Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 NE] ogrzewanie reduktora

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
aawol

[B3 NE] ogrzewanie reduktora

Post autor: aawol » 15 sty 2009, 11:48

szukałem w szukajce ale niestety ...
Zastanawiam się nad możliwością ogrzewania reduktora LPG przy rozruchu na zimno.
Chciałbym odpalać na LPG w każdej temp. Myślałem nad nawinięciem na reduktor izolowanego przewodu grzewczego albo nad chwilowym podgrzewaniem płynu w reduktorze.
Oczywiście elektrycznie najlepiej na 12 V ale może też i na 230V ( np przed domem).
czy ktoś już planował, wykonał coś takiego???

Wiem że powinno się palić na benzynie. :-P

Awatar użytkownika
Daniello85
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Daniello85 » 15 sty 2009, 15:31

kolego ja odpalam na gazie cały czas nawet jak były ostatnio te mrozy auto w pracy stało na dworze i odpalił na gazie i niemam zadnych dziwnych urządzen ogrzewających reduktor :mrgreen:

Awatar użytkownika
Grzegorzbielsko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzegorzbielsko » 15 sty 2009, 20:52

Daniello85, przerażasz mnie ta wypowiedzią :shock: .
aawol, są oryginalne elektryczne podgrzewacze, znajomy gazownik na próbę coś takiego podłączał listonoszowi na wsi w 126p :lol: niestety w zimie to nie wydalało.

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 19 sty 2009, 17:54

Ludzie miłują się w utrudnianiu sobie życia, chyba łatwiej odpalić auto na benzynie i przełączyć po kilkuset metrach na gaz niż kombinować z jakimiś podgrzewaczami, zwłaszcza że benzyna nie jest teraz wcale tak droga. Takie oszczędzanie za wszelką cenę może się okazać kosztowne w przyszłości, a tak po prawdzie to ile się zaoszczędzi kasy na odpalaniu tylko na gazie :?: Ja w mojej Ładzie paliłem latem na gazie tak samo jak i poprzedni właściciel, ale reduktor się zaczął sypać (choć auto jeździ na nim do dziś), zimą odpalane tylko na benzynie. Jeżeli chcesz pójść na całość zamontuj sobie Webasto, z tego co mi wiadomo są takie które podgrzewają także ciecz chłodzącą, więc miałbyś już ciepło w środku, a i silnik z reduktorem miałyby już odpowiednią temperaturę, nadmienię tylko że koszt założenia takiego patentu przewyższy wartość auta :mrgreen: i w zależności od zasilania będzie rozładowywał akumulator i/lub spalał benzynę ze zbiornika. Moim zdaniem gra nie warta zachodu, ale jeżeli opatentowałbyś takie urządzenie, które co najważniejsze by działało to wiele osób z zagazowanymi autami zainteresowało by się tematem. Pozdrawiam <piwo>

aawol

Post autor: aawol » 19 sty 2009, 21:30

Pytałem czy to źle ? mam pierwsze ( i ostatnie) auto z LPG, Generalnie gaz jest w mojej niuni od ok 4 lat i jak dotychczas 95% odpaleń było na gazie (stoi w ciepłym garażu). Lepiej wiedzieć niż nie . Nie twierdzę że zrobię i założę podgrzewacz, chce wiedzieć czy ktoś wymyślił i stosował ....
Co do umilania sobie życia to owszem lubię ale raczej nie w garażu... :mrgreen:

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 19 sty 2009, 23:25

aawol pisze:Co do umilania sobie życia to owszem lubię ale raczej nie w garażu... :mrgreen:
w garażu też można, a jak mówisz w garażu ciepło... A tak bardziej na temat widziałem gdzieś na forum podgrzewacz w silniku diesla z instalacją na olej roślinny i właśnie ten olej był tym patentem podgrzewany: https://audi80.pl/viewtopic.php?t=11 ... ro%B6linny. Pytanie czy dało by rade zaimplementować ten patent lub jemu podobny do LPG.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl