[B3] Wymiana zacisków przód i pukanie
- dardaw2
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[B3] Wymiana zacisków przód i pukanie
Witam
Od wczoraj coś mi puka z prawej strony na dołkach. Nie jest to przegub bo to nie jest synchroniczne stukanie. Na dołkach robi puk, puk puk, puk, puk
Jak myślicie co to jest? Łożysko Mc Phersona?
Na moje oko tak jak by coś drżało. Na prostej tego nie ma.
I druga sprawa. Będę wymieniał hamulce przód, tarcze i klocki więc pomyślałem żeby wstawić wentylowane. Od czego musiał bym mieć zaciski(90?) i co dokładnie jeszcze było by do wymiany? I w ogóle to jest plug and play czy trzeba przerabiać coś?
Coś mi brat biadoli "mechanik" że pompa może nie wyrabiać na większych zaciskach(bo w wentylach. są chyba dwu tłoczkowe). Dobrze gada czy tylko biadoli?
Pozdro i czekam na odpowiedzi <ok>
Od wczoraj coś mi puka z prawej strony na dołkach. Nie jest to przegub bo to nie jest synchroniczne stukanie. Na dołkach robi puk, puk puk, puk, puk
Jak myślicie co to jest? Łożysko Mc Phersona?
Na moje oko tak jak by coś drżało. Na prostej tego nie ma.
I druga sprawa. Będę wymieniał hamulce przód, tarcze i klocki więc pomyślałem żeby wstawić wentylowane. Od czego musiał bym mieć zaciski(90?) i co dokładnie jeszcze było by do wymiany? I w ogóle to jest plug and play czy trzeba przerabiać coś?
Coś mi brat biadoli "mechanik" że pompa może nie wyrabiać na większych zaciskach(bo w wentylach. są chyba dwu tłoczkowe). Dobrze gada czy tylko biadoli?
Pozdro i czekam na odpowiedzi <ok>
jezeli twoje audi jest po 1989r to najprawdopodobniej stuka łącznik stabilizatora, tuleja stab. albo górne gniazdo amortyzatora - te elementy najczesciej lecą
co do hamulców to szukaj z b3 wersja E, bądź z b4 2,0e 115KM - będą pasowały bez przerabiania i stara pompa da rade - srednica tarczy jest taka sama - musisz zmienic tarcze, zacisk i siodło -wszystko pasuje
w mocniejszych wersjach (2,6-2,8-2,3 20v) są juz większe tarcze i dużo mocniejsze zaciski - bez zmiany pompy nie przejdzie i nie wiem czy bedzie pasowało do zwrotnicy
co do hamulców to szukaj z b3 wersja E, bądź z b4 2,0e 115KM - będą pasowały bez przerabiania i stara pompa da rade - srednica tarczy jest taka sama - musisz zmienic tarcze, zacisk i siodło -wszystko pasuje
w mocniejszych wersjach (2,6-2,8-2,3 20v) są juz większe tarcze i dużo mocniejsze zaciski - bez zmiany pompy nie przejdzie i nie wiem czy bedzie pasowało do zwrotnicy
Komplecik pasować będzie bez problemu, tylko musisz zwrócić uwagę na pompę hamulcową jaka jest u dawcy. Jeżeli będzie identyczna (są różne średnice tłoczków,różne typy pomp, w niektórych modelach były montowane wzmacniacze siły hamowania) to problemu nie ma, w każdej innej sytuacji zmienia się charakterystyka układu hamulcowego a hamulec to bezpieczeństo Twoje i innych użytkowników drogi trzeba o tym pamiętać.dardaw2 pisze:Czyli komplet z tej 90 by podszedł? Bez problemu o to że coś będzie nie wyrabiać?
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt: