Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 wszystkie] dziwne wycie z koła

Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 wszystkie] dziwne wycie z koła

Post autor: jasiekddd » 14 gru 2008, 21:16

Od jakiegoś czasu próbuję doprowadzić zawieszenie w moim autku do normalnego stanu, ale z jednym nie mogę sobie poradzić, a dokladnie w lewym przednim kole słychać dziwne wycie, takie "falujące" zależnie od prędkości, czyli coś wspólnego z obracaniem sie koła. myślałem ze to łożysko, zmieniłem - nie pomogło, zmieniłem klocki- też nie. koła wyważone, po zmianie na zimówki różnicy nie ma.
Słychać to nie zawsze, jeśli silnik ciagnie i jade prosto to prawie nie słychać, jesli puszczę gaz lub chociaz ciutke skręcę kierownica zaczyna wyć.
zaczynam podejrzewać przegub ( przy skręcie nic nie strzela), bo raczej to nie tarcza. chyb a ze to np półoś ale na 95% z koła. Proszę o pomoc, bo nie chcę zmieniać części "w ciemno", szkoda pracy i $.

[ Dodano: 2008-12-14, 21:17 ]
dodam ze przewaliłem całe forum a80 i vw passat, ale nic podobnego do tego nie znalazłem :-/

noorbi

Post autor: noorbi » 14 gru 2008, 21:32

jasiekddd, coś czuję że to przegub będzie....
Zazwyczaj pyka ale wycie jak najbardziej także może powodować.
Przychodzi mi jeszcze do głowy skrzywiona piasta, nie walnąłeś w krawężnik?

Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasiekddd » 16 gru 2008, 09:49

chyba to będzie przegub, ale podjadę w końcu do jakiegoś mechaniora żeby się upewnić

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 16 gru 2008, 13:18

możesz jeszcze mieć kolego problem z oponą, mamy takie a nie inne drogi, mogła się jak to mówią zakolcować i dlatego może wyć a nawet czasami huczeć.

Awatar użytkownika
wolf
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wolf » 17 gru 2008, 23:55

swiete slowa co do opony u mnie wylo strasznie po zmianie opon juz myslalem ze wszystko ok ale okazalo sie ze teraz juz nie wyje opona jest troche ciszej i idealnie slychac albo lozysko albo przegub po swietach biore sie za to rozbiore i zobacze co go boli

noorbi

Post autor: noorbi » 18 gru 2008, 06:34

Koledzy ale jak napisał jasiekddd, to samo jest na drugim komplecie opon, więc to raczej nie guma.

Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasiekddd » 18 gru 2008, 19:49

noorbi pisze:Koledzy ale jak napisał jasiekddd, to samo jest na drugim komplecie opon, więc to raczej nie guma.
dokładnie, i jeśłi byłyby to opony to nie byłoby różnicy czy koła ciągną czy sam sie toczy, a tu jest rożnica

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 18 gru 2008, 22:25

Moim skromnym zdaniem ktoś niefachowo (młotkiem) zmieniał (wybijał/wbijał) łożysko i po takim zabiegu otwór na łożysko w zwrotnicy stał się owalny. Wprasowanie nowego łożyska do skrzywionej zwrotnicy, chociażby to było samo SKF na niewiele sie zda, gdyż po niewielkim dystansie przejechanych kilometrów, na skutek nierównomiernych obciażeń ściskajacych łożysko ponownie ulegnie uszkodzeniu i będzie wyło.
Zwrotnica do wyrzucenia. Obym się mylił.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2008, 22:39 przez czarekj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gniado
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gniado » 18 gru 2008, 22:30

ewentualnie może klocek po hamowaniu Ci nie odbił od tarczy (wczoraj mi się zdarzyło). to jest taki odglos jakby ktoś dmuchał w butelkę pustą...

Awatar użytkownika
blady11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: blady11 » 18 gru 2008, 22:32

popieram kolege wyżej... myśle że to łożysko..

Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasiekddd » 21 gru 2008, 11:02

czarekj pisze:Moim skromnym zdaniem ktoś niefachowo (młotkiem) zmieniał (wybijał/wbijał) łożysko i po takim zabiegu otwór na łożysko w zwrotnicy stał się owalny. Wprasowanie nowego łożyska do skrzywionej zwrotnicy, chociażby to było samo SKF na niewiele sie zda, gdyż po niewielkim dystansie przejechanych kilometrów, na skutek nierównomiernych obciażeń ściskajacych łożysko ponownie ulegnie uszkodzeniu i będzie wyło.
Zwrotnica do wyrzucenia. Obym się mylił.
niestety nie, właśnie z powodu tego wycia zmieniałem łożysko bo myślałem ze to ono wyje :-(

Awatar użytkownika
blady11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: blady11 » 21 gru 2008, 13:16

Koledzy a co myslicie o skrzyni biegów ???
jesli łożyska wymienione a opony odpadaja... przeguby to nie powiedzialbym...
kiedys sporo jezdzilem na uwalonych przegubach (z nowymi w bagażniku) do czasu aż sie jeden zupelnie posypal... było stukanie, strzelanie i zgrzytanie ale wycia nie było... od poczatku do końca...

Stąd też podejrzewam, że może coś ze skrzynia. Łożysko lub jakis synchronizator itp.. Skoro na obciążonym silniku cicho a na luzie czy po puszczeniu gazu zaczyna wyć...

Miałem niedawno bardzo podobny objaw w mojej Caravellce (T4 2.5TDI AJT)... Po regeneracji skrzyni ucichło wszystko...

To tylko moje przypuszczenia poprawcie mnie jesli sie mylę...

PS. Kolezka mial kiedys motyw z B4 - cos strasznie chuczało a przy większych prędkościch juz nawet słychać gwizd - powód zagięta osłona przedniej tarczy ;-)

Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasiekddd » 21 gru 2008, 20:38

dzieki za wszystkie podpowiedzi <ok> , ale dalej zadna mi do końca nie pasuje,
blady11 pisze:Koledzy a co myslicie o skrzyni biegów ???
też nie paasuje, bo wycie jest też zależne od skrętu koła, na zakręcie wyje jakby chciało koło urwać, na prostej drodze prawie cisza.

póki co, najbardziej odpowiada mi wersja, którą przedstawia noorbi, czyli przegub, chociaz o takich jego objawach jeszcze nie słyszałem, ale jedynie to sie zgadza

Awatar użytkownika
blady11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: blady11 » 21 gru 2008, 21:05

No pozostaje Ci skręt na maksa i w d...pe... jak zacznie tarabanic to wiadomo ze to przegub... Innej metody sprawdzania tych zewnetrznych nie znam...

Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasiekddd » 28 gru 2008, 09:29

pzegub nic nie trzaska...

mechanik powedział ze to moze byc mało oleju w skrzyni. doleje i napisze czy coś sie zmieniło

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl