[1.8 PM] Niedogrzny silnik ?
Ja u siebie przylepiłem karton za grill i przyszyłem/przyzwiązałem go do tej blachy co jest w niej ten "cyngiel" do otwarcia maski :lol: , bo teraz w trasie zazwyczaj miałem temp. około 82-83 st. Po zasłonieniu chłodnicy temperatura trzyma się w okolicach 85-88 stopni, także jest poprawa. Dodam jeszcze, że nie mam dolnej osłony pod silnik (ogólnie nie mam osłon, ani na akumulator, ani na silnik, ani na rozrząd górnej części :lol: ).
Mam podobny problem, temperatura utrzymuje się w okolicy 80 stopni, termostat nowy Wahler, ale nie o tym chciałem. Czytając post Seyva przypomniałem sobie, że podczas wymiany termostatu założyłem jedną uszczelkę - gumowy oring na króciec - ale została mi uszczelka na kołnierz termostatu. Niestety nie mogłem założyć obydwu bo za cholerę nie chciało się to spasować, króciec odstawał od pompy wody. Jak to jest u Was, zakładaliście obydwie uszczelki?
a ja miałem lux temp i ogrzewanie latem, teraz zimno(mrozek) i temp niższa na trasie a i na postoju tez powoli sie podnosi a co za tym ogrzewanie nie takie jak trzeba.
tylko cosik mi sie wydaje ze rok temu zimą nie miałem takich objawów wiec co te przyczyne spowodowało :?: moze w za niski poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym :?:
tylko cosik mi sie wydaje ze rok temu zimą nie miałem takich objawów wiec co te przyczyne spowodowało :?: moze w za niski poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym :?:
Żuber powiem tak podobny problem miałem jak ty jak stał grzał się do temp. takiej jak powinien załączały się wiatraki i tak w kółko niby wszystko ok po ruszeniu temp. w granicach 70 stopi czyli za mała długo nie myśląc pojechałem kupiłem nowy wahlera i zmieniłem sam nie robiąc tego nigdy .W między czasie sprawdzałem stary włożyłem do wody czekałem sprawdzałem temp w garnku wszystko ok otwierał się i zmykał dokładnie jak potrzeba a w aucie było inaczej po zmianie na nowy jest wszystko super temperatura jak potrzeba
[ Dodano: 2009-01-04, 21:41 ]
Ossek hehe no u mnie w komplecie 2 lub 3 były i jakoś nie mogły się zgrać założyłem jedną i jest coś nie tak po nocy małe wycieki płynu ale to bardzo małe
[ Dodano: 2009-01-04, 21:41 ]
Ossek hehe no u mnie w komplecie 2 lub 3 były i jakoś nie mogły się zgrać założyłem jedną i jest coś nie tak po nocy małe wycieki płynu ale to bardzo małe
-
- Forum Audi 80
- Imię: ŻUBER
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
Mam rozumieć że masz temp. okolo 90?tomek1982 pisze:Żuber powiem tak podobny problem miałem jak ty jak stał grzał się do temp. takiej jak powinien załączały się wiatraki i tak w kółko niby wszystko ok po ruszeniu temp. w granicach 70 stopi czyli za mała długo nie myśląc pojechałem kupiłem nowy wahlera i zmieniłem sam nie robiąc tego nigdy .W między czasie sprawdzałem stary włożyłem do wody czekałem sprawdzałem temp w garnku wszystko ok otwierał się i zmykał dokładnie jak potrzeba a w aucie było inaczej po zmianie na nowy jest wszystko super temperatura jak potrzeba
Czy zastanawiałeś się dlaczego w silniku termostat zachowywał się inaczej niż w garnq?
Większość sugeruje mi kolejną wymianę termostatu...Bo wszystko wskazuje, że nie działa prawidłowo. Natomiast w wodzie na qchni zachowywał się jak należy, wiec trochę mnie to drażni .
Pozdr
- yellow2008
- Forum Audi 80
Garnki są do gotowania zupy a nie termostatów. Nie zapominajcie że pompa wodna daje niezłe ciśnienie. Mi też temperatura w trasie spadała do 70stopni. Wymieniłem termostat i po problemie. Teraz nie spada poniżej 90. Ale jestem ciekawski. Też gotowałem zupę ze starego termostatu i otwierał się ok. 90stopni. Przy 85 był wg. mnie na pewno zamkniety. Ale okazuje się że nie do końca. Ciśnienie wody powodowało jednak przepływ i temperatura spadała. Nowy termostat zmykał się na amen a stary tylko na aby aby...
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Kup jeszcze jeden, dobry wahlera termostat i wymień raz jeszcze. Może to co kupiłeś to zwykła kupa jest ? Mimo, że nowa. Odpowietrz na wszelki wypadek. klik
Taka moja rada.
Ja w ABK co prawda, miałem podobny objaw. Wymiana termostatu i jak ręką odjął , 90C.
Taka moja rada.
Ja w ABK co prawda, miałem podobny objaw. Wymiana termostatu i jak ręką odjął , 90C.