[1.8 B2 DS] Prekładka 1.8 na pełnym mechanicznym wtrysku?
[1.8 B2 DS] Prekładka 1.8 na pełnym mechanicznym wtrysku?
Witam! Mam pytanie odnośnie właśnie takiej przekładki czyli z silnika 1.8 DS na 1.8 na pełnym mechanicznym wtrysku. Wiadomo DS to gaźnik i ma 90KM a na wtrysku już 112KM co jest sporą różnicą. Zawsze chciałem wzmocnić swoje audi. Jest to 2d sedan z 1979r. Co pasuje a co trzeba zmieniać i czy dużo będzie roboty?? Z góry dzięki za pomoc.
Powiedzcie mi jeszcze jedno. Czy przypadkiem kolektor ssący pasuje od tego 1.8 na mechanicznym do mojego DS-a? Zaoszczędziło by mi to kosztów no i efekt ten sam:) Mi wydaje się że tak bo to chyba te same silniki tylko z innym osprzętem ale wolę upewnić i stąd się pytam. Mój silnik pochodzi z 86r i ma hydraulikę. Jest w bdb stanie więc to miało by sens. Z góry dzięki za pomoc.
- czester-11
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jest kilka odmian wtrysku mechanicznego
K-JETRONIC - W pełni mechaniczny
KE-JETRONIC - Posiada komputer (który w jakimś stopniu wpływa na pracę silnika)
KE-III-JETRONIC - większy udział koputera w regulacji parametrów pracy silnika
KE-MOTRNIC - jeszcze większy udział koputera w regulacji parametrów pracy silnika
K-JETRONIC - W pełni mechaniczny
KE-JETRONIC - Posiada komputer (który w jakimś stopniu wpływa na pracę silnika)
KE-III-JETRONIC - większy udział koputera w regulacji parametrów pracy silnika
KE-MOTRNIC - jeszcze większy udział koputera w regulacji parametrów pracy silnika
Ostatnio zmieniony 04 sty 2009, 00:08 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.
To powiedzcie mi w końcu czy kolektor ssący będzie pasował od tego na wtrysku do mojego czy musiał bym zmieniać też głowice??
[ Dodano: 2009-01-04, 15:25 ]
W gre wchodzi K-JETRONIC czyli bez komputera by nie bawić się z elektroniką.
[ Dodano: 2009-01-04, 15:27 ]
I czy musiał bym montować jakieś dodatkowe czujniki o których wspomniał czester-11?
[ Dodano: 2009-01-04, 15:25 ]
W gre wchodzi K-JETRONIC czyli bez komputera by nie bawić się z elektroniką.
[ Dodano: 2009-01-04, 15:27 ]
I czy musiał bym montować jakieś dodatkowe czujniki o których wspomniał czester-11?
-
- Forum Audi 80
Z czujników jest na pewno czujnik dla wtryskiwacza rozruchowego i wyłącznik czasowo-termiczny podgrzewacza, jest jeszcze coś takiego jak zawór dodatkowego powietrza + zawór dwudrożny które służą do stabilizacji biegu jałowego.
[ Dodano: 2009-01-04, 15:55 ]
[ Dodano: 2009-01-04, 15:55 ]
Jak założysz sam wtrysk możesz nie uzyskać efektów na które liczysz. Te silniki mają prawdopodobnie inne wałki rozrządu (czasy i kąty otwarcia zaworów), mogą też mieć inne średnice zaworów, stopień sprężania pewnie mają taki sam. Układy wydechowe też mogą się różnić jeden może mieć dwururkę za kolektorem wydechowym a drugi może mieć pojedynczą.Łysy_18 pisze:Wiadomo DS to gaźnik i ma 90KM a na wtrysku już 112KM co jest sporą różnicą.
Ok. Doszedłem do pewnego wniosku ale muszę się najpierw was poradzić. Co będzie lepiej zrobić? Przesiąść się na b2 Coupe 2.0 bądź 2,3 czy robić przekładkę silnika w swojej b2?? Jeśli przekładka to czy jeszcze musiał bym coś zmieniać oprócz pompki na elektryczną i czy czujniki o których wspomniał aldi, będą już razem z silnikiem??
-
- Forum Audi 80
Czujniki powinny być przy silniku, najlepiej abyś sam go wyjmował to wtedy weźmiesz wszystko co potrzebne. Podejrzewam że jest tam pewnie jakiś „komputerek” do stabilizacji wolnych obrotów.
Co do zamiany to wg mnie kwestia indywidualna oraz kwestia pieniędzy jakie chcesz przeznaczyć. Rozważ wszystkie za i przeciw oraz uważaj żeby nie zamienić czegoś z czego jesteś zadowolony na rzecz która będzie się śniła w koszmarach.
Co do zamiany to wg mnie kwestia indywidualna oraz kwestia pieniędzy jakie chcesz przeznaczyć. Rozważ wszystkie za i przeciw oraz uważaj żeby nie zamienić czegoś z czego jesteś zadowolony na rzecz która będzie się śniła w koszmarach.