Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8s NE] trzask podczas skrętu

Rezolut

Post autor: Rezolut » 10 gru 2006, 17:23

Na dzień dobry proponuj zebyś odkręcił śrubę mocującą przegub on koła /klucz 24/
i przez otwór wtłoczył smaru molibdenowego, możliwe ze jest go mało i to jest przyczyną. Istotne jest póżniejsze doktęcenie tej śruby odpowiednim momentem. Sprawdź przed tym wszystkm stan gumowych osłon przegubów. Jest to najtańsze rozwiązanie i najmniej pracochłonne. Jeżeli to nie pomoże czeka Cie wymiana przegub.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 10 gru 2006, 19:39

Rezolut pisze:Na dzień dobry proponuj zebyś odkręcił śrubę mocującą przegub on koła /klucz 24/
i przez otwór wtłoczył smaru molibdenowego, możliwe ze jest go mało i to jest przyczyną. Istotne jest póżniejsze doktęcenie tej śruby odpowiednim momentem. Sprawdź przed tym wszystkm stan gumowych osłon przegubów. Jest to najtańsze rozwiązanie i najmniej pracochłonne. Jeżeli to nie pomoże czeka Cie wymiana przegub.
tak, ale jeśli sworzeń jest już wyrobiony to smar i tak za dużo nie da...

Rezolut

Post autor: Rezolut » 11 gru 2006, 14:19

Masz rację. Tylko że w przypadku sworznia /zwrotnicy/ stuki byłyby słuszane cały czas
a nie tylko przy skręconych kołach,poza tym regularne stuki wskazują na przegub a nie sworzeń. Poza tym podałem najmniej pracochłonny i najmniej kosztowny sposób sprawdzenia tego czy można jeszcze coś z tym zrobić bez wymiany części.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 11 gru 2006, 17:14

Rezolut pisze:Masz rację. Tylko że w przypadku sworznia /zwrotnicy/ stuki byłyby słuszane cały czas
a nie tylko przy skręconych kołach,poza tym regularne stuki wskazują na przegub a nie sworzeń. Poza tym podałem najmniej pracochłonny i najmniej kosztowny sposób sprawdzenia tego czy można jeszcze coś z tym zrobić bez wymiany części.
tak, wiem że nie koniecznie jest to sworzeń... ale jak sam wiesz z opisu na forum trudno zdiagnozować taką usterkę...

piotrek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piotrek » 15 gru 2006, 21:57

stawiam na sforzeń -przynajmniej u mnie było to sforzeń i słychać go było tylko przy skręcaniu

dziku
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dziku » 24 gru 2006, 22:02

stawialbym na przeguby, mam to samo.
Jesli w dalszym ciagu nie jestes pewny co to, proponuje udac sie na stacje diagnostyczna na szarpaki. u mnie 20 zl kosztowal test na szarpakach i wszystkiego sie dowiedzialem co mam do zrobienia w zawiasie.
POzdro

Brąx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Brąx » 28 gru 2006, 23:49

pszegub zewnetszny na szrocie ze 30-40zl

Znamcu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Znamcu » 11 sty 2007, 00:41

Ja za nowy wczoraj popłynąłem 117 zł :/

Awatar użytkownika
KORU
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: KORU » 12 sty 2007, 00:54

o jejku skonczcie juz ten temat. :roll: Wymienilem 2 dni temu przegub zewnętrzny czyli ten po stronie kola. Zaplacilem za niego 172 zl (produkt firmy GLO w komplecie oslona gumowa) a robocizna wyszla 30zl. Chlopaki na warsztacie szybko wymienili i nic juz nie stuka, nie trzeszczy i nie terkocze przy skrecaniu. Zupelna cisza. Jedna rada aby tego uniknac to radze wjechac sobie czasem na kanal i obejrzec stan oslon gumowych. :-) :-D

MirekBrzozowski
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Stuki przy zkrecaniu

Post autor: MirekBrzozowski » 15 maja 2008, 20:54

Witajcie,to napewno przegub mam to przetestowane Mieszkając przez ostatnie kilka lat wGbraltarze ze względu na klimat Przerabiałem to raz na poł roku (wymiana)Przy jeżdżie na wprost nic się nie dzieje dopiero pRzy skrecie chałasuje,im mosniejszy skręt tym mocniejszy terkot.

MaxZanders
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MaxZanders » 09 sie 2008, 17:34

Witajcie panowie co to moze byc gdy jade i podczas redukcji słysze ze cos strzela w zawieszeniu ale bez skręcania koł na prostej drodze oczywiscie przy skręcaniu tez to słysze i niemam pojecia co to moze byc,naraz jeden cos puknie w zawieszeniu i podczas wjezdzania w dziury na ulicy tez to słysze ,moze to byc stabilizator czy bardziej cos innego??prosze o pomoc

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 10 sie 2008, 04:07

Brąx pisze:pszegub zewnetszny na szrocie ze 30-40zl
To juz totalna despreacja widze... Najtanszy nowy kosztuje jakies 50zl na allegro...
o jejku skonczcie juz ten temat. :roll: Wymienilem 2 dni temu przegub zewnętrzny czyli ten po stronie kola. Zaplacilem za niego 172 zl (produkt firmy GLO w komplecie oslona gumowa) a robocizna wyszla 30zl. Chlopaki na warsztacie szybko wymienili i nic juz nie stuka, nie trzeszczy i nie terkocze przy skrecaniu. Zupelna cisza. Jedna rada aby tego uniknac to radze wjechac sobie czasem na kanal i obejrzec stan oslon gumowych. :-) :-D
To cos kolega duzo zaplacil za ten przegub... Ja kupowalem tej samej firmy za 90z.

Awatar użytkownika
crespo111
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: crespo111 » 10 cze 2009, 18:04

Jakiej marki przeguby polecacie bo te na allegro za 80zl to czuje, ze to badziewie ?

Awatar użytkownika
mrozoo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrozoo » 10 cze 2009, 20:41

crespo111 pisze:Jakiej marki przeguby polecacie bo te na allegro za 80zl to czuje, ze to badziewie ?
spidan, solskier mial takie i mu wytrzymywaly. Ja mam jeden spidana juz ponad 1.5roku i smiga.

slaby_91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: slaby_91 » 29 lis 2010, 12:13

mam problem i to taki poważny mianowicie wiedziałem ze mi przegub szczela wracałem do domu i nagle tak jakoś dziwnie auto zaczęło się prowadzić więc zjechałem na parking zobaczyłem ze niby wszystko wpozo więc siadłem nawróciłem i nagle głośne szczelanie przeguba i samochód porostu staną i nie reaguje na biegi gdy ściągałem auto przegub szczelał ale nie wiem czy to jest wina przeguby bo mechanik który tego nie widział powiedział ze to możne być wina skrzynie możne wy coś o tym wiecie proszę o pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maglownice, końcówki drążków, geometria.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl