[B3 1.6 D] Dziwny objaw pedału sprzęgła
[B3 1.6 D] Dziwny objaw pedału sprzęgła
Witam!, mam następujący objaw z pedałem sprzęgła: (Wcześniej nic nie zapowiadalo jakiejś nie normalnej pracy), Po wciśnięciu pedalu sprzęgła odbił mi tylko kawałek od spodu, wiec podbiłem go do góry i powrócił do normalnego położenia, i koniec, teraz juz wogóle nie działa, jak wciskam pokonuje tak jak by sile spręzyny zaraz na początku, a potem sam wciska sie do końca i tak zostaje wciśnięty w podłoge, żeby powrócić, trzeba go podnieśc, znów jak by pokonując sile spręzyny i odbija do góry, generalne nie wyczuwam zadnej pracy sprzęgła, zapewne mam hydrauliczne sprzęgło bo widac przewód od zbiorniczka ham. do skrzyni. Wiecie co sie posypalo, lub od czego zacząć sprawdzac?
Ja takie cos mam w mojej B4 i tez tak jest ze jak wcisne pedal to on zostaje w podlodze. Uwazaj podczas takiego zdarzenia poniewaz jak bedziesz stal na swiatlach z wrzucona jedynka i zablokuje Ci sie pedal to moze nagle puscic i auto Ci ruszy.
Ja robie tak jesli mi to sie pojawi to probuje deptac po tym pedale czyli tak lekko uderzac noga jak bym go chcial wbic i po chwili puszcza i jest ok ale hmm mysle ze przyjdzie kiedys taki czas ze bede musial to naprawic, pozdro
Ja robie tak jesli mi to sie pojawi to probuje deptac po tym pedale czyli tak lekko uderzac noga jak bym go chcial wbic i po chwili puszcza i jest ok ale hmm mysle ze przyjdzie kiedys taki czas ze bede musial to naprawic, pozdro
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Re: [B3 1.6 D] Dziwny objaw pedału sprzęgła
możesz jeszcze sprawdzić czy ubyło Tobie płynu hamulcowego, może masz nieszczelność w układzie idącym do sprzęgła i się ono po prostu zapowietrzyło. miałem tak w swojej B3 1.8S, podjechał koleś mechanik, odpowietrzył mi sprzęgło i problem zniknął, tyle że u mnie nie było żadnych wycieków, i nawet nie wiem jak to się stało że się zapowietrzyło (może miałem za mało płynu hamulcowego?)qaz123 pisze:Wiecie co sie posypalo, lub od czego zacząć sprawdzac?
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Też miałem identyczny problem, nawet odpowietrzanie układu nic nie pomagało, jak auto postało przez noc wszystko na drugi dzień było ok, wybrałem się do sklepu kupiłem pompkę ale jednak jej nie zmieniłem jeżdżę tak od wakacji i jest wszystko ok, a wymieniłem płyn hamulcowy na nowy Akurat w moim przypadku działo się to w ciepłe dni i jak auto było rozgrzane, także polecam wymianę na początek płynu, bo sama zmiana pompki jest deczko niewygodna
Rozwiazanie mojego problemu
Nawet nie uwierzycie co bylo rozwiazaniem mojego problemu a mianowicie podchodzący dywanik.
Nie wiem jak to jest mozliwe ale pewnego razu jak wracalem z pracy to zaciął mi sie pedał sprzegła i sie wkurzylem i postanowilem pociągnąć za dywanik i jak sie okazalo nie moglem bo on sie zablokowal hmm pedal sprzęgła ma tak wygięty płaskownik który powoduje włąsnie taki objaw (zakilinowanie pedalu sprzegla przez dywanik).
Hmm a tak niewiele by brakowalo a juz bym robil sprzegło i silownik, pozdrawiam
Nie wiem jak to jest mozliwe ale pewnego razu jak wracalem z pracy to zaciął mi sie pedał sprzegła i sie wkurzylem i postanowilem pociągnąć za dywanik i jak sie okazalo nie moglem bo on sie zablokowal hmm pedal sprzęgła ma tak wygięty płaskownik który powoduje włąsnie taki objaw (zakilinowanie pedalu sprzegla przez dywanik).
Hmm a tak niewiele by brakowalo a juz bym robil sprzegło i silownik, pozdrawiam