Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B3 NE] ogrzewanie reduktora

Wszystko co związane z LPG
aawol

[B3 NE] ogrzewanie reduktora

Post autor: aawol » 15 sty 2009, 11:48

szukałem w szukajce ale niestety ...
Zastanawiam się nad możliwością ogrzewania reduktora LPG przy rozruchu na zimno.
Chciałbym odpalać na LPG w każdej temp. Myślałem nad nawinięciem na reduktor izolowanego przewodu grzewczego albo nad chwilowym podgrzewaniem płynu w reduktorze.
Oczywiście elektrycznie najlepiej na 12 V ale może też i na 230V ( np przed domem).
czy ktoś już planował, wykonał coś takiego???

Wiem że powinno się palić na benzynie. :-P

Awatar użytkownika
Daniello85
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Daniello85 » 15 sty 2009, 15:31

kolego ja odpalam na gazie cały czas nawet jak były ostatnio te mrozy auto w pracy stało na dworze i odpalił na gazie i niemam zadnych dziwnych urządzen ogrzewających reduktor :mrgreen:

Awatar użytkownika
Grzegorzbielsko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzegorzbielsko » 15 sty 2009, 20:52

Daniello85, przerażasz mnie ta wypowiedzią :shock: .
aawol, są oryginalne elektryczne podgrzewacze, znajomy gazownik na próbę coś takiego podłączał listonoszowi na wsi w 126p :lol: niestety w zimie to nie wydalało.

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 19 sty 2009, 17:54

Ludzie miłują się w utrudnianiu sobie życia, chyba łatwiej odpalić auto na benzynie i przełączyć po kilkuset metrach na gaz niż kombinować z jakimiś podgrzewaczami, zwłaszcza że benzyna nie jest teraz wcale tak droga. Takie oszczędzanie za wszelką cenę może się okazać kosztowne w przyszłości, a tak po prawdzie to ile się zaoszczędzi kasy na odpalaniu tylko na gazie :?: Ja w mojej Ładzie paliłem latem na gazie tak samo jak i poprzedni właściciel, ale reduktor się zaczął sypać (choć auto jeździ na nim do dziś), zimą odpalane tylko na benzynie. Jeżeli chcesz pójść na całość zamontuj sobie Webasto, z tego co mi wiadomo są takie które podgrzewają także ciecz chłodzącą, więc miałbyś już ciepło w środku, a i silnik z reduktorem miałyby już odpowiednią temperaturę, nadmienię tylko że koszt założenia takiego patentu przewyższy wartość auta :mrgreen: i w zależności od zasilania będzie rozładowywał akumulator i/lub spalał benzynę ze zbiornika. Moim zdaniem gra nie warta zachodu, ale jeżeli opatentowałbyś takie urządzenie, które co najważniejsze by działało to wiele osób z zagazowanymi autami zainteresowało by się tematem. Pozdrawiam <piwo>

aawol

Post autor: aawol » 19 sty 2009, 21:30

Pytałem czy to źle ? mam pierwsze ( i ostatnie) auto z LPG, Generalnie gaz jest w mojej niuni od ok 4 lat i jak dotychczas 95% odpaleń było na gazie (stoi w ciepłym garażu). Lepiej wiedzieć niż nie . Nie twierdzę że zrobię i założę podgrzewacz, chce wiedzieć czy ktoś wymyślił i stosował ....
Co do umilania sobie życia to owszem lubię ale raczej nie w garażu... :mrgreen:

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 19 sty 2009, 23:25

aawol pisze:Co do umilania sobie życia to owszem lubię ale raczej nie w garażu... :mrgreen:
w garażu też można, a jak mówisz w garażu ciepło... A tak bardziej na temat widziałem gdzieś na forum podgrzewacz w silniku diesla z instalacją na olej roślinny i właśnie ten olej był tym patentem podgrzewany: https://audi80.pl/viewtopic.php?t=11 ... ro%B6linny. Pytanie czy dało by rade zaimplementować ten patent lub jemu podobny do LPG.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl