Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio słabo odbiera.

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 28 gru 2008, 21:48

Trochę dziwna sprawa. Ja miałem już kilka dobrych "sztuk" w mojej Niuńce i były różnice w odbiorze ale takiej ekstremy nie było. Co prawda nie miałem nigdy JVC i nie mogę nic o tym powiedzieć... Ale teoretycznie każde powinno działać poprawnie.

quessakh

Post autor: quessakh » 28 gru 2008, 22:58

:idea: podjadę jutro pod miejscowy Car-Audio i spróbuję poprosić o pomoc, może coś zdiagnozują

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 28 gru 2008, 23:24

wywal wzmacniacz antenowy :) nie ważne że w miarę nowy - wszystkie poza tymi do 95 roku to pic na wodę wzamcniają szumy a nie sygnał.
Miałem ten problem na starej antenie zmieniłem na nową taką samą (kstałtem kolorem itp) i dalej to. Podjechałem do znajomego powiedział przywieź starą antenę, wyciął wzmacniacz przelutował kabel antenowy podłączył i radio śmiga jak ta lala

quessakh

Post autor: quessakh » 30 gru 2008, 14:39

GreenGreen pisze:wywal wzmacniacz antenowy :) nie ważne że w miarę nowy - wszystkie poza tymi do 95 roku to pic na wodę wzmacniają szumy a nie sygnał.
Odciąłem zasilanie wzmacniacza i nic się nie zmieniło w odbiorze, ani na plus ani na minus. Coś chyba jest nie tak z tym radiem... Model JVC z 2006 roku, ostatnio zamontowany był w aucie, które przez ponad 2 miesiące stało na dworze (połowa października - połowa grudnia) i nie było używane w tym czasie. Może coś się zepsuło, może nie chce współpracować z tym autem? Dodam, że w poprzednim oprócz braku wzmacniacza był jeszcze zamontowany filtr przeciwzakłóceniowy. Może to jest powód?? Zamocować filtr w Audiku?

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 30 gru 2008, 16:15

odcięcie wzmacniacza od zasilania nic nie da - To tak jakbyś miał wadliwy elektrozawór który byłby zamknięty przy zasilaniu i bez niego i odciął mu zasilanie czekając na efekty.

Zwróć też uwagę czy na wtyczce do radia (jeśli masz krótką) koronka ekranowania nie zagięła się i nie dotyka żyły.

quessakh

Post autor: quessakh » 30 gru 2008, 17:13

GreenGreen pisze:Zwróć też uwagę czy na wtyczce do radia (jeśli masz krótką) koronka ekranowania nie zagięła się i nie dotyka żyły.
Sprawdziłem - wtyczka w porządku

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 03 sty 2009, 00:49

Wybaczcie chłopaki, ale jak się niektóre posty czyta to płakać się chce. Pruć, wywalać, niszczyć itd.

Musisz zakupić kolego separator antenowy, jeśli posiadasz wzmacniacz w swoim Audi czy jakimkolwiek innym aucie.

Dlaczego ? Ano dlatego, że radio musi podawać mu ~12V na wejściu antenowym. Sony zapewne podaje ( to starsze radio prawda ? ) nowe nie podają.

Każde auto posiadające wzmacniacz antenowy, nowe auta też posiadają, jest zaopatrzone w firmowy radioodbiornik, który podaje mu napięcie na wejściu antenowym. (można to sprawdzić miernikiem) jeśli zamienimy je na radio nie podające napięcia ( bardzo wiele, większość nowych nie podaje ) należy dołożyć separator, który napięcie to poda.

Separator to koszt 15 zł. Nie wywalaj absolutnie wzmacniacza.
http://allegro.pl/search.php?string=sep ... gory=14167

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 03 sty 2009, 01:41

Doc możesz płakać ile chcesz jesteśmy w miarę tolerancyjnym narodem ale jedno przerabiałem już nie raz - wzmacniacze antenowe z tamtej epoki służą do wzmacniania zakłóceń i szumów a nie odbioru radia i każde radio poradzi sobie lepiej bez nich niż z nimi

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 03 sty 2009, 12:40

GreenGreen, jeśli wmacniacz jest sprawny, a nie wiem dlaczego z góry zakładasz, że nie jest, to bardzo dobrze odbierać będzie radio.
Nie prawdą jest, że wzmacnia zakłócenia, a nie wzmacnia sygnału. Nie wiem skąd wnioskujesz, ale jeśli mam Cię przekonać, zerknij na ilość osób które u mnie w tej sprawie były na forum passata. To równie stare auta.

Kolega założy separator, to sam Ci to udowodni.
Śmiem wnioskować, że skoro takiej sugestii nie podsunąłeś, nie miałeś o tym wiedzy i nawet nie próbowałeś.

Bez separatora, jeśli radio nie podaje napięcia - a nie podaje tu zapewne - nie ma w zasadzie wcale anteny.
Mógłbym Ci również uduwodnić, że sprawny wzmacniacz antenowy lepiej będzie działać niż antena bez wzmacniacza. Zwłaszcza poza terenem zabudowanym z dala od stacji nadawczych.

Niemcy w latach 70 i 80 nie byli idiotami, wiedzieli, że może być sam bat. Wzmacniacz wkładali i wkładają nadal w VW, Audi, Skodzie nie bez przyczyny.

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 03 sty 2009, 12:58

Jeśli tylko mu to pomoże to uwierz będę bardzo szczęśliwy :) nie należę do osób które upierają się przy swoim

quessakh

Post autor: quessakh » 07 sty 2009, 07:41

doc ma rację :-)
Wzmacniacz jest w porządku, jvc rzeczywiście nie podawało napięcia do wzmacniacza, w związku z tym był słaby odbiór. Antena ze wzmacniaczem, którą posiadam, ma już rozdzielenie zasilania, ale było ono podłączone tak, że sony je zasilało, a jvc nie. Po przełożeniu kabelka zasilania wzmacniacza w inne miejsce jvc zaczęło odbierać bardzo dobrze - ufff, całe szczęście, bo już liczyłem się z wymianą anteny, radia i czegokolwiek innego, bo ja bez radia nie potrafię jeździć <ok>
dzięki doc

Awatar użytkownika
motowalus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: motowalus » 17 kwie 2010, 22:21

nie chce zakladac nowego tematu, dlatego zapytam w tym bo w sumie problem ten sam. a wiec do rzeczy. ostatnio zauwazylem ze slabo odbiera mi radio - czesto gubi fale, szumi. posprawdzalem wszystko i okazalo sie ze nie mam zadnego wzmacniacza antenowego. rownolegle z kablem antenowym od radia do anteny idzie przewod ktory przy radiu podlaczony jest pod sygnal dla elekt anteny. takze podejrzewam ze tym kablem podawany jest prad na antene. jednak po odlaczeniu tego kabla odbior pogorszyl sie nieznacznie. po podlaczeniu go spowrotem niewiele sie poprawilo. pomyslalem ze moze warto kupic jakis wzmacniacz. rozwazam dwie opcje:

separator/wzmacniacz antenowy
Obrazek
podaje zasilanie na antene (czyli de facto podejrzewam ze moze byc tak jak teraz - bedzie spelnial taka sama funkcje jak ten moj kabel rownolegly z kablem antenowym)

druga opcja to typowy wzmacniacz antenowy
Obrazek

i teraz co wybrac? a moze oba te przedmioty to to samo tylko reklamowane pod inna nazwa? troche brakuje mi dobrze odbierajacego radia bo lubie sluchac wiadomosci a szumy mi to uniemozliwiaja

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 14 kwie 2011, 20:35

W B4 musisz kupić wzmacniacz, nie separator. Separator jest dla nowszych wózków np. A4, Golf 4. Wzmacniacz powinien rozwiązać problem.

Awatar użytkownika
Pep000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pep000 » 14 kwie 2011, 21:19

kojak85 pisze:W B4 musisz kupić wzmacniacz, nie separator. Separator jest dla nowszych wózków np. A4, Golf 4. Wzmacniacz powinien rozwiązać problem
Separator oddziela sygnał własciwy od szumu i podaje na heterodyne, a wzmacniacz wzmacnia szum i sygnał na jednakowym poziomie.

Wzmacniacz nie poprawia jakości odbioru, tylko moc sygnału docierającego do odbiornika

kraz73
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kraz73 » 15 kwie 2011, 19:22

Separator oddziela sygnał w.cz. od zasilania potrzebnego wzmacniaczowi antenowemu. To nie filtr i nie ma nic wspólnego z obróbką sygnału, a co za tym idzie, nie wpływa w żaden sposób na sygnał w.cz. a tym samym i szumy. Chyba, że za filtr uznać kondensator w samym separatorze ale jego wpływ na sygnał użyteczny jest wątpliwy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl