Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Opinie - opony na ZIMĘ

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 12 mar 2009, 21:22

grze pisze:
hudy pisze:jak sprawdzałem ceny opon to jest różnica kilkudziesięciu złotych przed zimą a w trakcie zimy
a o jakich dokładnie oponach mówimy? zimowych czy letnich? tak się składa, że jesienią kupowałem zimówki i jak do tej pory, to ich cena kształtuje się cały czas na tym samym poziomie. Dodam jeszcze, że patrzyłem wtedy również na ceny opon letnich. I jak dej pory ich ceny również nie uległy zmianie. Oczywiście mowa o tym sklepie internetowym, w którym kupowałem opony.
A to, że:
hudy pisze:sprzedawca mówił że po zimie znów pójdą ceny do góry...
to sprzedawca tak mówi po to, żeby sprzedać :mrgreen:

Więc jak ktoś ma jakiś przykład, to prosiłbym aby podał jaka opona, gdzie sprawdzał cenę i kiedy, oraz jak ta cena uległa zmianie w określonym czasie - żeby był jakiś punkt odniesienia.

to kolego zmień sklep <ok> co do tego sprzedawcy to nie wiem czy kręcił czy nie ale wiedział że nie będę kupował u niego opon bo kumpel był oglądać u niego felgi a ja byłem porównać ceny tych opon które kupiłem z cenami jakie on miał.wtedy mu zadałem pytanie kiedy najlepiej jakie oponki kupić no i powiedział że pod koniec zimy opony tanieją oczywiście zimówki a po zimie można jeszcze taniej kupić jakieś opony co zostały i sklep się chce ich pozbyć.co do opon to np sieć sklepów Feu Vert ma dość dobre zniżki po zimie na opony zimowe i po lecie na letnie.kumpel rok temu pod koniec lutego (dokładnie w ostatnim tygodniu to było bo w połowie miesiąca kupił samochód) kupił u nich opony jeśli dobrze pamiętam to Fulda carat (nie wiem czy nie pomyliłem nazwy modelu) za 205zł sztuka a przed zimą w listopadzie oglądaliśmy te oponki i kosztowały ok 230zł tak że zaoszczędził ok 25zł na oponie.nie wiem czy dokładnie takie ceny tych opon były ale w ogólnym rozrachunku wyszło coś 70 - 80zł mniej niż jak by kupił przed zimą także zostało mu jeszcze na wymianę <ok> ja nie twierdzę że to jest jakaś zasada i że każdy sklep się tym kieruje bo pewnie większość nie ale można niekiedy fajne zniżki w sklepie dorwać...

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 12 mar 2009, 22:02

hudy, kupowałem opony w znanym serwisie internetowym, który prowadzi sprzedaż opon. ceny wcześniej porównywałem w różnych miejscach.
Twoja teoria trochę słabo się sprawdza, bo te same opony zimowe, które ja kupowałem jesienią za 196 zł/sztuka, kosztują tam teraz 212 zł/szt. :-P
Wobec tego nie wiem jaki sens byłoby kupować takie opony po sezonie i przechowywać je niepotrzebnie tyle czasu.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 12 mar 2009, 22:07

grze pisze:Wobec tego nie wiem jaki sens byłoby kupować takie opony po sezonie i przechowywać je niepotrzebnie tyle czasu.
takie opony o których ty mówisz to raczej sensu by nie było kupować ale jak masz szanse zaoszczędzenia tych 80 zł to z tego byś nie skorzystał tak jak zrobił to mój znajomy?? miejsce na przechowanie ma więc co to za różnica czy bedą one leżały gdzieś w magazynie czy u niego w garażu?? no różnica jest ... 80zł <ok> kolego różne sklepy różna strategi marketingowa więc raczej nie mamy o czym dyskutować <ok>

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 12 mar 2009, 22:14

hudy pisze:takie opony o których ty mówisz to raczej sensu by nie było kupować
a skąd wiesz o jakich oponach ja mówię? :lol:
mówię o dunlop sp winter sport 3d dokładnie tych: http://www.opony.com/opony/51921_dunlop ... rt_3d.html

góral31
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: góral31 » 12 mar 2009, 22:23

Ja bym jednak nie kupował zimówek na zapas.Jesienią większość firm wprowadza nowe modele opon,tym samym te poprzednie tanieją.Poza tym nie wiadomo co będzie za kilka miesięcy z cenami ogólnie,kryzysik może i tu nieźle namieszać, a producenci zwłaszcza ci znani(czyt.drodzy) mają z czego opuszczać!No i nie wiadomo czym będziesz śmigał za rok ;-) pozdrawiam

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 12 mar 2009, 22:27

grze pisze:a skąd wiesz o jakich oponach ja mówię? :lol:
mówiąc "takie opony" nie chodziło mi o konkretny model który kupiłeś tylko o cenę bo w twoim przypadku te opony podrożały a nie potaniały... a co do tych opon to są bdb mam takie same tylko kupiłem po 80zł za sztukę <ok> oponki przejeździły 300km i koleś rozwalił samochód <ok>

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 12 mar 2009, 22:30

góral31, ma rację. poza tym guma się starzeje. już nie mówiąc o zamrażaniu kasy...
Konkludując, nie ma co kupować na szybko ani na zapas. warto wcześniej dokonać chociażby małej analizy rynku. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Dla mnie oprócz ceny ważne były także opinie o oponie i jej wyniki w testach.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 13 mar 2009, 04:59

grze pisze:góral31, ma rację. poza tym guma się starzeje. już nie mówiąc o zamrażaniu kasy...
Konkludując, nie ma co kupować na szybko ani na zapas. warto wcześniej dokonać chociażby małej analizy rynku. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Dla mnie oprócz ceny ważne były także opinie o oponie i jej wyniki w testach.
oczywiście że masz racje z tym że najpierw należy sprawdzić opinie i testy.dunlop robi bardzo dobre opony.najlepiej jeździ mi się na tych oponkach.letnie też mam dunlopa sp 01 205/60 oponki trzymają się jak przyklejone czy to na mokrym czy na suchym, ciche i nie piszczą tak samo z zimówkami. jednak nie zgodzę się z tym że guma się zestarzeje tak szybko by kiepskim pomysłem było kupowanie ich kilka miesięcy przed zimą .przydatność opony do użytku jest kilka lat a za taki okres czasu na pewno będą już do wymiany.wcześniej miałem zimówki też dunlopa i dwie były z 03 a dwie 04 roku i nie było widać nawet śladu starzenia się gumy.oczywiście mówimy tu o gumie opon z wyższej półki bo te wszytki goodride czy coś takiego to o nich nie wypominam bo potrafią pękać już po roku czy dwóch.ja tam wolę kupic coś wcześniej i żeby leżało jakoś czas jeśli mam okazję trochę zaoszczędzić...

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 17 mar 2009, 11:06

ja polecam Good Year Ultra Grip6 195/65R15 ale będe polował na UG7 ;-) opona super się trzyma chociaż na lód to tylko z kolcami jest dobra także niech nikt nie myśli że dobra opona trzyma tak samo na lodzie, błocie pośniegowym czy asfalcie :!:

jeden łajza wlókł się jakieś 40 polonezem i prawie środkiem przez co podczas wyprzedzania musiałem łapać lewą stroną pobocza :-/ i nie rzuciło ;-) a lewy bok poldka równo od kół aż po dach przykryło błotem pośniegowym :-P

w innym miejscu gościo wykotłował się z drogi na łąkę (podobno przy ok. 40km/h) gdzie ja przejechałem 80km/h ;-)

także oprócz umiejętności kierowcy i stanu technicznego pojazdu życie na drodze zależy w dużym stopniu od opon :!: i na tym nie należy oszczędzać :!:
nalewajki nigdy :!: kumpel raz kupił i już tego jak powiedział nie powtórzy...

a czy to będą Good Year czy innej firmy to decydujcie sami ;-)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 06 paź 2009, 22:31

witam.Panowie które opony zimowe polecacie do wyboru mam: Uniroyal MS Plus 66 oraz Firestone Winterhawk 2. Te dwie opony maja podobną cenę i opinie są bardzo podobne do siebie jednak Uniroyal ma chyba trochę lepsze opinie...nie moge sie zdecydować więc proszę o wasze opinie...

Awatar użytkownika
Tomiko9
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Tomiko9 » 07 paź 2009, 09:15

hudy pisze:witam.Panowie które opony zimowe polecacie do wyboru mam: Uniroyal MS Plus 66 oraz Firestone Winterhawk 2. Te dwie opony maja podobną cenę i opinie są bardzo podobne do siebie jednak Uniroyal ma chyba trochę lepsze opinie...nie moge sie zdecydować więc proszę o wasze opinie...
A nie zmieniłbyś ich Kolego na Matador-ki?!,bo ja mam je już dwa sezony zimowe i ani gramika się nie ścierają,komfortowe i nie drogie,a jeżdżę codziennie w zimie-polecam.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
mario2560
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mario2560 » 07 paź 2009, 09:22

Jeśli wybór ma być pomiędzy Uniroyalem i Firestone to bierz Uniroyala, nie zamieniaj na żadne Matadory. Buty na zimę kupujesz tanie czy takie w których będzie Ci ciepło i nie będziesz się w niech przewracał?

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 07 paź 2009, 20:53

hudy, ja także czytałem o Uniroyalu bardzo dobre opinie. Jednak będę kupował Kleberki. :->

Awatar użytkownika
sagem
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebek
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: sagem » 07 paź 2009, 21:59

Mój ojciec ojciec od paru lat jeździ na nokianie, z całą pewnością polecam te gumki, jeżeli komuś nie szkoda kasy, i lubi mieć na prawdę bezpieczne oponki na zimę serdecznie polecam.

Awatar użytkownika
Tomiko9
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Tomiko9 » 08 paź 2009, 09:19

mario2560 pisze:Jeśli wybór ma być pomiędzy Uniroyalem i Firestone to bierz Uniroyala, nie zamieniaj na żadne Matadory. Buty na zimę kupujesz tanie czy takie w których będzie Ci ciepło i nie będziesz się w niech przewracał?
Kolego mario2560-tanie nie wykluczają dobrego wyboru,jest to forum techniczne,więc czegoś,czego wcześniej nie sprawdziłem nie poleciłbym,te opony naprawdę dobrze się sprawują na mokrej jak i lekko oblodzonej nawieżchni (bo wiadomo,na szklankę nie ma bata).
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl