Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Apel do PKA80

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80

Czy uważasz że PKA80 powinno wprowadzić zmiany?

TAK, też mnie wkurzają idiotyczne tematy
90
71%
NIE, wszystko jest OK Zgredek27 się czepia.
32
25%
Coś jest nie tak? A co to szukajka?
4
3%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Apel do PKA80

Post autor: zgredek27 » 27 gru 2008, 15:48

Kolego IC69 w jaki sposób mam komentować wydarzenia związane z tym forum, skoro dzieje się tutaj taki cyrk? Sam pewnie dobrze widzisz jak spada z dnia na dzień merytoryczność tego forum? Gdybym ja modkował na tym forum większość tych tematów poznikałaby. Zrobiłbym jeden z krótkimi odpowiedziami na większość "dziwnych i nieprzekładających się na rzeczywistość pytań".

Dla niewtajemniczonych

Przykład 1
Przykład 2 Aż się prosi o zrobienie jakiegoś poradnika o ksenonie...
Przykład 3 I moja wypowiedź w której niezgodne z regulaminem jest stwierdzenie iż TEMAT JEST ZBĘDNY...o zgrozo... :mrgreen:

Zakładam ten topic bo widzę że tutaj inaczej się nie da. Nie są to tylko moje odczucia, większość ludzi których znam, nie tylko przez "FORUM 80ki" wchodzi tutaj żeby się pośmiać. 3/4 tematów w "Benzynie" to przerywa na gazie... a gdzie jakiś zbiór tego, pytam się. W kółko chcecie odpowiadać na te same pytania żeby nabijać posty? Czy też oglądać 10 temat z tym jak ktoś sobie wsadził czerwone podświetlenie na diodach, kondomikach? Sam w tym konkretnym temacie udzielałem się z 3 razy i co to dało? Kolejny temat co lepsze-kondomiki czy diody...?

Taki mały apel do użytkowników...czy to tylko ja i znajomi widzimy to bagno które się tutaj robi? Czy wy też macie jakieś mieszane odczucia? Jestem tutaj od pierwszych miesięcy istnienia PKA80 i ciągle, wraz z napływem użytkowników coraz więcej bezsensu napływającego, 0- ZERO (na palcach mogę policzyć przeglądane tematy w którym do identycznego tematu ktoś kogoś wysłał) odsyłania do szukajki, w każdym identycznym temacie milion postów o tym samym.

PS. Wybaczcie za błędy stylistyczne itp... ale wkurzyłem się i nie chcę mi się tego sprawdzać :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 27 gru 2008, 16:15

Nie wiem co powiedzieć na ten temat ale może Administrator po nowym roku zrobi porządki :-/

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 27 gru 2008, 16:35

Problem jest jeden - opcji "szukaj" praktycznie nikt nie używa - lepiej nowy temat złożyć - najlepiej to widac w audio

Awatar użytkownika
rafałsz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafałsz » 27 gru 2008, 16:41

Chłopie, Tobie sie chyba nudzi :mrgreen: Nikomu jak do tej pory nie przeszkadzają powtarzające sie tematy. Ewentualnie moderatorzy zwracają uwagę pisząc kolorowo. Tylko po Twoich wypowiedziach widać, że Ci sie coś nie podoba :lol:
A ty kolego chcesz żeby forum było idealne, tak sie nie da bo ludzie są rożni, jedni bedą używać szukajki inni bo są lenie i do takich trzeba podchodzić tolerancyjnie a nie odrazu wywalać temat i robić problem ;-)
zgredek27 pisze:Gdybym ja modkował na tym forum większość tych tematów poznikałaby.
Chłopie jakbyś ty "modkował" to połowa ludzi przestałaby pisać bo nikt nie chciałby czytać/pisać na forum, na którym jest taki rygor i zasady :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 27 gru 2008, 16:43

zgredek27, widzę, że ruszył Cię mój komentarz do jednego z Twoich postów ...no i bardzo dobrze :-)
zgredek27 pisze:Gdybym ja modkował na tym forum większość tych tematów poznikałaby. Zrobiłbym jeden z krótkimi odpowiedziami na większość "dziwnych i nieprzekładających się na rzeczywistość pytań".
To, że nie modkujesz na tym Forum, wcale nie znaczy, że nie możesz brać czynnego udziału w jego tworzeniu i usprawnianiu.
zgredek27 pisze:Przykład 2 Aż się prosi o zrobienie jakiegoś poradnika o ksenonie...
Bardzo Cię proszę, weź i zrób, a nie stój i nie pokazuj palcami innym, tego czym w/g Ciebie powinni się zająć.
zgredek27 pisze:Przykład 3 I moja wypowiedź w której niezgodne z regulaminem jest stwierdzenie iż TEMAT JEST ZBĘDNY...o zgrozo... :mrgreen:
Tu akurat niczego nie zrozumiałeś :-> Nie zgodna z regulaminem, nie jest treść, a forma pisowni tego zdania. Przypomnij sobie Regulamin, a w szczególności, jego szósty punkt ;-)

