[All] Gadzet - folia na szyby
[All] Gadzet - folia na szyby
Mam takie pytanko ponieważ jakiś czas temu przyciemniałem szyby i niestety po mimo wielkiego wysiłku zakończyło się to częściowym nie powodzeniem ponieważ na szybach pod folia są kropki z powietrzem wiem ktoś powie źle odciągałem powietrze otóż nie, szlifowałem chyba z pół godziny jedna szybę, no ale do sedna. Pyt nr adin:
czy zwykłą folie można potraktować troszkę opalarką żeby lepiej przywarła do szyby i czy jeśli tak to lepiej zrobić to ze strony zewnętrznej czy wewnętrznej:?:
czy lepiej kupić folię termokurczliwą:?:
jak przyciemnić tylna szybę :?: czy uda mi się to z jednego kawałka foli:?: i czy musi ona być termokurczliwa czy zwykła
czy zwykłą folie można potraktować troszkę opalarką żeby lepiej przywarła do szyby i czy jeśli tak to lepiej zrobić to ze strony zewnętrznej czy wewnętrznej:?:
czy lepiej kupić folię termokurczliwą:?:
jak przyciemnić tylna szybę :?: czy uda mi się to z jednego kawałka foli:?: i czy musi ona być termokurczliwa czy zwykła
Ostatnio zmieniony 11 mar 2010, 23:05 przez ysiul, łącznie zmieniany 1 raz.
P.S. a powiedzcie jeszcze proszę z jakiej foli korzystają termokurczliwej czy zwykłej ?? AUDI_A6, to troszkę jest kaski ale jeśli się przyciemnia przednie przednie to warto wydać te pieniążki bo się ma pewność że jest homologacja na nie bo ja swoje przednie musiałem oderwać szybciej niż je nakleiłem :cry:
[ Dodano: 2009-03-10, 16:00 ]
KLAKSON, to podstawa ściemnianie tym bardziej na drugim TI zaocznym
[ Dodano: 2009-03-10, 16:00 ]
KLAKSON, to podstawa ściemnianie tym bardziej na drugim TI zaocznym
czytałem trochę na ten temat i się doczytałem że przednie boczne muszą mieć 70% przepuszczalności światła no a tylna i tylne boczne możesz nawet zamurować :mrgreen: no a w warsztacie dają Ci homologację na nie(na przednie, tylne z resztą też) tak więc albo oddać do przyciemnienia przednie albo ich nie zaczepiać. A nie które szyby maja przednia u góry przyciemnioną tak jak by na niebiesko i to jest chyba te 70% a reszta przedniej to już 100%
wszystko się da ,na tył trzeba mieć dobrą folie termokurczliwą i opalarkę i da się zrobić z jednego kawałka tylko najpierw się mierzy folie na zewnątrz szyby ,i się ją nagrzewa i kurczy w tych miejscach co mamy nadmiar folij a potem ją wklejamy ,potrzebna jest pomoc drugiej osoby i dobre łopatki silikonowe do sciągania wody z płynem, osobie która to będzie robić pierwszy raz może nie wyjść za dobrze jeszcze na jakieś taniej foli,ja kupiłem folie w zakładzie co przyciemniają szyby , folia kosztowała mnie ok 120zł na wszystkie szyby,
PS; na przód nikt Ci nie da chomologacji przy kontroli mogą być problemy.
PS; na przód nikt Ci nie da chomologacji przy kontroli mogą być problemy.
tak , folie musimy dopasować zanim ją wkleimy a dopiero potem wykańczamy i podgrzewamy w środku w tych miejscach żeby się dobrze dokleiła,ciężko mi to dokładnie wytłumaczyć, najlepiej jakbyś podjechał do zakładu co ściemniają szybki i podejżał jak oni to robią, może ci pozwolą podejżeć , ja tak zrobiłem ,a potem zacząłem działać i się udało najpierw zrobiłem boki ,a potem tył, boczne szyby sobie wyjąłem żeby było łatwiej
Ale tylnej nie wyjmowałeś a boczne to owszem wygodniej wyjąć a powiedz czy taka folia była by dobra?? i o jakich wymiarach ty kupiłeś :?:
http://moto.allegro.pl/item571014590_fo ... zliwa.html
http://moto.allegro.pl/item571014590_fo ... zliwa.html
tylnej nie wyciągałem ,a na temat tej foli to ciężko mi coś powiedzieć bo nie robiłem na niej ja kupiłem folie z takich dużych rolek w zakładzie co przyciemniają , na przód kupiłem jaśniejsza,możesz sobie zobaczyć na moim aucie jak to jest zrobione. zmierz szybki i będziesz wiedział ile folii potrzeba