Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[90 2.3E] skąd ten dźwięk silnika ?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
audihania
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[90 2.3E] skąd ten dźwięk silnika ?

Post autor: audihania » 28 sty 2009, 20:02

Witam. SILNIK 2.3E (czyli prawdopodobnie NG), bez LPG
Wraz z mężem próbujemy rozgryźć coś.... auto przed zakupem przez nas stało około pół roku na dworze. Wiadomo co się dzieje w takim przypadku, wszystko rdzewieje itepe.
Jednak po podłączeniu akumulatora "zagadał" odrazu i tak działa do dzisiaj. Akumulator niestety już ledwo zipie. Okazało się także że chłodnica skorodowała do tego stanu iż zaczęła tracić płyn, wskutek czego została wymieniona na nową.
A to co nas tu nurtuje to dźwięk silnika oraz jego temperatura.
Silnik ma "kopa" dopiero po mocniejszym naciśnięciu pedału gazu, przy tym wydaje stłumiony dźwięk jak z rasowego v8 z amerykańskich filmów, jakby tam był silnik o pojemności powyżej 4-5 litrów! Dźwięk przypomina jazdę Alfą Romeo z 2-dwugardzielowymi gaźnikami i zdjętym filtrem powietrza....
Przy tym silnik nigdy jeszcze nie miał wyższej temperatury niż 55*C!
Gdy jedzie się na np. 2 czy 3 biegu, trzymanie w miejscu pedału gazu powoduje że auto raz delikatnie przyśpiesza a raz zwalnia , czyli zachowuje się jak łódź przycumowana do brzegu... *niezłe porownanie :) Z rury wydechowej nie leci nic oprócz pary i spalin.
W ciągu najbliższych paru dni mąż wymieni termostat na nowy, już mamy zakupiony.
Silnik na wolnych obrotach pracuje bardzo dobrze, raczej cicho, bez falowania itp.
Czy nasze podejrzenie o uszczelkę pod głowicą jest zasadne? Czy raczej najpierw szukać gdzie indziej?
A z innej strony, czy możecie opisać dźwięk w kabinie 2.3E podczas przyśpieszania ? Nie mamy punktu porównawczego :(

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 28 sty 2009, 20:20

Przy tym silnik nigdy jeszcze nie miał wyższej temperatury niż 55*C!
Zegar zepsuty. Najpierw dokręć śrubki z tyłu w zegarach od temperatury i wskaźnika paliwa bo pewnie też padł. Jak to nie pomoże trzeba przeczyścić styki i jeśli dalej będzie zero to mógł się zepsuć regulator napięcia.

A co do tego hałasowania.
Tłumiki to macie w porządku? Mogą być dziurawe gdzieś.
A że dźwięk jest jakiś dziwny 2.3 to mnie tez to dziwi. Gość ode mnie ma taki silnik i tam jak by coś dzwoniło jak dodaje gazu... Dziwny dźwięk.

audihania
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audihania » 28 sty 2009, 22:13

dardaw2 pisze:
Zegar zepsuty. Najpierw dokręć śrubki z tyłu w zegarach od temperatury i wskaźnika paliwa bo pewnie też padł. Jak to nie pomoże trzeba przeczyścić styki i jeśli dalej będzie zero to mógł się zepsuć regulator napięcia.
Tak więc wskaźnik paliwa działa, zalałam paliwo i podskoczył na 35 L, ale gdy był na zero to nie świeciło się nic pomarańczowego jak w każdym innym aucie - czy w Auci 90 jest wogóle podświetlane te pomarańczowe pole bliskie zeru? Ten zegar od temperatury zachowuje się dziwnie. Podczas jazdy jest w zasadzie poniżej skali, a gdy auto stoi to baaaaaardzo powoli zmierza ku 55*, moze i podskoczyłby dalej ale szkoda mi tak czekac z 15-20 minut na, być może, osiągnięcie właściwego pola....
Na czym polega naprawa zegarów, na dokręceniu samych śrubek? to typowe przy moich objawach? jest coś o tym na forum?
A co do tego hałasowania.
Tłumiki to macie w porządku? Mogą być dziurawe gdzieś.
A że dźwięk jest jakiś dziwny 2.3 to mnie tez to dziwi. Gość ode mnie ma taki silnik i tam jak by coś dzwoniło jak dodaje gazu... Dziwny dźwięk.
Dźwięk dochodzi wyraźnie z przodu, tj. z grodzi silnikowej.

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 28 sty 2009, 23:06

Z tymi zegarami to jest tak iż. Wykręcasz całe zegary i tam masz po 2 śrubki po lewej i po prawej stronie. Można się łatwo domyśleć że trzymają one zegary paliwa i temp. Ruszając je możesz wrócić przewodzenie prądu;)
A kontrolka paliwa jest w wersji z Auto Checkiem(wyświetlacz kontrolek na środku zegarów).
Masz jakąś ikonkę tam albo napis "OK"?

Dźwięk dochodzi wyraźnie z przodu, tj. z grodzi silnikowej.
Skąd dźwięk dobiega nie wiem, bo nie jeździłem tamtą audicą o której mówię... Słyszę jak przyśpiesza.

audihania
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audihania » 28 sty 2009, 23:49

dardaw2 pisze: Skąd dźwięk dobiega nie wiem, bo nie jeździłem tamtą audicą o której mówię... Słyszę jak przyśpiesza.
U NAS dochodzi z grodzi silnika :)

Z tymi kontrolkami to napisze jutro, bo nie pamietam - zrobie fotke.

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 28 sty 2009, 23:54

To te śrubki:Obrazek
Akurat od wskaźnika temp, są te po prawej stronie(na tym zdjęciu).

audihania
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audihania » 28 sty 2009, 23:57

dardaw2 pisze:To te śrubki:[url=http://images28.fotosik.pl/319/c895e1314fbd4e59m.jpg]Obrazek[/URL]
Akurat od wskaźnika temp, są te po prawej stronie(na tym zdjęciu).
Dzięki :)

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 28 sty 2009, 23:58

Tylko wiesz, z wyczuciem dokręcaj;) Możesz dokręcić odkręcić i znowu dokręcić. Coś mogło zaśniedzieć.

Padre (LDZ)
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Padre (LDZ) » 29 sty 2009, 02:29

Witam
Jeśli chodzi o ten "niepokojący" dzwięk silnika, to polecam ten klip:

i wiele podobnych na youtube. Będziesz mogła sobie porównać jak powinien brzmieć ten silnik. :-) Nawiasem mówiąc wspaniały dźwięk to prawdopodobnie jego największa zaleta.
Pozdrawiam

audihania
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audihania » 29 sty 2009, 20:21

Mąż przeczyścił mi aparat zapłonowy. Zebrał się na stykach pył i zlepił się tworząc płytki. Wszystko zostało przeczyszczone papierem ściernym (600). W aucie poprawiła się dynamika. Silnik pracuje łagodniej i płynniej. Jest lepsze przyspieszenie. Problem teraz w tym, że znów muszę się z moją audiczką na nowo zaprzyjaźnić. Ostatnio na 5tej lekcji nauki jazdy udało mi się tak "zerwać kapcie" ze skrzyżowania jak dziś, oczywiście nie było to absolutnie moim zamierzeniem. Mąż miał ochotę wysiąść z auta i iść pieszo.... :lol: :oops:

Mam jeszcze pytanie.
Kiedy można być pewnym,że regulator napięcia jest uszkodzony? Np. głośno pracuje nam pompa paliwa, włączenie świateł bądź nagrzewania tylnej szyby powoduje natychmiastową zmianę w dźwięku pompy( zmienia się ton na niższy, jak przy większym obciążeniu). Rozumiem że to duże obciążenie, ale jeszcze się z tym nie spotkaliśmy w innym aucie (żeby aż tak...).
A to co na plus: to padający akumulator powoli dochodzi do siebie, czyli ładowanie chyba jest sprawne.

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 29 sty 2009, 20:44

Pan Cobra, niech się może wypowie o regulatorze napięcia. Ona ma doświadczenie w tym.

A z ładowaniem. To sprawdź miernikiem jakie masz powinno być na włączonym silniku ok 14.4
Wtedy jest dobre

audihania
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audihania » 30 sty 2009, 14:53

Tak więc mąż rozebrał dzisiaj zegary, przy okazji naprawił klakson :)
Co do zegarów, to miejsca pod śrubkami nie były brudne albo zaśniedziałe, zostały delikatnie przeczyszczone papierem ściernym i ponownie dokręcone kluczykiem 7. Żadnych efektów, bo to pewnie nie o to chodziło jak się później okazało - mąż doszukał się pod pompą wspomagania takiego dużego czujnika zespolonego z którego wychodzą 4 kabelki....... i 2 kabelki w sumie już dawno (czy to od wskaźnika?) a dwa pozostałe jeszcze wisiały, jednak styki są w takim stanie że tam nic nie mogło przewodzić prądu :)

tu link do osobnego tematu, tylko o tym czujniku:
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=26082

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 31 sty 2009, 11:17

Ale o co chodzi, wszystkie silniki 5cio cylindrowe mają charakterystyczny (najpiękniejszy na świecie dźwięk, no może poza V8), to jest właśnie olbrzymim plusem Audi z lat 80tych :)

audihania
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audihania » 31 sty 2009, 20:13

Dzisiaj zmieniliśmy termostat oraz mąż naprawił kable czujnika zespolonego. Przy okazji okazało się, że poprzedniemu właścicielowi, który zapłacił ponad 2 lata temu za oryginalny czujnik 4ro pinowy zamontowano mu 3 pinowy.
Wskaźnik od temp. silnika pokazuje ok. 83*C, ale termostat sie na pewno otwiera i wiatrak na chłodnicy włącza się na około minutę.
Jak sie okazało akumulator mimo, że się niby ładuje (wartości są takie jak powinny) to chyba potrzebuje już zmiennika.
Podsumowując, powoli wychodzimy na prostą (pomijając koszta...) :-?

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 01 lut 2009, 10:03

audihania pisze:Podsumowując, powoli wychodzimy na prostą (pomijając koszta...) :-?
Nie martw się, mam to samo, a jak już się wykosztujesz to tylko będziesz wlewać paliwo <ok>

Co do aku. to kup jakiś porządny firmy Centra.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl