[coupe&sedan] Lampy US/JAPAN czerwone migacze - STR. 4
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dowód ci zabrali za nieznanie prawa.AUDI_A6 pisze:YY to za co mi dowód zabrali <rotfl2>. Przecież czerwone kierunki są niedopuszczalne, więc nie wiem skąd takie teorie wziąłeś.
Raz miałem akcje ze młody sie doczepił do kierunków ze takie byc nie mogą.
Ale kiedys gdzies w gazecie moto... znalazłem temat czerwonych kierunków gdzie był wypisany art z kodeksu drogowego i ta gazete ze soba woziłem.
Raz wtedy musiałem ją użyc aby potwierdzic art z KD ktory sie zgadzał u Panów i przyznali racje.
Problem mianowicie powstał z hakiem.W ori kierunkach Us masz odblask i w nim obrysówke czerwoną .Jesli auto ma hak nie moze miec takiej obrysówki bo jest to zakonczenie auta.Wiec trzeba było zrzucic hak
Gazeta z tym artykułem pojechała razem z autem do nowego wlasciciela i teraz szukałem kilka razy tego art ale nie potrafie znalesc
ludzie! jak nie chcecie to nie przerabiajcie i nie kombinujcie, czy ktos tam komus cos narzuca?? Lukasz i ja napisaliśmy przepis/propozycje,
tez nie slyszalem o migaczach czerwonych dozwolonych, pytanie jedno - dlaczego producenci aut nawet jak klosze sa czerwone pakują tam pomaranczowe żarówki?? lub lampy mają migacze pomarańczowe ew białe z żarowką pomarańczowa, jesli by mozna bylo czerwone to po co te pomaranczowe migacze w fabrycznych autach na europe?,
a ze jestem Tomasz nie dowiarek to nie uwiężę dopóki nie zobaczę tego przepisu <mikolaj>
tez nie slyszalem o migaczach czerwonych dozwolonych, pytanie jedno - dlaczego producenci aut nawet jak klosze sa czerwone pakują tam pomaranczowe żarówki?? lub lampy mają migacze pomarańczowe ew białe z żarowką pomarańczowa, jesli by mozna bylo czerwone to po co te pomaranczowe migacze w fabrycznych autach na europe?,
a ze jestem Tomasz nie dowiarek to nie uwiężę dopóki nie zobaczę tego przepisu <mikolaj>
Ostatnio zmieniony 05 gru 2008, 08:49 przez xxtomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomciu nie dowiarku nadmienie tylko tyle ze jest przepis ale nie moge go znalesc w necie.Dokładnie to nie moge znalesc tego art 39. I tylko w wolnej chwili podskocze do bibloteki zeby odczytac to na papierze.Wiem w czym to jest jaki rozdzial i jakie paragrafxxtomek pisze: nieuwieze dopoki nie zobacze tego przepisu <mikolaj>
A was przetrzymam w niepewnosci czy jest to prawda :mrgreen:
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
*RoBi* pisze:Tomciu nie dowiarku nadmienie tylko tyle ze jest przepis ale nie moge go znalesc w necie.Dokładnie to nie moge znalesc tego art 39. I tylko w wolnej chwili podskocze do bibloteki zeby odczytac to na papierze.Wiem w czym to jest jaki rozdzial i jakie paragrafxxtomek pisze: nieuwieze dopoki nie zobacze tego przepisu <mikolaj>
A was przetrzymam w niepewnosci czy jest to prawda :mrgreen:
A przetrzymywaj ile chcesz tylko nie zdziw sie kiedyś jak sie stanie coś naprawdę nieszczęśliwego a Ty będziesz posiadał takowe lampy i biegli Ci udowodnią że przyczyniły sie do tragedii. Zobaczymy jaki wtedy będziesz pewny.
Jak w miarę znam przepisy to jakoś nie mogę pokumać owego tajemniczego art. 39. Nie wiem może gazeta dorwała się do jakiegoś projektu nie mam zielonego pojęcia.
Gazety to się w latach osiemdziesiątych używało w wychodku. :lol:
To co piszesz jes niezgodne z przepisami i ścigane. A jak chcesz trochę poznać przepisy co wolno a czego nie, mieć w samochodzie to proponuje lekturę Dziennika Ustaw Nr 227 Poz. 2250 załącznik nr 1 . Masz w nim wszystko wyszczególnione co może a co nie. A póki co dziennik ten jest obowiązujący a pisze w nim wyraźnie kierunkowskazy barwy żółtej samochodowej a światła STOP czerwone. Amen.
o znalazlem cosik takiego aby sie zapoznac wg danych ktore podal Kokolino
http://infor.pl/skany/spis.php?rodzaj=d ... 0&str=0008
http://infor.pl/skany/spis.php?rodzaj=d ... 0&str=0008
Kowencja Wiedenska o ruchu dorogowym:
Rozd IV ust 61 b)c)
"b)zezwalając na używanie barwy czerwonej dla tych świateł kierunkowskazów wymienionych w ustępie 39 niniejszego załącznika, które są umieszczone z tyłu pojazdu samochodowego;
c)zezwalając na używanie barwy czerwonej dla tych świateł wymienionych w ostatnim zdaniu ustępu 42 niniejszego załącznika, które są umieszczone z tyłu pojazdu samochodowego;""
Ustep 39
"
39. Każdy pojazd samochodowy, z wyjątkiem tych, którymi kierujący mogą za pomocą ręki dawać sygnały o zmianie kierunku ruchu, widoczne ze wszystkich stron dla innych użytkowników drogi, powinien być wyposażony w stałe kierunkowskazy ze światłem migającym barwy żółtej samochodowej, umieszczone parami na pojeździe oraz widoczne w dzień i w nocy dla użytkowników drogi zainteresowanych ruchem pojazdu.
