Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6 D] Dziwny objaw pedału sprzęgła

ODPOWIEDZ
qaz123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.6 D] Dziwny objaw pedału sprzęgła

Post autor: qaz123 » 26 mar 2008, 21:10

Witam!, mam następujący objaw z pedałem sprzęgła: (Wcześniej nic nie zapowiadalo jakiejś nie normalnej pracy), Po wciśnięciu pedalu sprzęgła odbił mi tylko kawałek od spodu, wiec podbiłem go do góry i powrócił do normalnego położenia, i koniec, teraz juz wogóle nie działa, jak wciskam pokonuje tak jak by sile spręzyny zaraz na początku, a potem sam wciska sie do końca i tak zostaje wciśnięty w podłoge, żeby powrócić, trzeba go podnieśc, znów jak by pokonując sile spręzyny i odbija do góry, generalne nie wyczuwam zadnej pracy sprzęgła, zapewne mam hydrauliczne sprzęgło bo widac przewód od zbiorniczka ham. do skrzyni. Wiecie co sie posypalo, lub od czego zacząć sprawdzac?

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 27 mar 2008, 07:25

Pewnie ci pompka padla

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 27 mar 2008, 07:33

Albo tak jak pisze kolega matt1988, pompa - siłownik wymuszajacy, albo wysprzeglik - siłownik wysprzglajacy.

Dobry_K
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dobry_K » 27 mar 2008, 11:41

Ja takie cos mam w mojej B4 i tez tak jest ze jak wcisne pedal to on zostaje w podlodze. Uwazaj podczas takiego zdarzenia poniewaz jak bedziesz stal na swiatlach z wrzucona jedynka i zablokuje Ci sie pedal to moze nagle puscic i auto Ci ruszy.
Ja robie tak jesli mi to sie pojawi to probuje deptac po tym pedale czyli tak lekko uderzac noga jak bym go chcial wbic i po chwili puszcza i jest ok ale hmm mysle ze przyjdzie kiedys taki czas ze bede musial to naprawic, pozdro

Awatar użytkownika
Krzysiek18/
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krzysiek18/ » 27 mar 2008, 12:20

tak jak koledzy wyzej na dzien dobry sprawdzilbym pompe sprzegła i silownik sprzęgła :mrgreen:

Rafaello24
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [B3 1.6 D] Dziwny objaw pedału sprzęgła

Post autor: Rafaello24 » 09 mar 2009, 22:14

qaz123 pisze:Wiecie co sie posypalo, lub od czego zacząć sprawdzac?
możesz jeszcze sprawdzić czy ubyło Tobie płynu hamulcowego, może masz nieszczelność w układzie idącym do sprzęgła i się ono po prostu zapowietrzyło. miałem tak w swojej B3 1.8S, podjechał koleś mechanik, odpowietrzył mi sprzęgło i problem zniknął, tyle że u mnie nie było żadnych wycieków, i nawet nie wiem jak to się stało że się zapowietrzyło (może miałem za mało płynu hamulcowego?)

Awatar użytkownika
M@rcus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: M@rcus » 09 mar 2009, 22:43

Też miałem identyczny problem, nawet odpowietrzanie układu nic nie pomagało, jak auto postało przez noc wszystko na drugi dzień było ok, wybrałem się do sklepu kupiłem pompkę ale jednak jej nie zmieniłem jeżdżę tak od wakacji i jest wszystko ok, a wymieniłem płyn hamulcowy na nowy ;-) Akurat w moim przypadku działo się to w ciepłe dni i jak auto było rozgrzane, także polecam wymianę na początek płynu, bo sama zmiana pompki jest deczko niewygodna ;-)

Dobry_K
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Rozwiazanie mojego problemu

Post autor: Dobry_K » 11 mar 2009, 07:28

Nawet nie uwierzycie co bylo rozwiazaniem mojego problemu a mianowicie podchodzący dywanik.
Nie wiem jak to jest mozliwe ale pewnego razu jak wracalem z pracy to zaciął mi sie pedał sprzegła i sie wkurzylem i postanowilem pociągnąć za dywanik i jak sie okazalo nie moglem bo on sie zablokowal hmm pedal sprzęgła ma tak wygięty płaskownik który powoduje włąsnie taki objaw (zakilinowanie pedalu sprzegla przez dywanik).
Hmm a tak niewiele by brakowalo a juz bym robil sprzegło i silownik, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl