Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9TDI 1Z] Przepala bezpiecznik nr 12, zaświeca się olej.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9TDI 1Z] Przepala bezpiecznik nr 12, zaświeca się olej.

Post autor: MP » 19 sty 2009, 00:04

witam

coś dziwnego dzieje się z moja b4

przepala mi po kilku minutach od wymiany bezpiecznik nr 12 (15Amper) opadaja wtedy wskaźniki : obrotomierz, prędkosciomierz) siada kontrolka grzania świec żarowych i po chwili jazdy zapala sie kontrolka oleju...

olej jest, nie wycieka
nie dymi, zapala normalnie, turbo słychać ze pracuje przy przegazowaniu (gwiżdże) jak normalnie

auto stoi, boję się jeździć bo zaraz zapala się kontrolka oleju a nie chce zatrzeć auta

co się mogło stać?

znalazłem w sieci taka rozpiske bezpieczników ale nic mi ona nie pomaga
Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, 09:13 przez MP, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Daras
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Daras » 19 sty 2009, 10:45

nie wiem co to może być bo po opisie wychodzi że wiele rzeczy (np jakieś zwarcie w licznikach, może we wstecznym). wg mnie o zatarcie silnika nie musisz sie obawiać bo niby jakim cudem od spalonego bezpiecznika ma sie silnik zatrzeć? kontrolka sie zapala bo bezpiecznik od zegarów sie wali. a czemu? to chyba zadanie dla elektryka

Awatar użytkownika
krkbzyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krkbzyk » 19 sty 2009, 11:21

Witam,
tak jak kolega daras pisze zwarcie napewno lecz lepiej z tym nie jeździć bo samo sie nie naprawi:)a pogorszyć może. Zwarcie w licznikach i wstecznym jest prawdopodobne ale jeszcze bardziej prawdopodobne zwarcie pod płytką bezpieczników i pod nimi (w tej plontaninie kabli)może woda podeszła?warto tam zerknąć czy coś do masy nie zwiera.
Pozdrawiam
Grzegorz

Awatar użytkownika
MP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MP » 19 sty 2009, 13:25

Daras, ale nie wiadomo dlaczego ten bezpiecznik sie przepala--- bo wnioskuje ze skoro on sie przepala i potem zaświeca się kontrolka oleju to może to być związane z ciśnieniem oleju sam nie wiem czujnik ciśnienia, pompa??

ma ktoś zaznaczyć na foto silnika 1Z gdzie jest czujnik ciśnienia oleju?

elektryk dziś na wyjeździe więc mi nie pomoże
może spróbuje wyjąć zegary i zobaczę co tam z wtyczkami

[ Dodano: 2009-01-19, 16:34 ]
sytuacja opanowana :)

było zwarcie w tylnej klapie na kablach od światła wstecznego i wywalało bezpiecznik przy złączonym wstecznym

za polutowanie 4 kabli elektryk w warszawie skasował 70zł :(
jutro chyba jadę kupić w końcu lutownicę

temat można usunąć lub jeśli mod uzna za stosowne niech zostanie dla potomnych :mrgreen:

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 19 lip 2009, 03:21

Ja mam w moim SB podobny problem :-(
Bezpiecznik nr 12 pali mi się po każdym silniejszym wstrząsie, usterka pojawiła się dzisiaj, przedtem było OK.
Bezpiecznik ten u mnie ma 5A i z tego co zaobserwowałem, to odpowiada tylko za oświetlenie zegarów i lampkę pod maską. Wsteki, postojówki i wszystko inne działa, zegary normalnie pokazują, kontrolki żadne mi się nie zapalają po wywaleniu bezpiecznika, nie działa tylko podświetlenie zegarów i lampka pod maską. Po wymianie zjaranego bezpiecznika jest OK, ale tylko póki nie wjadę w jakąś dziurę, czy inną nierówność, wtedy bezpiecznik pada i zegary gasną :-(

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 19 lip 2009, 09:18

Jest tylko jedna przyczyna - zwarcie w instalacji, przeszukaj kable, kostki licznik i napraw.

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 24 lip 2009, 17:57

Naprawione :mrgreen:
Okazało się, że wyskoczył mi kabel od oświetlenia w schowku i na wybojach musiał dotykać gdzieś do masy powodując zwarcie. Owinąłem wtyk taśmą izolacyjną tak więc teraz nawet jak znowu wyskoczy to nie ma mowy o jakimkolwiek zwarciu :-D

Awatar użytkownika
kostrz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kostrz » 24 lip 2009, 19:04

MP nie wiem czy problem jeszcze występuje i dręczy cie ale objawy pasują do zwarcia pasowało by sprawdzić kable w tylnej klapie czy nie mają zwarcia sprawdz czy w klapie wszystko świeci zobacz lampkę w schowku i zobacz czy masz wszystkie światła i kierunki[/b]

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 24 lip 2009, 19:49

sprawdź tak jak pisze kostrz, u mnie raz zgasły zegary i nie pamiętam czy wskazówki działały bo było ciemno a jak wymieniałem bezpiecznik to za chwilę się palił (nie pamiętam który) a okazał się winny przewód do świateł w klapie, ten od podświetlania tablicy rej. był zwarty z masą (przewód jest 7-żyłowy, 7x0.5mm2)

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 24 lip 2009, 20:07

Panowie, przecież zarówno MP jak i ja rozwiązaliśmy problem <ok>
Wystarczy przeczytać uważnie wszystkie posty :-P

gra1212
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gra1212 » 01 wrz 2013, 20:51

witam jestem nowy i nie wiem gdzie dodać post mam taki problem mianowicie bespiecznika od świec żarowych pali mi go za każdym razem kiedy go wymienię proszę o pomoc dodam że to audi b4 1.9 tdi cabrio pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl