Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] Alufelgi: odnawiać czy nie??

admish

[B4 ABT] Alufelgi: odnawiać czy nie??

Post autor: admish » 07 mar 2009, 22:41

Witam!
Posiadam takie felgi jak na zdjęciach. One już chyba były malowane ale poprzedni właściciel z NL chyba nie zrobił tego porządnie i wyglądają jak wyglądają. Nie wiem czy jest sens je jeszcze odnawiać? Ile by to kosztowało ewentualnie i jak to zrobć?
Czy dać je do firmy która odnawia felgi żeby się tym zajęła?

Myślę albo nad ich odnowieniem albo kupnem stalówek i jakiś kołpaków:

kołpaki nr 1

lub

kołpaki nr 2

Byłby to niewątpliwie najtańszy koszt.

Ale czy opłaca się odnawiać te moje nieszczęsne alufelgi i czy da rade je odnowić?? :-/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne zdjęcia alusów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
KLAKSON
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: KLAKSON » 08 mar 2009, 08:34

admish pisze:Czy dać je do firmy która odnawia felgi żeby się tym zajęła?
To chyba będzie najlepsze rozwiązanie jeżeli chcesz je odnowić. Niedawno było na tvn turbo o odnawianiu alu. Koszt to około 200zł (piaskowanie, malowanie, prostowanie)

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 08 mar 2009, 08:39

Nie no na pewno odnowione felgi będą wyglądały po sto kroć lepiej niż kołpaki, choć powiem szczerze ze brat za prostowanie płacił jak się nie myle po 30zeta za sztukę można też samemu coś próbować odnawiać ale efekt nie będzie rewelacyjny powiedział bym raczej przecietny a tez ich nie wyprostujesz tak wiec jak mówił KLAKSON lepiej dac te 200zł i miec superaśne fele :lol:

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 08 mar 2009, 08:41

Z tego co ja widzę to chyba malowane były i farba odłazi?? Ja bym je odnawiał bo zawsze to alu jest a nie kołpaki <ok>

kyto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kyto » 08 mar 2009, 08:48

zainwestuj w papier scierny od 500 do 2500 i przeznacz troche czasu na te kola. pozniej idz do sklepu z farbami przeznaczonymi dla lakiernikow samochodowych i kup lakier. puszka 0,5 kosztuje 30 zl. efekt murowany. calosc cie wyjdzie 50 zl. ja tak zrobilem. wzor moze i nie jest rewelacyjny, ale satysfakcja z wykonanej pracy i jej rezultatow jest bezcenna

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 08 mar 2009, 09:09

No tak mozna i samemu tylko żebys nie zapomniał powiedziec ze to ma być farba do malowania alu felg, no i powinni Ci pokazac co najmniej ze trzy gradienty tej farby od takiej małej i drobnej struktury az do takich lekko chropowatej powierzchni po pomalowaniu, tak wiec już do Ciebie bedzie nalezało wybrac jaką zechacsz strukturę farby na alu

quessakh

Post autor: quessakh » 08 mar 2009, 09:22

admish pisze:Nie wiem czy jest sens je jeszcze odnawiać? Ile by to kosztowało ewentualnie i jak to zrobć?
Czy dać je do firmy która odnawia felgi żeby się tym zajęła?
na początku tygodnia jadę do fachowca ze swoimi alu felgami (są w podobnym stanie), dam znać ile kosztuje ta usługa

Awatar użytkownika
Grzes47
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzes47 » 08 mar 2009, 09:54

ja bym się nie bawił w odnawianie takiego modelu alufelgi... ich wartość to ich ciężar :mrgreen: zainwestuj w ori kołpaczki(nie te z aukcji bo to wioska straszna)i do tego może jakiś lekki zawiasik i bedzie to lepiej wyglądać niż na takiej"nijakiej"feldze

[ Dodano: 2009-03-08, 09:57 ]
ja bym się nie bawił w odnawianie takiego modelu alufelgi... ich wartość to ich ciężar :mrgreen: zainwestuj w ori kołpaczki(nie te z aukcji bo to wioska straszna)i do tego może jakiś lekki zawiasik i bedzie to lepiej wyglądać niż na takiej"nijakiej"feldze

admish

Post autor: admish » 08 mar 2009, 10:41

Niki20 pisze:Z tego co ja widzę to chyba malowane były i farba odłazi??
Nie wiem, bo na takich przyjechał z NL. Ale również myślę ze juz były malowane...
ysiul pisze:zainwestuj w ori kołpaczki(nie te z aukcji bo to wioska straszna)i do tego może jakiś lekki zawiasik i bedzie to lepiej wyglądać niż na takiej"nijakiej"feldze
o co chodzi z tym zawiasikiem?

już się mniej więcej zorientowałem i koszt piaskowania i malowania to około 80-100zł za kolo - komplet około 400zł a felgi są warte myśle koło 450-550 także... sam nie wiem.

