[80 B4 TDI 1Z] filtr paliwa..
[80 B4 TDI 1Z] filtr paliwa..
Witam, czy da sie jakos rozpoznacz czy filtr paliwa jest zabrudzony, przypchany?? Bo nie wiem kiedy byl ostatnio wymieniany.. A jesli jest brudny to oczywiscie chcialbym wymienic no ale z drugiej strony po co kupowac jesli jest jeszcze okay..
zgadzam sie z cobra nie ma na co czekac nie piniądze a wygoda :mrgreen:
ja ostatni taki kupiłem http://moto.allegro.pl/item177898759_no ... a_tdi.html
ja ostatni taki kupiłem http://moto.allegro.pl/item177898759_no ... a_tdi.html
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Od spodu filtru masz taki odkręcany zaworek. Odkręć go i spóść paliwo z tego filtru. Jeśli paliwo wyleci czyściutkie to znaczy ze filtr jest cacy. Jeśli troche będzie tam syfu to mozna ryzykować i jeździć dalej (ogóle powinno sie co jakis czas spuszczać z niego paliwo celem oczyszczenia). A jeśli odkręcisz to i wyleci pełno żygowin albo co gorsza nic nie wyleci to lepiej szybko go zmień.
O filtrach GPD nie słyszałem... ale możesz kupić Manna, Knechta, Filtrona lub oryginał :mrgreen:Labiel pisze:Od spodu filtru masz taki odkręcany zaworek. Odkręć go i spóść paliwo z tego filtru. Jeśli paliwo wyleci czyściutkie to znaczy ze filtr jest cacy. Jeśli troche będzie tam syfu to mozna ryzykować i jeździć dalej (ogóle powinno sie co jakis czas spuszczać z niego paliwo celem oczyszczenia). A jeśli odkręcisz to i wyleci pełno żygowin albo co gorsza nic nie wyleci to lepiej szybko go zmień.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nic Ci nie wyleci... bo po to są filtry by trzymały w środku, ta sruba to jest do spuszczania wody - tzw odstojnik wodnyLabiel pisze:Od spodu filtru masz taki odkręcany zaworek. Odkręć go i spóść paliwo z tego filtru. Jeśli paliwo wyleci czyściutkie to znaczy ze filtr jest cacy. Jeśli troche będzie tam syfu to mozna ryzykować i jeździć dalej (ogóle powinno sie co jakis czas spuszczać z niego paliwo celem oczyszczenia). A jeśli odkręcisz to i wyleci pełno żygowin albo co gorsza nic nie wyleci to lepiej szybko go zmień.
nie wiem czemu w poprzednim moim poscie nie zamiesciło się to, a chciałem juz wczesniej to napisac
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A to nie wiedziałem. Ale jak odkręcałem stary filtr to wypłynęła z niego jakąś żółta maź z różnym syfem i czytałem też gdzieś że co jakis czas włąśnie tzreba spóścić cześć paliwa z filtru. Czytałem to chyba w książce "napraw sam" czy jakoś tak.cobra pisze:Nic Ci nie wyleci... bo po to są filtry by trzymały w środku, ta sruba to jest do spuszczania wody - tzw odstojnik wodnyLabiel pisze:Od spodu filtru masz taki odkręcany zaworek. Odkręć go i spóść paliwo z tego filtru. Jeśli paliwo wyleci czyściutkie to znaczy ze filtr jest cacy. Jeśli troche będzie tam syfu to mozna ryzykować i jeździć dalej (ogóle powinno sie co jakis czas spuszczać z niego paliwo celem oczyszczenia). A jeśli odkręcisz to i wyleci pełno żygowin albo co gorsza nic nie wyleci to lepiej szybko go zmień.
nie wiem czemu w poprzednim moim poscie nie zamiesciło się to, a chciałem juz wczesniej to napisac
Ty mówisz o odkręceniu filtra? czy odkręceniu odstajnika wody? bo chyba się nie rozumiemy... wcześniej pisałeś o odstajniku wody, teraz piszesz o filtrze
poza tym, piszesz o książce "Sam naprawiam" - D.Korpa a tam są wyłącznie silniki benzynowe a w filtrach tych silników (chyba) nie ma odstajnika wody :mrgreen:
poza tym, piszesz o książce "Sam naprawiam" - D.Korpa a tam są wyłącznie silniki benzynowe a w filtrach tych silników (chyba) nie ma odstajnika wody :mrgreen:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt: