[80 B3/B4] Nie wchodzi pierwszy bieg, samochód spowolnił?
[80 B3/B4] Nie wchodzi pierwszy bieg, samochód spowolnił?
Witam, mam następujący problem iż, na wyłączonym silniku biegi wchodzą jak ta lala, natomiast po uruchomieniu zdarza się czasami, że nie mogę wrzucić pierwszego biegu - czuje wyraźny opór, nie występuje zjawisko wyskakiwania biegu. Oczywiście częściej udaje mi się go włączyć, ale problem z dnia na dzień jak by się nasilał, do tego zauważyłem, że samochód zrobił się jak by bardziej mozolny (zwłaszcza na drugim biegu), ciężej mu się rozpędzić, brak tego przysłowiowego "kopa". W czym tkwi usterka? Skrzynia biegów? Sprzęgło? Proszę poradźcie bo nie wiem co robić
P.s. zauważyłem również jak naciągałem hamulec ręczny, że skrzynia biegów pokryta jest olejem - możliwy wyciek?
P.s. zauważyłem również jak naciągałem hamulec ręczny, że skrzynia biegów pokryta jest olejem - możliwy wyciek?
- Fighter001
- Forum Audi 80
podłącze się pod temat,że by nie pisać nowego tematu u mnie tkwi problem z wyciekiem oleju ze skrzyni ale w miejscu gdzie wychodzi ten czpień nie wiem jak się to fachowo nazywa to co się przesuwa jak biegi zmieniam i tam jest okrągły uszczelniacz prosze o podpowiedzi co można by było tam uszczelnić jakoś,nie uśmiecha mi się jechać do mechanika i po raz 3 skrzynie zdejmować bo nie mam już funduszy na te naprawy myślałem jużo daniu tam jakiejś gumowej podkładki i przykleić ją na silikon bardzo proszę o pomoc w tej sprawie
dzięki wielkie Wojtek 26 już kupiłem w tym tygodniu zmienię bo prosto na katalizator mi kapie i z nawiewu mi śmierdzi olejem
Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc
[ Dodano: 2008-12-15, 19:56 ]
dojście git dobrze jak by ręka była złamana w kilku miejscach wtedy łatwe dojście by było
wytrzeć odtłuścić i wciskać czy posmarować troszkę silikonem??
Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc
[ Dodano: 2008-12-15, 19:56 ]
dojście git dobrze jak by ręka była złamana w kilku miejscach wtedy łatwe dojście by było
wytrzeć odtłuścić i wciskać czy posmarować troszkę silikonem??