[b3/b4] podświetlenie dodatkowych zegarów problem!
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
[b3/b4] podświetlenie dodatkowych zegarów problem!
mam zagwozdkę - oryginalnie mam w 7A/B3 dodatkowe zegary i jak go kupiłem to nie dziala mi podświetlenie. Na początku myślałem, że po prostu żarówki się przepaliły, więc rozebrałem i wymieniłem żaróweczki.... i nic. Inne podświetlenie (nawiewy, radio, zapalniczka a nawet popielniczka) działa bez zająknięcia, tylko te 3 dodatkowe zegary, a raczej ich podświetlenie nie chce. No więc poszedłem po żaróweczkę i heja - i okazało się ,że na obu kabelkach żaróweczek jest masa, nie ma plusa. No więc się pytam - O CO BIEGA ? Co sprawdzić ? bo ja nie mam pomysłu - pomóżcie. Kabelki które idą do podświetlenia zegarów to brązowy i biało=czerowny. Na które powinien iść plus ?
jeżeli z drugiej strony nie ma plusa to logiczne,że na obu końcach będzie masa.Po prostu kabel jest pewnie nie podłączony,za zapalniczką jest wiązka z kablem szaro-niebieskim od podświetlenia ,a także w panelu pokręteł(za nim oczywiście).Znaleźć nie podłączony kabel-ten co nie jest do masy i dopiąć do podświetlenia(miernik znajdzie różnicę między oporem 0,00 a kilkanaście- kilkadziesiąt omów) i cieszyć się blaskiem zegarów.dardaw2 pisze:którymś masuje
- DARODIABEL75
- Forum Audi 80