[B4 ABT] Alufelgi: odnawiać czy nie??
[B4 ABT] Alufelgi: odnawiać czy nie??
Witam!
Posiadam takie felgi jak na zdjęciach. One już chyba były malowane ale poprzedni właściciel z NL chyba nie zrobił tego porządnie i wyglądają jak wyglądają. Nie wiem czy jest sens je jeszcze odnawiać? Ile by to kosztowało ewentualnie i jak to zrobć?
Czy dać je do firmy która odnawia felgi żeby się tym zajęła?
Myślę albo nad ich odnowieniem albo kupnem stalówek i jakiś kołpaków:
kołpaki nr 1
lub
kołpaki nr 2
Byłby to niewątpliwie najtańszy koszt.
Ale czy opłaca się odnawiać te moje nieszczęsne alufelgi i czy da rade je odnowić??
Inne zdjęcia alusów:
Posiadam takie felgi jak na zdjęciach. One już chyba były malowane ale poprzedni właściciel z NL chyba nie zrobił tego porządnie i wyglądają jak wyglądają. Nie wiem czy jest sens je jeszcze odnawiać? Ile by to kosztowało ewentualnie i jak to zrobć?
Czy dać je do firmy która odnawia felgi żeby się tym zajęła?
Myślę albo nad ich odnowieniem albo kupnem stalówek i jakiś kołpaków:
kołpaki nr 1
lub
kołpaki nr 2
Byłby to niewątpliwie najtańszy koszt.
Ale czy opłaca się odnawiać te moje nieszczęsne alufelgi i czy da rade je odnowić??
Inne zdjęcia alusów:
Nie no na pewno odnowione felgi będą wyglądały po sto kroć lepiej niż kołpaki, choć powiem szczerze ze brat za prostowanie płacił jak się nie myle po 30zeta za sztukę można też samemu coś próbować odnawiać ale efekt nie będzie rewelacyjny powiedział bym raczej przecietny a tez ich nie wyprostujesz tak wiec jak mówił KLAKSON lepiej dac te 200zł i miec superaśne fele :lol:
zainwestuj w papier scierny od 500 do 2500 i przeznacz troche czasu na te kola. pozniej idz do sklepu z farbami przeznaczonymi dla lakiernikow samochodowych i kup lakier. puszka 0,5 kosztuje 30 zl. efekt murowany. calosc cie wyjdzie 50 zl. ja tak zrobilem. wzor moze i nie jest rewelacyjny, ale satysfakcja z wykonanej pracy i jej rezultatow jest bezcenna
No tak mozna i samemu tylko żebys nie zapomniał powiedziec ze to ma być farba do malowania alu felg, no i powinni Ci pokazac co najmniej ze trzy gradienty tej farby od takiej małej i drobnej struktury az do takich lekko chropowatej powierzchni po pomalowaniu, tak wiec już do Ciebie bedzie nalezało wybrac jaką zechacsz strukturę farby na alu
ja bym się nie bawił w odnawianie takiego modelu alufelgi... ich wartość to ich ciężar :mrgreen: zainwestuj w ori kołpaczki(nie te z aukcji bo to wioska straszna)i do tego może jakiś lekki zawiasik i bedzie to lepiej wyglądać niż na takiej"nijakiej"feldze
[ Dodano: 2009-03-08, 09:57 ]
ja bym się nie bawił w odnawianie takiego modelu alufelgi... ich wartość to ich ciężar :mrgreen: zainwestuj w ori kołpaczki(nie te z aukcji bo to wioska straszna)i do tego może jakiś lekki zawiasik i bedzie to lepiej wyglądać niż na takiej"nijakiej"feldze
[ Dodano: 2009-03-08, 09:57 ]
Nie wiem, bo na takich przyjechał z NL. Ale również myślę ze juz były malowane...Niki20 pisze:Z tego co ja widzę to chyba malowane były i farba odłazi??
o co chodzi z tym zawiasikiem?ysiul pisze:zainwestuj w ori kołpaczki(nie te z aukcji bo to wioska straszna)i do tego może jakiś lekki zawiasik i bedzie to lepiej wyglądać niż na takiej"nijakiej"feldze
już się mniej więcej zorientowałem i koszt piaskowania i malowania to około 80-100zł za kolo - komplet około 400zł a felgi są warte myśle koło 450-550 także... sam nie wiem.
Na tych kolpakach niegłupio by to wyglądało, ale może jakieś alufele na allegro trzeba bylo by znaleźć. Taki koszt to około 700zł za Dezenta lub Enzo 15"
Tylko zakupy na allegro - nie wiadomo jaki fatycznie stan w realu, czy nie były malowane, prostowane, spawane itd :cry:
Jak bym kupił używane felgi z allegro to te co mam byłyby już na zime...
Naprawde mam wielki dylemat :-|
zawiasik - chodziło mi o sprężyny obniżające-powiedzmy -40 wystarczy Ci i na sprężynki i orginalne kołpaczki(po sprzedaży tych alu) i bedzie to dużo lepiej wyglądać niż takie alu czy jakieś tam ENZO czy Dezenty za 700zł. A pozatym 15' to za mało na alu do B4-najładniej wygląda 17' albo przynajmniej 16'
Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 10:48 przez Grzes47, łącznie zmieniany 1 raz.
admish, jak masz dostepne środki to kup jakieś alu, auto zawsze będzie wyglądało 100razy lepiej niż na najładniejszych kołpakach...takie jest moje zdanie ale o gustach się nie dyskutuje.
Co do zakupów na allegro to kupowałem już kilka razu alusy i za każdym razem było ok ale najpierw dzwoniłem do kolesia i się wypytywałem o wszystko, zawsze możesz dopłacić pare groszy z opcje z możliwością sprawdzenia przy odbiorze zanim zapłacisz.
Co do zakupów na allegro to kupowałem już kilka razu alusy i za każdym razem było ok ale najpierw dzwoniłem do kolesia i się wypytywałem o wszystko, zawsze możesz dopłacić pare groszy z opcje z możliwością sprawdzenia przy odbiorze zanim zapłacisz.
pisakowanie? To koszt 400zł ,a felgi są warte 450zł, max 550zł – także myślę, że nie wartoKermit85 pisze:Jak dla mnie to kołpaki odpadają, daj je do piaskowania, a potem do malowania proszkowego i będzie super
myślałem nad czymś takim,zainwestuj w papier scierny od 500 do 2500 i przeznacz troche czasu na te kola. pozniej idz do sklepu z farbami przeznaczonymi dla lakiernikow samochodowych i kup lakier. puszka 0,5 kosztuje 30 zl. efekt murowany. calosc cie wyjdzie 50 zl. ja tak zrobilem. wzor moze i nie jest rewelacyjny, ale satysfakcja z wykonanej pracy i jej rezultatow jest bezcenna
czy to byłby taki lakier jak znalazłem na allegro: Lakier do felg ??
Więc tak, poszukałem troche na forum i znalazłem takie tematy: :->
Temat nr 1
Temat nr 2
Znalazłem też jak robili polerkę felg:
i szczerze mówiąc takie błyszczące fele nijak wyglądają moim zdaniem i bardzo rzucają się w oczy. Obciach czy WRC? :mrgreen: 8-) "W... Robi Cuda"
Kolega w tym poście Temat nr 3 zrobił tak:
przed:
po:
Może to i lepiej wygląda niż wcześniej – ale niezbyt ładnie wykończone.
Jeżeli chodzi o stalowe felgi + kołpaki, to na forum jest wiele 80tek które super wyglądają z kołpakami: :->
Audi z kołpakami nr 1
Audi z kołpakami nr 2
Audi z kołpakami nr 3
A kołpaki, które Wam wcześniej przedstawiłem też chyba nie są takie złe?:
kołpaki nr 1
lub
kołpaki nr 2
Przeszukałem allegro i znalazłem takie fele: :mrgreen:
Aluski z allegro
myślę że bardzo ładnie by wyglądały na Audiczce – tylko nie mam pewności przy kupnie czy sprzedający wystawił w 100% felgi jak na foto, czy nie spawane, krzywe, malowane itd... i w tym jest mój ból.
Trzeba bedzie coś postanowić na wiosnę... <ok>
admish, te alu co masz mają ładny wzór więc pomysł z regeneracją nie jest taki zły, choć może da się zregenerować je nieco taniej.
dwie pierwsze Audiczki w powyższym poście wyglądają super z ori kołpakami - to chyba najlepszy wzór do b4. trzecia trzecia czerwona Audiczka trochę wygląda dziwnie z tymi kołpakami. dużo tracie przez nie na wyglądzie. one średnio do niej pasują :roll:
natomiast jeśli chodzi o kołpaki w linkach, które podałeś, to bym sobie darował już na wstępie.
jeśli kołpaki, to tylko ori.
dwie pierwsze Audiczki w powyższym poście wyglądają super z ori kołpakami - to chyba najlepszy wzór do b4. trzecia trzecia czerwona Audiczka trochę wygląda dziwnie z tymi kołpakami. dużo tracie przez nie na wyglądzie. one średnio do niej pasują :roll:
natomiast jeśli chodzi o kołpaki w linkach, które podałeś, to bym sobie darował już na wstępie.
jeśli kołpaki, to tylko ori.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2009, 14:25 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.