[B4,2.3 ,automat] huczenie w skrzyni biegów(?)
[B4,2.3 ,automat] huczenie w skrzyni biegów(?)
Witam. Mam nastepujacy problem. Kilkanaście tygodni temu pojawiło sie w moim aucie dziwne huczenie. Na poczatku myslalem ze to wina opon gdyż zgrało się to z wymiana na zimówki. Ponownie zmieniłem opony ale bez skutku. Myslalem ze mogą to być łożyska,ale nie. Zostało mi tylko jedno przypuszczenie. Ze moze to byc skrzynia biegów(automat). Biegi chodza plynnie,skrzynia nie szarpie. Ale huczenie nadal sie nasila (tak mi sie bynajmniej wydaje). Prosze o wskazówki i rady. Nim udam sie do jakiegos pseudo eksperta. Bo ogolnie to malo kto chce sie zajac automatem. i prosze o namiary na jakis dobry warsztat w swietokrzyskiem.
Kurcze,a u mnie jest to typowe huczenie cos jak odgłos zużytego łożyska. I wzrasta wraz ze wzrostem predkości.Peran pisze:W moim przypadku był to dyfer
A biegi ci dobrze wchodziły?? Bo u mnie skrzynia bez zarzutu chodzi.Tylko ten dźwięk...
Chyba trzeba bedzie odwiedzić jakiś warsztat,tylko zedra pewnie ze mnie jak nie wiem a to moze byc blachostka.
Zreszta ciekawe ile by wzieli za przełożenie całej skrzyni bo znalazłem taka na allegro za 800zł. Tylko ciekawe czy nie bedzie jeszcze gorsza...
- radziobiker
- Forum Audi 80
tak olej jest. faktycznie dolewalem ale poziom nie spadl do minimum wiec to chyba mu nie zaszkodzilo.???? gorzej bo człowiek wcześniej nie doczytał a teraz sie okazało ze jesli np.zakopię sie w śniegu to nie wolno piłować na D tylko wrzucic 1 a mi sie kilka razy zdażyło tak zrobić :oops: ogolnie automatem super sie jezdzi ale delikatna sprawa. a jak padnie to straszna lipa no bo trzeba wydac 1/3 wartosci samochodu(jak dobrze pojdzie oczywiście)lukkrak25 pisze:Zakładam,że masz olej w dyfrencjale. A może jakis czas było go za mało?
Słuchajcie nie tak szybko do wymiany skrzyni Co prawda mam manual ale objawy bardzo podobne.Chuczy a może raczej buczy podczas przyspieszania ale tylko wtedy gdy są małe obroty.Powyżej 2200 obr.jest ok.Podejżewałem skrzynie i postanowiłem ją wymienić.I co ?Po wymianie nic się nie zmieniło jak buczało tak buczy nadal.Teraz tak sobie myślę że tu robote robią poduchy.Może są zbyt twarde i przenoszą drgania na podwozie?