[1.9TDI 1Z] Przepala bezpiecznik nr 12, zaświeca się olej.
[1.9TDI 1Z] Przepala bezpiecznik nr 12, zaświeca się olej.
witam
coś dziwnego dzieje się z moja b4
przepala mi po kilku minutach od wymiany bezpiecznik nr 12 (15Amper) opadaja wtedy wskaźniki : obrotomierz, prędkosciomierz) siada kontrolka grzania świec żarowych i po chwili jazdy zapala sie kontrolka oleju...
olej jest, nie wycieka
nie dymi, zapala normalnie, turbo słychać ze pracuje przy przegazowaniu (gwiżdże) jak normalnie
auto stoi, boję się jeździć bo zaraz zapala się kontrolka oleju a nie chce zatrzeć auta
co się mogło stać?
znalazłem w sieci taka rozpiske bezpieczników ale nic mi ona nie pomaga
coś dziwnego dzieje się z moja b4
przepala mi po kilku minutach od wymiany bezpiecznik nr 12 (15Amper) opadaja wtedy wskaźniki : obrotomierz, prędkosciomierz) siada kontrolka grzania świec żarowych i po chwili jazdy zapala sie kontrolka oleju...
olej jest, nie wycieka
nie dymi, zapala normalnie, turbo słychać ze pracuje przy przegazowaniu (gwiżdże) jak normalnie
auto stoi, boję się jeździć bo zaraz zapala się kontrolka oleju a nie chce zatrzeć auta
co się mogło stać?
znalazłem w sieci taka rozpiske bezpieczników ale nic mi ona nie pomaga
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, 09:13 przez MP, łącznie zmieniany 1 raz.
nie wiem co to może być bo po opisie wychodzi że wiele rzeczy (np jakieś zwarcie w licznikach, może we wstecznym). wg mnie o zatarcie silnika nie musisz sie obawiać bo niby jakim cudem od spalonego bezpiecznika ma sie silnik zatrzeć? kontrolka sie zapala bo bezpiecznik od zegarów sie wali. a czemu? to chyba zadanie dla elektryka
Witam,
tak jak kolega daras pisze zwarcie napewno lecz lepiej z tym nie jeździć bo samo sie nie naprawi:)a pogorszyć może. Zwarcie w licznikach i wstecznym jest prawdopodobne ale jeszcze bardziej prawdopodobne zwarcie pod płytką bezpieczników i pod nimi (w tej plontaninie kabli)może woda podeszła?warto tam zerknąć czy coś do masy nie zwiera.
Pozdrawiam
Grzegorz
tak jak kolega daras pisze zwarcie napewno lecz lepiej z tym nie jeździć bo samo sie nie naprawi:)a pogorszyć może. Zwarcie w licznikach i wstecznym jest prawdopodobne ale jeszcze bardziej prawdopodobne zwarcie pod płytką bezpieczników i pod nimi (w tej plontaninie kabli)może woda podeszła?warto tam zerknąć czy coś do masy nie zwiera.
Pozdrawiam
Grzegorz
Daras, ale nie wiadomo dlaczego ten bezpiecznik sie przepala--- bo wnioskuje ze skoro on sie przepala i potem zaświeca się kontrolka oleju to może to być związane z ciśnieniem oleju sam nie wiem czujnik ciśnienia, pompa??
ma ktoś zaznaczyć na foto silnika 1Z gdzie jest czujnik ciśnienia oleju?
elektryk dziś na wyjeździe więc mi nie pomoże
może spróbuje wyjąć zegary i zobaczę co tam z wtyczkami
[ Dodano: 2009-01-19, 16:34 ]
sytuacja opanowana
było zwarcie w tylnej klapie na kablach od światła wstecznego i wywalało bezpiecznik przy złączonym wstecznym
za polutowanie 4 kabli elektryk w warszawie skasował 70zł
jutro chyba jadę kupić w końcu lutownicę
temat można usunąć lub jeśli mod uzna za stosowne niech zostanie dla potomnych :mrgreen:
ma ktoś zaznaczyć na foto silnika 1Z gdzie jest czujnik ciśnienia oleju?
elektryk dziś na wyjeździe więc mi nie pomoże
może spróbuje wyjąć zegary i zobaczę co tam z wtyczkami
[ Dodano: 2009-01-19, 16:34 ]
sytuacja opanowana
było zwarcie w tylnej klapie na kablach od światła wstecznego i wywalało bezpiecznik przy złączonym wstecznym
za polutowanie 4 kabli elektryk w warszawie skasował 70zł
jutro chyba jadę kupić w końcu lutownicę
temat można usunąć lub jeśli mod uzna za stosowne niech zostanie dla potomnych :mrgreen:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja mam w moim SB podobny problem
Bezpiecznik nr 12 pali mi się po każdym silniejszym wstrząsie, usterka pojawiła się dzisiaj, przedtem było OK.
Bezpiecznik ten u mnie ma 5A i z tego co zaobserwowałem, to odpowiada tylko za oświetlenie zegarów i lampkę pod maską. Wsteki, postojówki i wszystko inne działa, zegary normalnie pokazują, kontrolki żadne mi się nie zapalają po wywaleniu bezpiecznika, nie działa tylko podświetlenie zegarów i lampka pod maską. Po wymianie zjaranego bezpiecznika jest OK, ale tylko póki nie wjadę w jakąś dziurę, czy inną nierówność, wtedy bezpiecznik pada i zegary gasną
Bezpiecznik nr 12 pali mi się po każdym silniejszym wstrząsie, usterka pojawiła się dzisiaj, przedtem było OK.
Bezpiecznik ten u mnie ma 5A i z tego co zaobserwowałem, to odpowiada tylko za oświetlenie zegarów i lampkę pod maską. Wsteki, postojówki i wszystko inne działa, zegary normalnie pokazują, kontrolki żadne mi się nie zapalają po wywaleniu bezpiecznika, nie działa tylko podświetlenie zegarów i lampka pod maską. Po wymianie zjaranego bezpiecznika jest OK, ale tylko póki nie wjadę w jakąś dziurę, czy inną nierówność, wtedy bezpiecznik pada i zegary gasną
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
sprawdź tak jak pisze kostrz, u mnie raz zgasły zegary i nie pamiętam czy wskazówki działały bo było ciemno a jak wymieniałem bezpiecznik to za chwilę się palił (nie pamiętam który) a okazał się winny przewód do świateł w klapie, ten od podświetlania tablicy rej. był zwarty z masą (przewód jest 7-żyłowy, 7x0.5mm2)
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt: