina któregoś czujnika mimo iż nie pokazuje błędu, i wtedy światła potrafią mrygnąć. o co z tym chodzi bo chyba jesteś w temacie.
IC69, ładowanie na zegarach w normie nie mierzyłem miernikem, musze pomierzyc napięcie na kostkach reflektorów.
IC69, ładowanie na zegarach w normie nie mierzyłem miernikem, musze pomierzyc napięcie na kostkach reflektorów.
-
- Forum Audi 80
Gosia zrob prosty zabieg - przeczysc so bie na poczatek klosze. Nie musisz wyciagac calych lamp, wyciagnij tylko kierunkowskazy odkrec i wyciagnij te listwy pod lampami no i poodpinaj blaszki. Wyczyscisz sobie tak klosze w bardzo prosty sposob. W wiekszosci Audiczek nikt tam nie zaglada i nie grzebie a lampki sie poprostu brudza od srodeczka.
Witam.Swego czasu miałem uszkodzony czujnik ABS w jednym kole.I bardzo często jagby słabły mi swiatła podczas jazdy.Podejżewalem coś z instalacja ale po wymianie czujnika jest wszystko OK.Światła słabły bo załączała sie pompa ABS. :lol:
Co do światełek to nie jestem zadowolony ze swoich mijania, drogowe są spoko.Postanowiłem wymienic żarówki na mocniejsze i kupiłem 100w.Mam je od ponad pół roku i jakoś nic sie nie dzieje.Nic to znaczy nie grzeją się nie wytapiają ale i nie świecą wiele lepiej od zwykłych.Czyściłem już wnętrza lamp.Następne będą philipsy+90
Co do światełek to nie jestem zadowolony ze swoich mijania, drogowe są spoko.Postanowiłem wymienic żarówki na mocniejsze i kupiłem 100w.Mam je od ponad pół roku i jakoś nic sie nie dzieje.Nic to znaczy nie grzeją się nie wytapiają ale i nie świecą wiele lepiej od zwykłych.Czyściłem już wnętrza lamp.Następne będą philipsy+90
Gosia pisze:zarówki są h4 55/60 więc standard i powinno być OK
Żarówka żarówce nie równa - Jak założyłem Vision Plus Philipsa to dopiero wtedy zaczęły mi światła świecić jak należy, przedtem miałem żarówki Narwa oryginalne germany-nie polecam Narwy bo bardzo kiepsko świecą
Odnośnie napięcia na żarówkach to :
Na aku ------- 14.0 V
Na żarówkach 12.7 V
Więc chyba warto instalcję zmienić ale wtedy skróci się żywotność żarówek
Od razu pytanie do Kolegów którzy są po przeróbce - jak długo wytrzymują Wam żarówki ?
djbeat pisze:zamiast przekaźników i dodatkowej instalacji, wystarczyło by założyć stabilizatory napięcia bezpośrednio przed żarówkami - mnie roboty
Coś mi to niezbyt pasi no bo jak te stabilizatory podbiją napięcie ?
Napsz coś więcej
Może dać bardzo duże kondensatory na żarówki aby wygładzić tentnienia z alternatora i tym samym podbić napięcie tak jak to ma miejsce za zwykłym mostkiem prostowniczym ? - to jest tylko teoria która mi przyszła na myśl
moim zdaniem kondensator da nie wiele, bo przy sprawnym układzie napięcie nie pulsuje. kondensator wygładza napięcie, które pulsuje, tak jak napisałeś za mostkiem gretzea, ale z akumulatora i jednocześnie alternatora powinno wychodzić napięcia prawie jak drut.
stabilizator napięcia to urządzenie, które na wyjściu ma dać napięcie odpowiadające jego parametrom. na allegro są stabilizatory 15 V i 12 V, pośrednich nie ma, ale można takie zrobić.
Trzeba by zrobić testy czy na 12 V nie świecą gorzej niż bez niego, oraz czy na 15 V się od razu żarówki nie spalą.
te 15 V stabilizatory mają tylko 1,5 A, czyli 22,5 Wata. zawsze można jednak dać dwa lub trzy równolegle i podnieść moc. Kosztują 1,30 zł za sztukę.
stabilizator napięcia to urządzenie, które na wyjściu ma dać napięcie odpowiadające jego parametrom. na allegro są stabilizatory 15 V i 12 V, pośrednich nie ma, ale można takie zrobić.
Trzeba by zrobić testy czy na 12 V nie świecą gorzej niż bez niego, oraz czy na 15 V się od razu żarówki nie spalą.
te 15 V stabilizatory mają tylko 1,5 A, czyli 22,5 Wata. zawsze można jednak dać dwa lub trzy równolegle i podnieść moc. Kosztują 1,30 zł za sztukę.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Z tego co się orientuję to takie stabilizatory mogą stabilizować napięcie tylko z większego na mniejsze-wyjściowe (jak np. 12V, 15V), mniejszych napięć nie podnoszą. By podnieść napięcie prawdopodobnie trzeba coś bardziej złożonego i droższego niż 1.30zł. Ale lepiej niech wypowie się ktoś kto się na tym lepiej zna.