Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4,2.3 ,automat] huczenie w skrzyni biegów(?)

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
SHASTU84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4,2.3 ,automat] huczenie w skrzyni biegów(?)

Post autor: SHASTU84 » 11 mar 2009, 19:15

Witam. Mam nastepujacy problem. Kilkanaście tygodni temu pojawiło sie w moim aucie dziwne huczenie. Na poczatku myslalem ze to wina opon gdyż zgrało się to z wymiana na zimówki. Ponownie zmieniłem opony ale bez skutku. Myslalem ze mogą to być łożyska,ale nie. Zostało mi tylko jedno przypuszczenie. Ze moze to byc skrzynia biegów(automat). Biegi chodza plynnie,skrzynia nie szarpie. Ale huczenie nadal sie nasila (tak mi sie bynajmniej wydaje). Prosze o wskazówki i rady. Nim udam sie do jakiegos pseudo eksperta. Bo ogolnie to malo kto chce sie zajac automatem. i prosze o namiary na jakis dobry warsztat w swietokrzyskiem.

Peran
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Peran » 12 mar 2009, 14:54

Ja miałem coś podobnego w swojej starej skrzyni ale nie było to jak nazywasz huczenie a bardziej piszczenie. W moim przypadku był to dyfer i słychać go było tylko gdy skrzynia pracowała pod obciążeniem.

SHASTU84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SHASTU84 » 13 mar 2009, 09:09

Peran pisze:W moim przypadku był to dyfer
Kurcze,a u mnie jest to typowe huczenie cos jak odgłos zużytego łożyska. I wzrasta wraz ze wzrostem predkości.
A biegi ci dobrze wchodziły?? Bo u mnie skrzynia bez zarzutu chodzi.Tylko ten dźwięk...
Chyba trzeba bedzie odwiedzić jakiś warsztat,tylko zedra pewnie ze mnie jak nie wiem a to moze byc blachostka.
Zreszta ciekawe ile by wzieli za przełożenie całej skrzyni bo znalazłem taka na allegro za 800zł. Tylko ciekawe czy nie bedzie jeszcze gorsza... :-?

Awatar użytkownika
radziobiker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radziobiker » 13 mar 2009, 13:12

Mam taki sam problem. Chyba to dyfer, ale nie jestem na 100% pewny. Jak narazie wymieniłem w nim dwa razy olej i przejechałem 12000 km. A jak padnie to i tak trzeba będzie wymienić całą skrzynie, bo samego dyfra się nie opłaca (około 1500 zł). Pozdrawiam

lukkrak25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukkrak25 » 13 mar 2009, 15:43

Witam. Jesli chodzi o warsztat to słyszałem, ze w Leszczynach dobrze robi ale nie robiłem nic u niego. Zakładam,że masz olej w dyfrencjale. A może jakis czas było go za mało?

Peran
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Peran » 13 mar 2009, 16:21

W moim przypadku skrzynia działała normalnie a huczenie ustawało gdy skrzynia nie była pod obciążeniem czyli gdy zwalniałem.
Wymiana skrzyni nie jest trudna u mnie koszt był porównywalny z wymiana zwyklej skrzyni nie wiem jak jest u ciebie ale pewnie nawet silnika nie trzeba wyjmować.

SHASTU84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SHASTU84 » 13 mar 2009, 19:16

lukkrak25 pisze:Zakładam,że masz olej w dyfrencjale. A może jakis czas było go za mało?
tak olej jest. faktycznie dolewalem ale poziom nie spadl do minimum wiec to chyba mu nie zaszkodzilo.???? gorzej bo człowiek wcześniej nie doczytał a teraz sie okazało ze jesli np.zakopię sie w śniegu to nie wolno piłować na D tylko wrzucic 1 a mi sie kilka razy zdażyło tak zrobić :oops: ogolnie automatem super sie jezdzi ale delikatna sprawa. a jak padnie to straszna lipa no bo trzeba wydac 1/3 wartosci samochodu(jak dobrze pojdzie oczywiście)

Awatar użytkownika
marko009
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marko009 » 12 kwie 2009, 13:56

Słuchajcie nie tak szybko do wymiany skrzyni ;-) Co prawda mam manual ale objawy bardzo podobne.Chuczy a może raczej buczy podczas przyspieszania ale tylko wtedy gdy są małe obroty.Powyżej 2200 obr.jest ok.Podejżewałem skrzynie i postanowiłem ją wymienić.I co ?Po wymianie nic się nie zmieniło jak buczało tak buczy nadal.Teraz tak sobie myślę że tu robote robią poduchy.Może są zbyt twarde i przenoszą drgania na podwozie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl