[B3 PM] problem z ładowaniem
Kolego ja mam alternator z jakiegoś benzynowego silnika z 86r roku (wg. Etki) alternator ma 55A a akumulator mam 78Ah więc jeszcze większy jak Twój, dlatego sądze, że wina leży gdzie indziej. W alternatorze mam regulator HELLA 14,1v i takie mam napięcie na aku jak autko chodzi, po włączeniu świateł mijania napięcie mi nie spada. Może masz coś nie dokładnie połączone, kóryś kabel słabo styka.
-
- Forum Audi 80
Zrób jeszcze dobrą masę na akumlatorze, na łączniku alternatora do bloku, na kabeloczkach od alternatora i mase do karoseri(nie zapomnij o posmarowaniu tych części smarem). Prawidłowe ładowanie powinno wynosić ok 14.2-14,5V na światłach mijania wraz z dmuchawą na 1 stopniu. Z racji tego że jeździmy na światełkach cały rok więc alternator musi doładowywać akumlatorek, w przeciwnym razie płyty w aku padną i nie będzie trzymał prądu. Sprawdź jeszcze ładowanie samego alternatora! Kabel czerwony od miernika do czerwonego kabeloczka a czarny do obudowy alternatora (uważaj na wiatrak ) Jeżeli alternator będzie wskazywał prawidłowe napięcie to taki akumlatorek sam powinien odżyć po pewnym czasie i powinien się doładować samemu pod warunkiem że robisz troszke dłuższe trasy. Powodzenia