Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1.6 td] gdzie masa silnika - niskie napięcie na świecach

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
sunseeker1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3 1.6 td] gdzie masa silnika - niskie napięcie na świecach

Post autor: sunseeker1 » 04 sty 2009, 21:00

Witam, mam problem z napięciem na świecach żarowych, w chwili grzania wynosi ono ok 9 V wydaje mi się że to zbyt mało.

Przypuszczam że powodem może być słaba masa silnika.

Jest poprowadzony przewód z bieguna - akumulatora do skrzyni biegów, ale czy to wszystko??

Może gdzieś jeszcze powinna iść masa??

Dzięki za odpowiedzi!!

(świece, przekaźnik itp są ok)

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 04 sty 2009, 21:12

U mnie też jest tylko jedna fabryczna masa przykręcona do skrzynki i wszystko jest ok.
Jeżeli chodzi o napięcie na świecach, to powodem tego może być przekaźnik znajdujący się na podszybiu, jest tam spirala, która podczas grzania świec też się nagrzewa, nie zagłębiałem się w temat na tyle aby odpowiedzieć na pytanie po co ona tam jest, ale myślę że jest to jakieś zabezpieczenie świec przed przegrzaniem lub coś wtym stylu.

sunseeker1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sunseeker1 » 04 sty 2009, 21:53

Mobilek pisze: Jeżeli chodzi o napięcie na świecach, to powodem tego może być przekaźnik znajdujący się na podszybiu, jest tam spirala, która podczas grzania świec też się nagrzewa, nie zagłębiałem się w temat na tyle aby odpowiedzieć na pytanie po co ona tam jest, ale myślę że jest to jakieś zabezpieczenie świec przed przegrzaniem lub coś wtym stylu.
Hmm, dzieki za odp. to raczej wykluczam,

zmierzyłem napiecie podczas grzania i na przewodzie + do świec mam spadek ok 1V (a na przekaźniku na podszybiu 0,3V) wiec na masie musze mieć spadek 2V a tak chyba nie powinno być.

Ale nie znam sie, może napiecie 9V na świecach jest ok. A przyczyna słabego rozruchu leży gdzie indziej..

myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: myster » 04 sty 2009, 22:02

jesli podejrzewasz ze ci przez swiece gorzej odpala ze sa nie dogrzane to dla testu wes przewod i plus bezposrednio od okumulatoraj podaj na swiece i zobacz jak wtedy odpali. Nie sadze ze to masa ale nie zaszkodzi poczyscic wszelkie polaczenia. a i jeszcze jedno zbadaj napiecie na akumulatorze podczas grzania swiec moze poprostu aku sie juz konczy.

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 05 sty 2009, 07:53

Kolego a w którym miejscu sprawdzasz to napięcie? na blaszce łączącej świece? Może blaszaka jest podśniedziała i nie ma przepływu prądu. Jeszcze przychodzi mi na myśl to że może masz słaby już aku i jak włączysz świece to obciążają one aku i napięcie na nim aż tak bardzo spada.

sunseeker1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sunseeker1 » 24 sty 2009, 15:01

spiczi pisze:Kolego a w którym miejscu sprawdzasz to napięcie? na blaszce łączącej świece? Może blaszaka jest podśniedziała i nie ma przepływu prądu. Jeszcze przychodzi mi na myśl to że może masz słaby już aku i jak włączysz świece to obciążają one aku i napięcie na nim aż tak bardzo spada.
Hej, dzieki za wszystkie odpowiedzi i pomoc. Wszystko mierzyłem w dobry sposób, nawet podmieniałem akumulatory na próbe, tak samo wszystkie możliwe styki przeczyściłem. Okazuje sie z w przypadku świec żarowych prąd przez nie pobierany jest tak duży że takie spadki napięcia są normalne..

Powodem słabego grzania świec (beru) było to iż świece jakie kupiłem były wadliwe. Kupiłem je z nieznanego źródła (znalazłem na allegro) i najwyraźniej były to jakieś odpady produkcyjne..

Załozyłem świece boscha kupione w intercars i jest tak jak powinno być!! róznica jest kolosalna.

Przestrzegam przed kupowaniem częsci z nieznanych źródeł.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl