Witam, mam problem z napięciem na świecach żarowych, w chwili grzania wynosi ono ok 9 V wydaje mi się że to zbyt mało.
Przypuszczam że powodem może być słaba masa silnika.
Jest poprowadzony przewód z bieguna - akumulatora do skrzyni biegów, ale czy to wszystko??
Może gdzieś jeszcze powinna iść masa??
Dzięki za odpowiedzi!!
(świece, przekaźnik itp są ok)
[b3 1.6 td] gdzie masa silnika - niskie napięcie na świecach
-
- Forum Audi 80
U mnie też jest tylko jedna fabryczna masa przykręcona do skrzynki i wszystko jest ok.
Jeżeli chodzi o napięcie na świecach, to powodem tego może być przekaźnik znajdujący się na podszybiu, jest tam spirala, która podczas grzania świec też się nagrzewa, nie zagłębiałem się w temat na tyle aby odpowiedzieć na pytanie po co ona tam jest, ale myślę że jest to jakieś zabezpieczenie świec przed przegrzaniem lub coś wtym stylu.
Jeżeli chodzi o napięcie na świecach, to powodem tego może być przekaźnik znajdujący się na podszybiu, jest tam spirala, która podczas grzania świec też się nagrzewa, nie zagłębiałem się w temat na tyle aby odpowiedzieć na pytanie po co ona tam jest, ale myślę że jest to jakieś zabezpieczenie świec przed przegrzaniem lub coś wtym stylu.
-
- Forum Audi 80
Hmm, dzieki za odp. to raczej wykluczam,Mobilek pisze: Jeżeli chodzi o napięcie na świecach, to powodem tego może być przekaźnik znajdujący się na podszybiu, jest tam spirala, która podczas grzania świec też się nagrzewa, nie zagłębiałem się w temat na tyle aby odpowiedzieć na pytanie po co ona tam jest, ale myślę że jest to jakieś zabezpieczenie świec przed przegrzaniem lub coś wtym stylu.
zmierzyłem napiecie podczas grzania i na przewodzie + do świec mam spadek ok 1V (a na przekaźniku na podszybiu 0,3V) wiec na masie musze mieć spadek 2V a tak chyba nie powinno być.
Ale nie znam sie, może napiecie 9V na świecach jest ok. A przyczyna słabego rozruchu leży gdzie indziej..
jesli podejrzewasz ze ci przez swiece gorzej odpala ze sa nie dogrzane to dla testu wes przewod i plus bezposrednio od okumulatoraj podaj na swiece i zobacz jak wtedy odpali. Nie sadze ze to masa ale nie zaszkodzi poczyscic wszelkie polaczenia. a i jeszcze jedno zbadaj napiecie na akumulatorze podczas grzania swiec moze poprostu aku sie juz konczy.
-
- Forum Audi 80
Hej, dzieki za wszystkie odpowiedzi i pomoc. Wszystko mierzyłem w dobry sposób, nawet podmieniałem akumulatory na próbe, tak samo wszystkie możliwe styki przeczyściłem. Okazuje sie z w przypadku świec żarowych prąd przez nie pobierany jest tak duży że takie spadki napięcia są normalne..spiczi pisze:Kolego a w którym miejscu sprawdzasz to napięcie? na blaszce łączącej świece? Może blaszaka jest podśniedziała i nie ma przepływu prądu. Jeszcze przychodzi mi na myśl to że może masz słaby już aku i jak włączysz świece to obciążają one aku i napięcie na nim aż tak bardzo spada.
Powodem słabego grzania świec (beru) było to iż świece jakie kupiłem były wadliwe. Kupiłem je z nieznanego źródła (znalazłem na allegro) i najwyraźniej były to jakieś odpady produkcyjne..
Załozyłem świece boscha kupione w intercars i jest tak jak powinno być!! róznica jest kolosalna.
Przestrzegam przed kupowaniem częsci z nieznanych źródeł.
Pozdrawiam