Częstotliwość migania tych świateł powinna wynosić 90 błysków na minutę z tolerancją +-30.""
Pod ta ustawa nie widze zadnej nowelizacji.Jak bede miał czas to poszukam czy następowały zmiany do dnia dzisjeszego.
Kodeks ruchu drogowego jak i wiele innych kodeksów są często sprzeczne z Konwencja Wiedeńską a zmiany sa robione bez nowelizacji.
Taka zmiana ma sie pokrywać z K.. Wiedeńską .
Czyli jest mowa o pomaranczowych ale i tez dopuszcza swiatło czerwone.
Jak macie czas to poszukajcie nowelizacji do Konwencji Wiedenskiej o ruchu drogowym sporządzonej 8 listopada 1968r.
Rozd IV ust 61 b)c)
"b)zezwalając na używanie barwy czerwonej dla tych świateł kierunkowskazów wymienionych w ustępie 39 niniejszego załącznika, które są umieszczone z tyłu pojazdu samochodowego;
c)zezwalając na używanie barwy czerwonej dla tych świateł wymienionych w ostatnim zdaniu ustępu 42 niniejszego załącznika, które są umieszczone z tyłu pojazdu samochodowego;""
Ustep 39
"
39. Każdy pojazd samochodowy, z wyjątkiem tych, którymi kierujący mogą za pomocą ręki dawać sygnały o zmianie kierunku ruchu, widoczne ze wszystkich stron dla innych użytkowników drogi, powinien być wyposażony w stałe kierunkowskazy ze światłem migającym barwy żółtej samochodowej, umieszczone parami na pojeździe oraz widoczne w dzień i w nocy dla użytkowników drogi zainteresowanych ruchem pojazdu.
Częstotliwość migania tych świateł powinna wynosić 90 błysków na minutę z tolerancją +-30.""
Pod ta ustawa nie widze zadnej nowelizacji.Jak bede miał czas to poszukam czy następowały zmiany do dnia dzisjeszego.
Kodeks ruchu drogowego jak i wiele innych kodeksów są często sprzeczne z Konwencja Wiedeńską a zmiany sa robione bez nowelizacji.
Taka zmiana ma sie pokrywać z K.. Wiedeńską .
Czyli jest mowa o pomaranczowych ale i tez dopuszcza swiatło czerwone.
Jak macie czas to poszukajcie nowelizacji do Konwencji Wiedenskiej o ruchu drogowym sporządzonej 8 listopada 1968r.
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja do niczego nie namawiam.GreenGreen pisze:Proponuję montowanie niebieskich - w końcu przepisy o nich nic nie mówią
*Robi* tylko pomarańcz nic więcej. Policja trzepie nawet za białe żarówki w białych kierunkach
Przelatałem 3 latka z czerwonymi po europie i nigdy nie miałem problemów.Teraz do kupy też szukam cos z Us
Jak ktos ma Us i ma dylemat czy zkładac czy nie to ja z miła chęcia przyjme $$ :mrgreen:
- hołard
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 AAN
Hehe a to dobre :lol: trzeba troszkęę sie ich naszukać więc jak już ktoś się wyczeka i takie dorwie to żadne $$ nie pomogą Była ostatnio ładna parka na ebay.de ale i cena ładna :-| http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0285411836*RoBi* pisze:Jak ktos ma Us i ma dylemat czy zkładac czy nie to ja z miła chęcia przyjme $$
Super bo wkoncu widze ze maja obrys z boku lampy tak jak miałem w sedanie.hołard pisze:Hehe a to dobre :lol: trzeba troszkęę sie ich naszukać więc jak już ktoś się wyczeka i takie dorwie to żadne $$ nie pomogą Była ostatnio ładna parka na ebay.de ale i cena ładna :-| http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0285411836*RoBi* pisze:Jak ktos ma Us i ma dylemat czy zkładac czy nie to ja z miła chęcia przyjme $$
kto musi czekac ten musi, info do kuzynki i zaraz cos tam wysznupie razem z blenda za pare zlociszy :mrgreen:
- rajdowiec86
- Forum Audi 80
Mam jedna srodkową ,lezy od dwóch lat na stychumusze zobaczyc ktora srtona tylko.rajdowiec86 pisze:A ja poszukuje do Audi B3 i od 2 misiecy i nici.Ale się nie poddaje i dalej poszukuje <ok>hołard pisze:Hehe a to dobre trzeba troszkęę sie ich naszukać więc jak już ktoś się wyczeka i takie dorwie to żadne $$ nie pomogą
hołard bardzo fajnie wygląda coupeta z USA'mi no i dobry patent z kierunkami
Widze ze kamienna góra ,jak masz problem z autkiem to zapraszam do Car Serwis