Na tych kolpakach niegłupio by to wyglądało, ale może jakieś alufele na allegro trzeba bylo by znaleźć. Taki koszt to około 700zł za Dezenta lub Enzo 15"
Tylko zakupy na allegro - nie wiadomo jaki fatycznie stan w realu, czy nie były malowane, prostowane, spawane itd :cry:

Jak bym kupił używane felgi z allegro to te co mam byłyby już na zime...

Naprawde mam wielki dylemat :-|

Awatar użytkownika
Grzes47
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzes47 » 08 mar 2009, 10:48

zawiasik - chodziło mi o sprężyny obniżające-powiedzmy -40 wystarczy Ci i na sprężynki i orginalne kołpaczki(po sprzedaży tych alu) i bedzie to dużo lepiej wyglądać niż takie alu czy jakieś tam ENZO czy Dezenty za 700zł. A pozatym 15' to za mało na alu do B4-najładniej wygląda 17' albo przynajmniej 16'
Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 10:48 przez Grzes47, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maciek122
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek122 » 08 mar 2009, 10:48

ja za takie felgi (cztery)- piaskowanie i malowanie zapłaciłem 400zł. Wiem, że może i dużo jak na takie fele, ale chciałem mieć ori

Awatar użytkownika
boostertd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boostertd » 08 mar 2009, 11:57

admish, jak masz dostepne środki to kup jakieś alu, auto zawsze będzie wyglądało 100razy lepiej niż na najładniejszych kołpakach...takie jest moje zdanie ale o gustach się nie dyskutuje.
Co do zakupów na allegro to kupowałem już kilka razu alusy i za każdym razem było ok ale najpierw dzwoniłem do kolesia i się wypytywałem o wszystko, zawsze możesz dopłacić pare groszy z opcje z możliwością sprawdzenia przy odbiorze zanim zapłacisz.

Awatar użytkownika
Kermit85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kermit85 » 09 mar 2009, 09:27

Jak dla mnie to kołpaki odpadają, daj je do piaskowania, a potem do malowania proszkowego i będzie super ;-)

admish

Post autor: admish » 09 mar 2009, 13:41

Kermit85 pisze:Jak dla mnie to kołpaki odpadają, daj je do piaskowania, a potem do malowania proszkowego i będzie super ;-)
pisakowanie? To koszt 400zł ,a felgi są warte 450zł, max 550zł &#8211; także myślę, że nie warto
zainwestuj w papier scierny od 500 do 2500 i przeznacz troche czasu na te kola. pozniej idz do sklepu z farbami przeznaczonymi dla lakiernikow samochodowych i kup lakier. puszka 0,5 kosztuje 30 zl. efekt murowany. calosc cie wyjdzie 50 zl. ja tak zrobilem. wzor moze i nie jest rewelacyjny, ale satysfakcja z wykonanej pracy i jej rezultatow jest bezcenna
myślałem nad czymś takim,
czy to byłby taki lakier jak znalazłem na allegro: Lakier do felg ??

Więc tak, poszukałem troche na forum i znalazłem takie tematy: :->

Temat nr 1
Temat nr 2

Znalazłem też jak robili polerkę felg:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i szczerze mówiąc takie błyszczące fele nijak wyglądają moim zdaniem i bardzo rzucają się w oczy. Obciach czy WRC? :mrgreen: 8-) "W... Robi Cuda"

Kolega w tym poście Temat nr 3 zrobił tak:
przed:
Obrazek

po:
Obrazek

Może to i lepiej wygląda niż wcześniej &#8211; ale niezbyt ładnie wykończone.

Jeżeli chodzi o stalowe felgi + kołpaki, to na forum jest wiele 80tek które super wyglądają z kołpakami: :->

Audi z kołpakami nr 1
Obrazek

Audi z kołpakami nr 2
Obrazek

Audi z kołpakami nr 3
Obrazek

A kołpaki, które Wam wcześniej przedstawiłem też chyba nie są takie złe?: ;-)
kołpaki nr 1
lub
kołpaki nr 2

Przeszukałem allegro i znalazłem takie fele: :mrgreen:
Aluski z allegro
myślę że bardzo ładnie by wyglądały na Audiczce &#8211; tylko nie mam pewności przy kupnie czy sprzedający wystawił w 100% felgi jak na foto, czy nie spawane, krzywe, malowane itd... i w tym jest mój ból.

Trzeba bedzie coś postanowić na wiosnę... <ok>

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 09 mar 2009, 14:15

admish, te alu co masz mają ładny wzór więc pomysł z regeneracją nie jest taki zły, choć może da się zregenerować je nieco taniej.

dwie pierwsze Audiczki w powyższym poście wyglądają super z ori kołpakami - to chyba najlepszy wzór do b4. trzecia trzecia czerwona Audiczka trochę wygląda dziwnie z tymi kołpakami. dużo tracie przez nie na wyglądzie. one średnio do niej pasują :roll:

natomiast jeśli chodzi o kołpaki w linkach, które podałeś, to bym sobie darował już na wstępie.
jeśli kołpaki, to tylko ori.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2009, 14:25 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl