Subwoofer + wzmacniacz
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Link poprawiłem choć mi działał.Stick pisze:Oofol, skoro tak piszesz to podaj jakieś linki do sprzętu w tym przedziale cenowym (200-400) złotych bo sam jestem ciekaw co za taką kasę zagra na takim poziomie o jakim piszesz. Może i ja zmienię sprzęt?
Kurcze ten link co podałeś mi nie działa
Co tak zagra albo lepiej?
Piecyk:
AXTON CAA50
http://allegro.pl/item499769235_kultowy ... tanio.html
SIGNAT ROC1
http://allegro.pl/item494457115_signat_ ... lecam.html
Piecyki zagrają o niebo lepiej od każdego który wymieniłeś i dodatkowo będziesz mógł podpiąć jeszcze do nich przód.
Głośniki:
Visaton BZ300
http://allegro.pl/item498933783_rarytas ... _92db.html
Crunch GTS12S4
http://allegro.pl/item496444991_ameryka ... s12s4.html
Hifonics Zeus12
http://allegro.pl/item497867937_zeus_hi ... 0_rms.html
KAŻDA kombinacja z powyższych sprzętów zagra lepiej od MacAudio i Magnata - o ile mówimy o jakości i oczywiście wielką rolę mają również preferencje słuchacza.
- dardaw2
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Teraz się z tobą nie zgodzę:)
Wzmaki jak najbardziej dobre jakościowo, ale żaden nie zasili dobrze tych głośników które podałeś, nawet połowy tego co potrzeba nie mają. Do tego Hifonics i Crunch są nastawione na mocne granie a nie na jakość, bo to gdzieś po drodze w tych firmach jest. A Visaton na oczy nie widziałem do tego był jakoś uszkodzony. Do tych wzmaków tylko mały subik najlepiej 10 do podkreślenia basu, albo "słaba" 12.
Wzmaki jak najbardziej dobre jakościowo, ale żaden nie zasili dobrze tych głośników które podałeś, nawet połowy tego co potrzeba nie mają. Do tego Hifonics i Crunch są nastawione na mocne granie a nie na jakość, bo to gdzieś po drodze w tych firmach jest. A Visaton na oczy nie widziałem do tego był jakoś uszkodzony. Do tych wzmaków tylko mały subik najlepiej 10 do podkreślenia basu, albo "słaba" 12.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Twoje zdanie kolego ale na twoim miejscu jak bym nie słuchał to bym się nie wypowiadał. Każdy z tych pieców pociągnie każdy z tych przetworników. RMS głośnika i RMS wzmacka nie muszą być równe - ale ja tez tak jak ty kiedyś myślałem i co nie co się nauczyłem na własnych błędach. Nie chcecie dobrych rad to nie słuchajcie. Ja próbuję tylko pomóc.
Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia.
Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia.
- dardaw2
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie używam wiedzy książkowej;) tylko uszu do tego. Brak mocy objawia się pierdzeniem, zakłóceniami i osłabieniem tego co potrafi głośnik. Wież albo i nie, ale taki głośnik potrzebuje więcej, dużo więcej.
Fakt nie muszą ale pasowało by nawet jakieś 15-20% więcej mocy na wzmacniaczu niż na głośniku. Nie raz to przerabiałem...Oofol pisze:RMS głośnika i RMS wzmacka nie muszą być równe
Kolego Stick, dokładnie wiem ile i jakie linki podałeś, nie zmienia to faktu, że większość była do tub. Nie musisz się martwić o moje oczy.
Ja i koledzy napisaliśmy Ci co o tym sądzimy a ty się niepotrzebnie spinasz, bo akurat wozisz tube w bagażniku - każdy popełnia jakieś błędy (ja np wożę wzmacniacz blaupunkt...) a o tym przekonasz się kiedyś odsłuchując kilka skrzynek.
Pozatym naprawdę niezbyt wyrafinowana logika pozwala wywniskować że osoba negatywnie wypowiadająca się o czymś raczej tego nie lubi, więc przeanalizuj sobie jeszcze raz moją wypowiedź o remizie.
Albo porostu następnym razem odpuść sobie złośliwy komentarz (bądź pomyśl nad nim dłużej), bo w ten sposób raczej prezentujesz się w nie najlepszym świetle.
Co do propozycji to najlepszą jest kupienie dobrego głośnika i wykonanie skrzynki samemu - jest o tym kilka tematów, dlatego nie rozwijam wątku.
Ja i koledzy napisaliśmy Ci co o tym sądzimy a ty się niepotrzebnie spinasz, bo akurat wozisz tube w bagażniku - każdy popełnia jakieś błędy (ja np wożę wzmacniacz blaupunkt...) a o tym przekonasz się kiedyś odsłuchując kilka skrzynek.
Pozatym naprawdę niezbyt wyrafinowana logika pozwala wywniskować że osoba negatywnie wypowiadająca się o czymś raczej tego nie lubi, więc przeanalizuj sobie jeszcze raz moją wypowiedź o remizie.
Albo porostu następnym razem odpuść sobie złośliwy komentarz (bądź pomyśl nad nim dłużej), bo w ten sposób raczej prezentujesz się w nie najlepszym świetle.
Co do propozycji to najlepszą jest kupienie dobrego głośnika i wykonanie skrzynki samemu - jest o tym kilka tematów, dlatego nie rozwijam wątku.