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 27 gru 2008, 17:36

Według mojego skromnego zdania większość nowych klubowiczów nie używa opcji szukaj i w tym jest problem zakładają podobne tematy .Każdy z nas klubowiczów od razu stara się pomóc dlatego jest tak dużo powtarzających się tematów Nawet jakby stworzył osobny dział dla każdego rodzaju silnika np.ABK co jest częstym tematem na naszym klubie to i tak sie nic nie zmieni :-)

Dodano: 2008-12-27, 17:39
Po prostu trzeba robić tak <bylo>

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 27 gru 2008, 17:58

rafałsz pisze:Chłopie, Tobie sie chyba nudzi :mrgreen: Nikomu jak do tej pory nie przeszkadzają powtarzające sie tematy. Ewentualnie moderatorzy zwracają uwagę pisząc kolorowo. Tylko po Twoich wypowiedziach widać, że Ci sie coś nie podoba :lol:
A ty kolego chcesz żeby forum było idealne, tak sie nie da bo ludzie są rożni, jedni bedą używać szukajki inni bo są lenie i do takich trzeba podchodzić tolerancyjnie a nie odrazu wywalać temat i robić problem ;-)

zgredek27 napisał/a:
Gdybym ja modkował na tym forum większość tych tematów poznikałaby.

Chłopie jakbyś ty "modkował" to połowa ludzi przestałaby pisać bo nikt nie chciałby czytać/pisać na forum, na którym jest taki rygor i zasady :mrgreen:

Pozdrawiam
Chłopie, no nie wiem czy nikomu...ja jestem tutaj troszkę dłużej i nie tylko na tym forum powtarzające się posty przeszkadzają...jak się używa szukajki, niestety większość z was tego nie robi. Ja nie chce żeby forum było chłopie idealne tylko uporządkowane. Moje odczucie jest takie że każdy nowy tu wpada, od razu sru 3 tematy co go boli zamiast poszukać. A później znaleźć cokolwiek to jest jakiś śmiech na sali. Dodam tylko że jakieś dwa lata temu właśnie taki rygor był na AKP... ciągle w odpowiedziach było, było i każdy nowy użytkownik odbierał to jak atak. Jednak forum było najlepsze merytorycznie i jakoś leciało. Zobacz co teraz tam się dzieje...
Po prostu trzeba robić tak <bylo>
Robić było nie zmienia sytuacji bo te topici i tak zostają uwzględniane w szukajce.
IC69 pisze:To, że nie modkujesz na tym Forum, wcale nie znaczy, że nie możesz brać czynnego udziału w jego tworzeniu i usprawnianiu.
IC właśnie dlatego ten temat, nie chce żeby było tak że narzekam. Chce tylko trochę ogłady w tym co się tutaj dzieje.
Bardzo Cię proszę, weź i zrób, a nie stój i nie pokazuj palcami innym, tego czym w/g Ciebie powinni się zająć.
Bardzo chętnie go zrobię, daj mi tylko kilka dni. Ale wiesz że coś takiego nie zmienia sytuacji jak np. z podświetleniem gdzie jest już kilka identycznych poradników...
GerB3 pisze:Problem jest jeden - opcji "szukaj" praktycznie nikt nie używa - lepiej nowy temat złożyć - najlepiej to widac w audio
Zgadzam się z Toba w 110%...nikt szukajki nie uznaje :evil:

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 27 gru 2008, 18:04

jeżeli ktoś nie widzi Szukaj to proponuje dać tam gdzie są przyklejone tematy taki paseczek na szukaj

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 27 gru 2008, 18:24

Problem nie leży w tym co kto widzi lub nie, tylko w tym że prościej jest poświecić 5 minut na napisanie nowego tematu niż 30 niż znalezienie takiego samego wraz z rozwiązaniem problemu. Na forum były już poruszone praktycznie wszystkie kwestie mechaniki i elektryki - już lepiej jest odświerzać tematy przed pół roku niż klepac co chwile nowe.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 27 gru 2008, 18:32

Konrad masz poniekąd rację, ale wina całego zamieszania leży w naszych rękach - głównie tych "najstarszych userów" ponieważ na początku pozwoliliśmy na takie a nie inne zachowanie "młodziaków" i tak jest... Ja w swoim dziale /choc od bardzo niedawna/ zaczynam wprowadzać moją myśl w życie - i ograniczać powtarzające się tematy.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 27 gru 2008, 18:36

