[B3,ALL]Podskakujące koła gdy chce z piskiem ruszyc
[B3,ALL]Podskakujące koła gdy chce z piskiem ruszyc
Panowie.... jak to z tym jest...?
Czasami gdy chce ruszyć z piskiem opon <mikolaj> tak się dzieje ze pisku nie ma, koła sie nie slizgają po asfalcie natomiast jest takie dosyc mocno odczuwalne jakby podskakiwanie przednich kól...
Ma to jakis związek z wyrobioną jakąś częscią w zawieszeniu czy po prostu asfalt jest taki że opony nie za bardzo chcą sie na nim 'slizgac'...?
Wystepuje mi to tez w A6C5... to mysle ze to jednak nie wina zawieszenia... ale z drugiej strony częsciej udaje mi sie podskakiwac kolami niz wprowadzic je w pisk... :-|
Jakie Wasze zdanie?
Czasami gdy chce ruszyć z piskiem opon <mikolaj> tak się dzieje ze pisku nie ma, koła sie nie slizgają po asfalcie natomiast jest takie dosyc mocno odczuwalne jakby podskakiwanie przednich kól...
Ma to jakis związek z wyrobioną jakąś częscią w zawieszeniu czy po prostu asfalt jest taki że opony nie za bardzo chcą sie na nim 'slizgac'...?
Wystepuje mi to tez w A6C5... to mysle ze to jednak nie wina zawieszenia... ale z drugiej strony częsciej udaje mi sie podskakiwac kolami niz wprowadzic je w pisk... :-|
Jakie Wasze zdanie?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2009, 23:08 przez kris0181, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Kolego, popraw temat bo poleci do kosza a szkoda by było.
Co do tematu to ciężko mi powiedzieć, ale myślę że ma to raczej związek z samymi oponami i asfaltem. U mnie też coś takiego występuje, ale tylko kiedy opona bardzo mocno "trzyma się asfaltu". Jeśli ruszam z "piskiem" na piachu, albo aktualnie na śliskiej nawierzchni czegoś takiego nie ma. Ale latem na niektórych rodzajach asfaltu coś takiego też miałem. Opona nie piszczała wtedy tylko właśnie tak jak by skakała. Więc to raczej chyba nie wina zawiechy z którą według kontroli jest wszystko ok.
Co do tematu to ciężko mi powiedzieć, ale myślę że ma to raczej związek z samymi oponami i asfaltem. U mnie też coś takiego występuje, ale tylko kiedy opona bardzo mocno "trzyma się asfaltu". Jeśli ruszam z "piskiem" na piachu, albo aktualnie na śliskiej nawierzchni czegoś takiego nie ma. Ale latem na niektórych rodzajach asfaltu coś takiego też miałem. Opona nie piszczała wtedy tylko właśnie tak jak by skakała. Więc to raczej chyba nie wina zawiechy z którą według kontroli jest wszystko ok.
Wlasnie... fakt ten dopiero zaczął mnie zastanawiać gdy nie dawno w czasie odwilży gdy na ulicy było mokro i na ulicy bylo jeszcze bloto posniegowe... wtedy tez nie bylo poslizgu tylko wlasnie to skakanie kół... :roll: Ja tez jestem bardziej sklonny do opcji opon z asfaltem niz do zawiechy... ale ciekawy bylem waszych doswiadczen.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Ja mialem niedawno robioną zbierznosc a nadal to wystepuje...willi pisze:dokładnie miałem to samo kiery miałem żle ustawioną zbieżność i kont pochylenia kół. A działo się to tylko i wyłącznie przez to iż jedne koło było bardziej skręcone niż drugie i pchały się przez co koła podskakiwały. Po zrobieniu dokładnie zbieżnosci jest wszystko ok
A ja miałem i już nie mam sprawa jest banalna:D Amortyzatory... teraz mam Andzie na Glebie - 60mm ponad Twarde gazowe Amorki o skróconym skoku i problemu nie ma Gdybym nie szanował Andzi spokojnie stójka na światłach i kupa dymu:)
Wina zazwyczaj leży właśnie w amortyzatorach na ori auto po prostu "boksuje" są mięciutkie i sobie podskakują;) Takie jest moje wytłumaczenie bo się też zastanawiałem po kupieniu Audi;) problem praktycznie ustał po zmianie zawieszenia:) <ok>
Wina zazwyczaj leży właśnie w amortyzatorach na ori auto po prostu "boksuje" są mięciutkie i sobie podskakują;) Takie jest moje wytłumaczenie bo się też zastanawiałem po kupieniu Audi;) problem praktycznie ustał po zmianie zawieszenia:) <ok>