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
I tu objawia się Twoja "wiedza praktyczna" - wierzysz we wszystko co jest napisane. W tej klasie cenowej żaden przetwornik nie będzie miał tyle RMS ile jest na nim nadrukowane. W Hi-endzie zdarzają się przekłamania a co dopiero w głośnikach do 1000zł... Ja spaliłem głośnik o mocy 260W RMS wzmacniaczem o mocy 190W RMS /moce podane przez producenta/ a wzmacniacz był odkręcony zaledwie na 3/4 i LPF ustawiony również na mniej więcej 3/4 skal... Także nie mów mi że wiesz lepiej bo ja wiem jakie mam doświadczenie i jeśli o czymś piszę to nie dla hecy lub żeby się wymądrzać - jak czegoś nie wiem to się do tego przyznaję i słucham mądrzejszych.dardaw2 pisze:Nie używam wiedzy książkowej;) tylko uszu do tego. Brak mocy objawia się pierdzeniem, zakłóceniami i osłabieniem tego co potrafi głośnik. Wież albo i nie, ale taki głośnik potrzebuje więcej, dużo więcej.
Fakt nie muszą ale pasowało by nawet jakieś 15-20% więcej mocy na wzmacniaczu niż na głośniku. Nie raz to przerabiałem...Oofol pisze:RMS głośnika i RMS wzmacka nie muszą być równe
Pozdrawiam
- dardaw2
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kolego ja mam doświadczenia z CA na co dzień. Z kumplem montujemy po domkach CA w samochodach i jakoś nigdy nie spaliliśmy niczego(nie wliczając wybryków z mocnym mono do słabego taniego suba;)).
A co do danych książkowych. Firmy z "wyższej półki" może nie podają danych prawdziwych, ale są to dane statystyczne inaczej średnia z X przebadanych sztuk sprzętu. Czasami są te dane niższe niż jest faktycznie.
Nie wliczam to przereklamowanych JBL, Magnatów, Blaupunktów czy Pioneerów. Nikt kto zna się na temacie nie montuje czegoś takiego.
A co do danych książkowych. Firmy z "wyższej półki" może nie podają danych prawdziwych, ale są to dane statystyczne inaczej średnia z X przebadanych sztuk sprzętu. Czasami są te dane niższe niż jest faktycznie.
Nie wliczam to przereklamowanych JBL, Magnatów, Blaupunktów czy Pioneerów. Nikt kto zna się na temacie nie montuje czegoś takiego.
Oczywiście nic się nie stanie jeśli użytkownik ma IQ >50.GreenGreen pisze:Z drugiej strony z mocniejszym wzmakiem łatwiej przesadzić z mocą i potem wymieniać spalone głośniczki.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja bym powiedział że czasem są takie jak trzeba a za zwyczaj to jest odwrotnie - są zawyżone a nie zaniżone.Czasami są te dane niższe niż jest faktycznie.
Skoro masz jakieś doświadczenie to powinieneś wiedzieć o czym wyżej pisałem, a co do tych spalonych klocków to właśnie przykład takiego myślenia jak w Twoim powyższym poście /bez urazy/. Dobry sprzęt to dobry sprzęt a firm jest milion i zgodzę się z Tobą z jakością firm które podałeś ale dodam że JBL, Blaupunkt i Pioneer przed 3-4 laty robiły jeszcze przyzwoity sprzęt a teraz poszły w komercję...
- dardaw2
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No tak ale mówimy o nówkach. A stare używki to najlepszy sprzęt. Wzmacniacze Alpine, Pioneer, Sony z przed kilku lat to prawdziwy majstersztyk, za małą kasę.
A co do zaniżonych danych to tylko firmy High End tak robią, a w temacie jest mowa o tanim Magnacie czy czymś innym.
A co do spalenia głośników. Nie wiem jak kto, ale my przy piwku lubimy zobaczyć co się stanie z Solingiem podłączonym do 500W RMS.
Ale nie OffTopujmy więcej, bo sprzeczki są nie na miejscu. Jeśli uważasz że wzmak 150W zasili odpowiednio suba 450W to zostań przy tym toku myślenia;) ja jak i wielu znających się choć trochę na CA i mających doświadczenie powiedzą inaczej;) Proste.
A co do zaniżonych danych to tylko firmy High End tak robią, a w temacie jest mowa o tanim Magnacie czy czymś innym.
A co do spalenia głośników. Nie wiem jak kto, ale my przy piwku lubimy zobaczyć co się stanie z Solingiem podłączonym do 500W RMS.
Ale nie OffTopujmy więcej, bo sprzeczki są nie na miejscu. Jeśli uważasz że wzmak 150W zasili odpowiednio suba 450W to zostań przy tym toku myślenia;) ja jak i wielu znających się choć trochę na CA i mających doświadczenie powiedzą inaczej;) Proste.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
OT nie na miejscu ale trochę na temat. Fakt - z Zeusem może trochę przesadziłem - teraz spojrzałem na jego moc która i tak jest zawyżona - ale reszta będzie przyjemnie grała pod tymi wzmacniaczami - mogę dać sobie rękę uciąć za to. Wzmacniacz ma 2x140RMS a max będzie miał z 70W więcej i da sobie radę z tymi głośnikami - to nie jest Balupunkt czy Magnat te końcówki mają co pokazać!