Popieram zgredek27 w całej rozciągłości to co opisałeś. Również uważam, że administracja jest zbyt pobłażliwa dla nowych userów. Tym bardziej, że w większości przypadków jak dostaną odpowiedź to znikają i tyle ich widziano na forum. Więc pobłażliwość wobec nich niczego nie zmienia (i tak ich nie ma, i tak), natomiast śmietnik na forum się zrobił jak się patrzy. Co drugi trzeci wątek jest o tym samym. Pozostaje na forum co najwyżej zamknięty. Niech no któryś z użytkowników spróbuje znaleźć wątki na temat problemów z odpalaniem ABT. Założę się, że na kilkadziesiąt wyplutych przez szukajkę tylko w kilku będą konkretne odpowiedzi. Bez urazy panowie moderatorzy ale im Was więcej tym większy bajzel się robi. Źle zatytułowanych wątków też jest znacznie więcej.
rafałsz pisze:Nikomu jak do tej pory nie przeszkadzają powtarzające sie tematy.
Owszem przeszkadzają.
rafałsz pisze:tak sie nie da bo ludzie są rożni, jedni bedą używać szukajki inni bo są lenie i do takich trzeba podchodzić tolerancyjnie a nie odrazu wywalać temat i robić problem ;-)
Jeśli ktoś nie chce się dostosować do zasad opisanych regulaminem to znaczy, że nie szanuje nas jako społeczności i żadna tolerancja dla takich ludzi nie jest wskazana. Dlaczego mam tolerować kogoś kto mnie nie szanuje?
Pomijam kwestię znaczącego wzrostu ilości wątków w "Na każdy temat", które nie wnoszą niczego merytorycznego do treści forum i wręcz go zaśmiecają. Jak ktoś chce pogadać o "... Maryni" to ma do dyspozycji wiele innych for i portali.
wujo1 pisze:jeżeli ktoś nie widzi Szukaj to proponuje dać tam gdzie są przyklejone tematy taki paseczek na szukaj
Paseczek niczego niestety nie zmieni. Dopóki władza nie zacznie konsekwentnie wymagać przestrzegania regulaminu to żadne zabiegi niczego nie zmienią.

Awatar użytkownika
Hitman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Hitman » 27 gru 2008, 21:19

zgredek27,
chociaż jestem zaszczycony być wśród klubowiczów tego forum od nie dawna to pozwolę sobie na poparcie w pełni uwag kolegi w moim przypadku tematów tu mam nie wiele ale to tylko dlatego że gdy mam jakiś kłopot z autkiem i chcę się czegoś dowiedzieć to używam szukaj ki bądź jakiegoś podobnego tematu który mnie interesuje. Wynika to tylko i wyłącznie z tego że przystępując do forum PKA80 dokładnie zaznajomiłem się z regulaminem i radzę zrobić to każdemu kto tu wstępuję :mrgreen:

Awatar użytkownika
rafałsz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafałsz » 27 gru 2008, 23:58

Danek pisze:rafałsz napisał/a:
Nikomu jak do tej pory nie przeszkadzają powtarzające sie tematy.
Owszem przeszkadzają.
No tak przeszkadzają na pewno bo mi też przeszkadzają ale wg mnie taki temat nic nie zmieni, może ewentualnie dotrze do tych nowych userów, którzy mają po 2-10 postów, ale na forum ciągle ludzi przybywa a oni raczej tego tematu nie zobaczą ;-) Można by np napisać ogłoszenie na stronie głównej, że jeśli ktoś nie użyje szukajki a temat sie powtórzy użytkownik będzie blokowany, ale to znowu zniechęci ludzi do forum :-> Trzeba jakoś zachęcić do szukania... a to trudne jest..

Awatar użytkownika
Ezumaru
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Ezumaru » 28 gru 2008, 00:31

W sumie zgodzę się z zgredek27, główną przyczyną moim zdaniem są tu nowi userzy który mają problem, nie chce im się szukać rozwiązania, zakładają nowy temat i tyle ich widzieli. Trzeba faktycznie wprowadzić jakieś mocniejsze egzekwowanie naruszeń regulaminu. Od biedy, nie wiem czy się da, ale np. nowa osoba nie może od razu "akceptować regulaminu" przy rejestracji i boom - ma konto. Zrobić opóźnienie czasowe można by było, widziałem takie coś na innych forach. Tzn. że zaakceptować regulamin można dopiero po określonym czasie np 10 minut. Wtedy z czystej nudy może nowa osoba by chociaż trochę regulaminu przeczytała...

Matek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Matek » 28 gru 2008, 01:15

Moim zdaniem kolega zgredek27 ma dużo racji. Słusznie również zauważył Danek, że przez to szukanie czegoś czasami tzn. odnośnie niektórych tematów można dostać małego zawrotu głowy jak szukajka wypluwa tematy, a tylko dwa lub trzy dają konkretną odpowiedz. Dużo też zależy od nas samych, jeżeli będziemy za każdym razem gdy taki temat zauważym odsyłać albo do szukajki albo do konkretnego tematu wówczas może pomożemy administracji w robieniu porządków na forum. Problem głupio zakładanych tematów nie zniknie ale można go mocno ograniczyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”