[All] Gadzet - folia na szyby
- BiałyBlaupunkt
- Forum Audi 80
Szyby na uszczelce
Zakładanie szyb na uszczelce:
W założoną już uszczelkę na szybę wpychamy do okoła sznurek (w ten najgłębszy rowek zazwyczaj). Po objechaniu całej uszczelki sznurkiem układamy szybę na swoje miejsce, 1 osoba z zewnątrz naciska szybę w tym miejscu gdzie 2 osoba w wewnątrz wyciąga sznurek.
Zazwyczaj leci się w obie strony na raz tym sznurkiem, czyli po trochę w lewo i w prawo.
Sznurek zazwyczaj ustawiamy tak aby się przecinał na środku szyby (dół lub góra jak kto woli).
O co chodzi? A o to że wyciągając sznurek i naciskając uszczelkę z zewnątrz wskakuje ona bez problemu na swoje miejsce. Włożenie szyby na sznurku 5 min i jeszcze zostanie czasu co by browarka wypić po robocie :mrgreen:
W założoną już uszczelkę na szybę wpychamy do okoła sznurek (w ten najgłębszy rowek zazwyczaj). Po objechaniu całej uszczelki sznurkiem układamy szybę na swoje miejsce, 1 osoba z zewnątrz naciska szybę w tym miejscu gdzie 2 osoba w wewnątrz wyciąga sznurek.
Zazwyczaj leci się w obie strony na raz tym sznurkiem, czyli po trochę w lewo i w prawo.
Sznurek zazwyczaj ustawiamy tak aby się przecinał na środku szyby (dół lub góra jak kto woli).
O co chodzi? A o to że wyciągając sznurek i naciskając uszczelkę z zewnątrz wskakuje ona bez problemu na swoje miejsce. Włożenie szyby na sznurku 5 min i jeszcze zostanie czasu co by browarka wypić po robocie :mrgreen:
Jakiś tydzien temu zalozylem folie na szyby / tylne mam wypalane a na przednich folia - juz widze male ryski ktore powstaja na folii od otwierania i zamykania szyb...jakas beznadzieja - czy kazda folia sie tak rysuje ?
Cze, pisze tez tutaj bo Krakowa to w końcu dotyczy i tematu:
Jako że na AKP znalazlem ogloszenia o przyciemnianiu szyb, cena jest bardzo rozsądna to organizujemy się aby koszty dojazdu "oklejacza" były mniejsze, więcej na
www.sciemniam.pl
Jestem jedną z osób która ma zamiar przyciemnić samochód, wrzucam ten post bo może akurat ktoś też o tym myslał, w końcu mamy lato i samochody nagrzewają się do chorych temperatur Informacje jakie dostałem bezpośrednio od wykonawcy:
"na folii 3m 5 szyb to koszt 350 zł + przednie to 450
Na podstawowej foli 5 szyb to 250 zł + przednie 350 zł
To jest standardowa cena. Jak będzie 100% pewne 5 autek to ceny bedziemy
ustalac grupowo tak zebym ja miał dobrze a grupa zadowolona z usługi i
ceny."
Do kosztów należy doliczyć koszt paliwa na dojazd (nie ma oddziału w Krakowie) to 200zł - które dzielimy przez ilość samochodów. Jest już nas troje (100% robimy) z quattro teamu, plus podobno 3 osoby z astra klub polska (jeszcze nie na 100%-czekam na info). Gdyby ktoś był zainteresowany i mial pytania pisac do mnie na p.konrad@o2.pl ew. mozna sie dopisac do listy na:
http://astraklub.pl/viewtopic.php?t=380 ... c&start=20 (trzeba sie zarejestrowac). Z reszta my juz jesteśmy tam wpisani. Ew. kontaktować się do wykonawcy na maila ze strony. Jedyne co potrzebne jest wykonawcy to jakieś zadaszone i oświetlone miejsce które musicie sobie zorganizować (wiadomo wszystkie samochody nie będą obklejone w jeden dzień więc trzeba sie podzielić).
Pzdr.
Jako że na AKP znalazlem ogloszenia o przyciemnianiu szyb, cena jest bardzo rozsądna to organizujemy się aby koszty dojazdu "oklejacza" były mniejsze, więcej na
www.sciemniam.pl
Jestem jedną z osób która ma zamiar przyciemnić samochód, wrzucam ten post bo może akurat ktoś też o tym myslał, w końcu mamy lato i samochody nagrzewają się do chorych temperatur Informacje jakie dostałem bezpośrednio od wykonawcy:
"na folii 3m 5 szyb to koszt 350 zł + przednie to 450
Na podstawowej foli 5 szyb to 250 zł + przednie 350 zł
To jest standardowa cena. Jak będzie 100% pewne 5 autek to ceny bedziemy
ustalac grupowo tak zebym ja miał dobrze a grupa zadowolona z usługi i
ceny."
Do kosztów należy doliczyć koszt paliwa na dojazd (nie ma oddziału w Krakowie) to 200zł - które dzielimy przez ilość samochodów. Jest już nas troje (100% robimy) z quattro teamu, plus podobno 3 osoby z astra klub polska (jeszcze nie na 100%-czekam na info). Gdyby ktoś był zainteresowany i mial pytania pisac do mnie na p.konrad@o2.pl ew. mozna sie dopisac do listy na:
http://astraklub.pl/viewtopic.php?t=380 ... c&start=20 (trzeba sie zarejestrowac). Z reszta my juz jesteśmy tam wpisani. Ew. kontaktować się do wykonawcy na maila ze strony. Jedyne co potrzebne jest wykonawcy to jakieś zadaszone i oświetlone miejsce które musicie sobie zorganizować (wiadomo wszystkie samochody nie będą obklejone w jeden dzień więc trzeba sie podzielić).
Pzdr.
Wracam do tematu ponieważ ostatnio przyciemniałem tylną szybę u siebie ale nie jestem zadowolony z efektu tego zabiegu. Mam z związku z tym pytanie kto z Was używał którejś z tych folii i ma jakieś opinie na ich temat:
DDS 5%
Perfomance X-Tra Dark Black 5%
Termokurczliwa
DDS 5%
Perfomance X-Tra Dark Black 5%
Termokurczliwa
czym usunąć klej
Witam
Mam pytanie czym można usunąć klej z tylnej szyby na której była folia przyciemniająca,nie chcę uszkodzić pasków podgrzewania.
Dzięki
Mam pytanie czym można usunąć klej z tylnej szyby na której była folia przyciemniająca,nie chcę uszkodzić pasków podgrzewania.
Dzięki
osobiscie uzywam benzyny ekstrakcyjnej, schodzi ladnie i bezproblemoworysiek500 pisze: czym można usunąć klej z tylnej szyby na której była folia przyciemniająca,
stosuje ta, i powiem ze nie mialem do tej pory wiekszych problemow... ani klienci sie nie skarżyli ani ja nie narzekałem <ok>ysiul pisze:Perfomance X-Tra Dark Black 5%
Panowie, Panowie Proponuje tylne szyby w sedanach oddawać do warsztatu. Sedan b3 to jedna z natrudniejszych szyb do oklejenia z jednego kawałka. U mnie taka szyba kosztuje 150 zł na markowej folii Global, Sun-gard czy 3m, bez bąbli, małych kropeczek i w jednym kawałku a zabieg trwa 1 godzinę. Widzę dużo ludzi robi sobie samemu, boczne można sobie oklejać ale tylna lepiej dać fachowcom, zaoszdzęci to czas a czasami też kasę bo widzę że niektórzy to wydają z 200 zł na samą folię i nic z tego nie wychodzi więc bez sensu wyrzucać kasę w błoto Pozdrawiam
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
z doświadczenia powiem że tylnią i boczne możesz sprayem nawet zamalować i nie powinien się nikt przeczepić a co do przedniej i i przednich bocznych proponuje obszerny artykuł:
http://www.swiat-szkla.pl/content/view/581/lang,pl/
http://www.swiat-szkla.pl/content/view/581/lang,pl/