Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] Czy olej 10W60 będzie dobry do ABT ?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
drookash
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 ABT] Czy olej 10W60 będzie dobry do ABT ?

Post autor: drookash » 08 gru 2008, 23:00

Wiem, że było wieeeele dywagacji na tym forum odnośnie tego jaki olej wlać do ABT i innych silników. Wiele pozytywnych opinii zbierał Mobil 5W50, natomiast mi udało się kupić olej CASTROL EDGE RS Sport 10W60 w dość dobrej cenie za 5 litrów.
Analizując tabelkę z książki naprawczej doszedłem do wniosku, że aby pokryć cały zakres temperatur występujących w naszym klimacie najlepszy byłby 5W50 - czyli przez wielu chwalony syntetyk. Jednak 10W60 przy założeniu, że temp nie spadnie poniżej -20C spełnił by swoje zadanie chyba jeszcze lepiej. Oczywiście pomijam wszelkie domysły o rozszczelnieniu silnika i takie tam - już kiedyś pisałem na ten temat w innym wątku.
Czy można wlać taki olej do ABT ?
Obrazek
W czasach gdy rysowano te wykresy nie było na rynku innych olei wielosezonowych niż wojskowe (grupa C), które by pokrywały zakres od -30C do +30C. Dlatego ratowano się różnymi olejami wielosezonowymi bez pokrycia pełnego zakresu (grupa B)

topgear68

Post autor: topgear68 » 09 gru 2008, 17:38

ja zbliżam sie do wymiany i planuje zalac wlasnie 10W-60 ale VR1, zaszkodzic ci nie zaszkodzi bo chyba nie jezdzisz na mineralu :?:

drookash
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: drookash » 09 gru 2008, 20:20

Aktualnie śmigam na serwisowym Castrol GXL 10W40 semi - taki dostał w XII.2006 roku w niemieckim serwisie i od tamtego czasu przejechał na nim 10.800km. Po kupnie zmieniłem rozrząd i przewody świecowe BERU i to tyle. Olej po 6300km od wymiany był czyściutki - żółciutki, więc uznałem, że wymiana może poczekać. Zdarzyła się okazja kupić 10W60 to nabyłem więc zaleję :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl