Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABT] kopie prądem

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
Awatar użytkownika
WALUX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABT] kopie prądem

Post autor: WALUX » 05 kwie 2007, 19:24

Witam! Mam może niewielki problem ale denerwujący otóż auto kopie prądem jak się dotknie metalowych powierzchni np. podczas wysiadania czy wsiadania. I teraz pytanie: w czym może tkwić przyczyna??? PS. Byłem u znajomego mechanika i założył uziemienie ale nic to nie dało :-P

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 05 kwie 2007, 19:46

Winy szukaj w materiale obić Twoich foteli, lub pokrowcach. Nie bez znaczenia jest też materiał Twoich ubrań.

Awatar użytkownika
WALUX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WALUX » 05 kwie 2007, 20:00

Czyli raczej to nie wina elektryki, tylko np. elektryzujących się koszulek na siedzeniach czy ubrań???

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 05 kwie 2007, 21:31

podłącz amperomierz do akumulatora w stanie spoczynku i sprawdź czy masz duży ubytek prądu, jeśli nie masz to możliwe przyczyny podał Ci kolega powyżej, jeśli prąd Ci spierdacza to szukaj zwracia (ale bezpieczniki powinny przed tym zabezpieczać - chyba ze masz "kombinowanie" coś)

Awatar użytkownika
WALUX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WALUX » 05 kwie 2007, 21:38

Kombinowane raczej nic nie mam, ale sprawdze amperomierzem. Dzięi za sugestie.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 05 kwie 2007, 22:15

To nie audik kopie Ciebie, tylko Ty jego ;-)

Jest dokładnie tak jak mówi czarekj ,tarcie pomiędzy obiciem fotela a Twoim ubraniem wytwarza ładunek elektryczny, który się uwalnia po zetknięciu z elementami przewodzącymi prąd.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 05 kwie 2007, 22:23

Panowie.... Sam chciałem założyć podobny temat... Nigdy nie miałem takich problemów... Ludzie wysiadając z moich aut mówili że ich "kopie" auto a mnie nie.... od jakiegoś tygodnia zaczęło MNIE moje auto kopać... nie wiedziałem o co chodzi... Ostatnio jeżdżę tez autem ojca i tez mnie kopie!! ubieram sie w te same rzeczy a teraz kopie... Co jest!!??!!??

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele

Post autor: IC69 » 05 kwie 2007, 22:35

Może Ci się to wydać śmieszne, ale używaj do prania płynu antystatycznego.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 05 kwie 2007, 22:40

IC69 pisze:Może Ci się to wydać śmieszne, ale używaj do prania płynu antystatycznego.
Dokładnie tak. Ja używam płynu o nazwie Ania, który "zakosiłem" żonie. :lol:

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 05 kwie 2007, 22:42

IC69 pisze:Może Ci się to wydać śmieszne, ale używaj do prania płynu antystatycznego.
istnieje taki płyn? jeśli tak to gdzie go można kupic :?:

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele

Post autor: IC69 » 05 kwie 2007, 22:56

FranoF1 pisze:istnieje taki płyn? jeśli tak to gdzie go można kupic
Frano, nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale chyba każdy płyn do płukania posiada takie właściwości, kupić go mozna w każdym sklepie chemicznym albo markecie.

vulpecula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: vulpecula » 05 kwie 2007, 23:34

Witaj, jak już wcześniej napisano jest to sprawa ładunku elektrostatycznego. Znaczenie mają materiały wykończeniowe samochodu, materiały z jakich Masz ubranie, izolacja od podłoża i jeszcze ze sto innych czynników. Nawet powietrze opływające nadwozie podczas jazdy gromadzi na mim ładunek. Faktem jest, chcąc czy nie, ładunki te gromadzą się wszędzie-na Tobie i na samochodzie, a to w którą stronę odbędzie sie nagłe ich rozładowanie ( tak przykro odczuwalne) jest juz sprawą fizyki. Nie bez znaczenia jest kondycja psycho-fizyczna w danej chwili, bo od niej zależy rezystanja skóry, a przez co próg odczuwalności tego zjawiska. Jednak ono jest zawsze, aczy je odczuwamy czy nie zależy od powyższych czynników. Warto zainwestować w uziom autka (tylko dobry) i w płyny antystatyczne do płukania tkanin.
PS. Elektryka samochodu nie ma tu nic do rzeczy!!!

Awatar użytkownika
WALUX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WALUX » 06 kwie 2007, 15:59

Dzieki wszystkim za opisanie problemu.

andrzej1

Post autor: andrzej1 » 09 kwie 2007, 00:49

tak jak kolega "czarekj" i "vulpecula" opisali To przede wszystkim problem opływającego samochód powietrza- ono wytwarza najwięcej ładunku i to jakie rzeczy masz na sobie i jakie pokrowce na siedzeniach. W suche dni możesz zauważyć, że częściej i mocniej Cie "kopie" niż w wilgotne - fizyka.
A jeśli sobie z tym nie poradzisz to jako takim środkiem może być - zmiana Twojego punktu dotyku , czyli np. z Twojej ręki na kluczyk, czy bryloczek od kluczy. Jeśli masz jakiś bryloczek metalowy (musi przewodzić) lub kluczyki dodatkowe z tym od stacyjki - to trzymając go dotknij części metalowej, najlepiej zamek (bez lakieru) wtedy iskra przeskoczy między kluczykiem a samochodem i Ty nie poczujesz nic. Jest to zorwiązanie jakieś ale tylko gdy inne wcześniej omówione nie pomogą.
Przede wszystkim rzeczy sztucznego pochodzenia powodują przy wzajemnym się tarciu - wytworzenie ładunku. Możesz zaobserwować przy jakich rzeczach to się dzieje.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 09 kwie 2007, 14:52

Wszystko rozumiem i znam prawa fizyki ale nie rozumiem tego że chodzę w tych samych rzeczach i są one prane tymi samymi środkami i nagle zaczęło mnie kopać... Co do wykorzystywania kluczyka/breloczka do rozładowania to powiem że może i to jest rozwiązanie ale mnie kopie jak łapie za górną ramkę drzwi - element pomalowany!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl