Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0E ABK] Problem po wymianie kół na zimowe

Krzysztof_Suliko [usunięt

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 08 lis 2007, 08:11

Labiel pisze:Nie uwieżycie jak ta opona mi waliła. Normalnie jak bym miał łożysko przednie na skraju rozpadu i to wszytsko nawet przy małych prędkościach.
Miałem dokładnie to samo :-( Wczoraj wieczor zmieniłem oponki na Dębice Frigo 2. Zrobiłem już na nich ok 100 km i musze przyznać jeździ się super. Oglądałem swoje przednie stare opony :shock: nie sądziłem że tak może spękać opona od środka. Wulkanizator powiedział że miałem szczęście że nie wystrzeliła mi gdzieś w trasie. Niestety nie miałem aparatu ze sobą aby zrobić zdjęcie, ale powiem Wam... jak opona bije podczas jazdy a kolo jest dobrze wywazone to na 99% jest pęknięty kord i jazda na takiej oponie grozi duuuzym niebezpieczeństwem.

Dziękuje za porady i sugestie.
Pozdrawiam
Krzysztof

Awatar użytkownika
jkb^^
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jkb^^ » 08 lis 2007, 08:31

ja wychodze z zalozenia ze lepiej kupic tansze nowki niz niby lepsze uzywane, opona jest zbyt wazna jesli chodzi o bezpieczenstwo by ryzykowac jezdzenie na uzywanych z niepewnego zrodla, jesli natomiast chodzi o skladowanie to tak jak ktos juz powiedzial-
opona na feldze na lezaco
opona bez felgi pionowo plus obracanie
<ok>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 08 lis 2007, 11:21

jkb^^ pisze:ja wychodze z zalozenia ze lepiej kupic tansze nowki niz niby lepsze uzywane
Oj ja tak do końca zgodzić się nie mogę. Jeśli miałbym wydać 100 złotych i kupić nową opone Dembicy jakie można spotkać w hipermarketach to naprawde wolałbym wydać tą stówe i kupić roczną używkę dobrej firmy. Nowa nie zawsze oznacza dobra.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 08 lis 2007, 13:29

ja bym wolał wydać 4 stówki na lepszą nową niż na blacharza/lakiernika/chirurga/czy grabarza ;-)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 08 lis 2007, 13:34

No ale nie każdego stać wydać 4 stówki na dobre nówki :-/ Ja jednak będę stał na stanowisku że wolę jeździć na dobrej jakości używkach niż na wątpliwej pewności nówkach.

Awatar użytkownika
jkb^^
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jkb^^ » 08 lis 2007, 20:13

jesli mowimy o zimowkach to debcia frigo ma bardzo dobry stosunek jakosci do ceny, i nikt niekaze kupowac opony w hipermarkecie bo sam jestem osoba ktora by tam nigdy nie poszla po opony, ja kupuje zawsze na www.opony.com i nigdy sie nie spotkalem z jakimis problemami, a opona byla starsza jakies dwa miechy od daty zakupu, z tym ze ja jezdze w swoim focusie na dunlopie zarowno w lecie jak i w zimie :)

manq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: manq » 11 lis 2007, 19:55

Labiel pisze:
jkb^^ pisze:ja wychodze z zalozenia ze lepiej kupic tansze nowki niz niby lepsze uzywane
Oj ja tak do końca zgodzić się nie mogę. Jeśli miałbym wydać 100 złotych i kupić nową opone Dembicy jakie można spotkać w hipermarketach to naprawde wolałbym wydać tą stówe i kupić roczną używkę dobrej firmy. Nowa nie zawsze oznacza dobra.
za 100zl to chyba do malucha kupisz,nie do audi. Co nówka to nówka, teraz na rynku wszystkie opony muszą spełniać normy bo inaczej nikt nie dopuściłby ich do sprzedaży.Kupując używane nigdy nie masz pewności, że jest ok.Zawsze może mieć bicie, pęknięte zbrojenie itp.czego nie zawsze widać gołym okiem.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 11 lis 2007, 20:15

Na razie nie będę w żadnym hipermarkecie, ale jak będę to zrobię zdjęcia opon i ich cen z firmy Dębica, i to nie opon do malucha tylko normalnych, które mógłbyś spokojnie wrzucić do Audi. Ceny od 100 złotych tak do 130 w zależności od rozmiaru. Więc nie mów że za tą kase nie kupie opony nowej, bo kupię. Pytanie tylko co to za gó***. A co do norm... To wolne żarty. Paliwa też niby muszą spełniać normy, a czy spełniają :?: Ja jednak będę obstawał przy tym że wole oponki używane z wyższej półki niż nowe gó***. Gdyby było mnie stać na nowe opony dobrej klasy to problemu by nie było. Poza tym dobry wulkanizator powie ci czy opona jest ok, czy nie.

Na zimę kupiłem sobie komplet używanych Mishleenów Alpin. Opony naprawdę jak nowe. Dałem za nie 210 złotych. Super się prowadzą. Przepędziłem je 165km/h ostatnio. Cisza i zero drgań. Nawet nic nie buczą jak niektóre zimówki, specjalnie jeszcze wjeżdżałem nimi w duże kałuże by zobaczyć jak się zachowują, super odprowadzały wodę, byłem pod wrażeniem bo autem nawet delikatnie nie bujnęło. Gdzie za taką kasę dostałbym komplet dobrych opon zimowych??

Awatar użytkownika
FRACHU24
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FRACHU24 » 08 gru 2008, 13:50

Witam.
żeby nie zakładać nowego tematu pisze tuaj.
Moje pytanie to czy opnki zimówki moge założyć 185/65 R15 letnie miałem założone 195/65 R15.
Auto to B4 1994 ABT.
Niby na klapce korka wlewu napisane są 2 rozmiary 205 i 195 i nie brdzo wiem czy się nadadzą 185.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 08 gru 2008, 14:44

Jak musisz założyć takie to możesz.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 08 gru 2008, 14:49

FRACHU24 pisze:czy opnki zimówki moge założyć 185/65 R15
Ja na takim właśnie rozmiarze opon jeźdzę B4 ABT i jest jak najbardziej ok.

Awatar użytkownika
FRACHU24
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FRACHU24 » 08 gru 2008, 16:32

Musze nie musze ale chcę kupic nowe opony a 195 są zdecydwanie droższe od 185.
Ale skoro będą pasowały i nic się nie będzie wielkiego działo to ok.
Dziękuje za opinie i podpowiedzi.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl