[B4 ABT] Stożek
- misiek_gda
- Forum Audi 80
- Kontakt:
przeczytalem chyba wszystkie posty ale widze ze nikt nie probowal zmieniac filtra przy pelnym wtrysku a moze ktos to robil i sie nie pochwalil chetnie bym zobaczyl fotki jak to by wygladalo szczegulnie przy pompie mechanicznej
tak samo jak kolege powyzej interesuje mnie ten sam silnik 6a
tak samo jak kolege powyzej interesuje mnie ten sam silnik 6a
Ostatnio zmieniony 06 lis 2012, 23:11 przez misiek_gda, łącznie zmieniany 1 raz.
no i ja się dołącze do tematu i mam pytanko czy ktoś zakładał stożek do silnika 1.6 ADA :?: Pytam ponieważ w obudowie filtra powietrza jest silniczek krokowy co z nim zrobić ?wyrzucić na zewnątrz? dodam też ,że zakładam blosa czy nie będzie to kolidowało z filtrem stożkowym?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2012, 23:11 przez willi, łącznie zmieniany 1 raz.
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Ja mam stożek w AAH i mam LPg powiem że nie wiem jaka jest różnica bo już taki kupiłem :mrgreen: ale mam problem bo ze stożka zostałą już tylko siatka i nic więcej :oops: muszę go wymienić, drugą sprawą jest to że jest on w specjalnej osłonie dla stożków-ją mogę odkręcić ale teraz muszę znaleźć takich samych rozmiarów, ale nie ukrywam chciałbym większy-no i taki dylemat
Na przeszkodzie tylko stoi to że zaraz przy nim jest ogromny parownik od LPg :cry:
Na przeszkodzie tylko stoi to że zaraz przy nim jest ogromny parownik od LPg :cry:
Miałem stożek w ABT wydawało mi się że lepiej idzie... ale jak mnie Czikłeczento na światłach odstawiło pojechałem po nowy oryginału "pizza" filtr założyłem i poczułem wtedy dopiero moc....
Dodam że regulowałem mieszankę na laptopie... we wszystkie strony nie dosyć że palił jak smok to ledwo jechał. Oddałem kumplowi do BMW 520i stożek i tam to dopiero on śwista ;D
Stożek zakładany do czego innego niż V-ka wg mnie mija się z celem. (mądry polak po szkodzie)
Dodam że regulowałem mieszankę na laptopie... we wszystkie strony nie dosyć że palił jak smok to ledwo jechał. Oddałem kumplowi do BMW 520i stożek i tam to dopiero on śwista ;D
Stożek zakładany do czego innego niż V-ka wg mnie mija się z celem. (mądry polak po szkodzie)
Witam, no to ja się także podłączę z moim pytaniem, czy da radę to ustrojstwo (pokrywe wtrysku)z Golfa lub Passata wstawić do mojego silnika?? Mam silnik na pełnym wtrysku [JN] i chciałbym chociaż posłuchać fajniejszego dźwięku a także mam zamiar założyć zamiast katalizatora jakiś tłumik przelotowy lub strumienice, próbował ktoś coś kiedyś??
http://allegro.pl/item582482431_turbink ... obrot.html
i czy można by wstawić taką mini strumienicę między tożek a wtryski?? bo niby to napedza troche powietrze i jest silnik elastyczniejszy, odczułbym różnicę gdybym dał to przed filtr i strumienice albo wolny przelot zamiast kata??
http://allegro.pl/item582482431_turbink ... obrot.html
i czy można by wstawić taką mini strumienicę między tożek a wtryski?? bo niby to napedza troche powietrze i jest silnik elastyczniejszy, odczułbym różnicę gdybym dał to przed filtr i strumienice albo wolny przelot zamiast kata??
grzecho89. pewnie ze mozesz, ja zalozylem wlasnie stozek do swojego audika a mam silnik 1.8 na gazniku, i wszystko ladnie gra, silnik jest teraz bardziej elastyczny i ladnie mruczy podczas jazdy.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2012, 23:13 przez lowslow89, łącznie zmieniany 1 raz.
Odświeżam
Mam silnik PM konstrukcyjnie wtrysk bardzo podobny do ABT. Chciałbym zrobić następującą rzecz z dolotem - założyć wkładkę sportową w miejsce papierowego filtra i usunąć tzw tłumik hałasu - tak jak zaznaczyłem na zdjęciu. Co da mi taka modyfikacja, będzie chociaż z 1KM i parę NM ?
[ Dodano: 2010-06-07, 17:25 ]
Prawie po roku odświeżam:
Silnik 1,8 wyciety katalizator, wspawana rura do tłumika środkowego, lekko przyspieszony zapłon, odpięta sonda lambda, reszta seria.
Zaczynam zabawę z dolotem ale nie zakładam stożka tylko w pierwszym etapie odłączyłem rurę (cz.15 na rysunku) od ślimaka (35) i jej wlot skierowałem bezpośrednio do tego otworu w obudowie lampy (tej plastikowej) tak że zaciąga zimne powietrze pomijając ślimak.
Plusy: lepsza dynamika od ok. 2500obr/min mierzone wielokrotnie. Ciągnie elegancko do 5200-5300 obr czyli lekko ponad 90km/h (seryjne ogumienie 175/70 R14), najmocniej jest w przedziale 3000-5000, oczywiscie na 2ce, skrzynia AKM. Nie radzę zakładać środkowego tłumika przelotowego, miałem taki, po za dźwiękiem i dosyć mocną górą (4000-5000obr/min) nic więcej nie daje.
W drugim etapie planuję pozbyć sie tej rury zastępując ja tzw. power rohr czyli rurą z kwasówki z odizolowanym dolotem powietrza z okolic lampy.
Mam silnik PM konstrukcyjnie wtrysk bardzo podobny do ABT. Chciałbym zrobić następującą rzecz z dolotem - założyć wkładkę sportową w miejsce papierowego filtra i usunąć tzw tłumik hałasu - tak jak zaznaczyłem na zdjęciu. Co da mi taka modyfikacja, będzie chociaż z 1KM i parę NM ?
[ Dodano: 2010-06-07, 17:25 ]
Prawie po roku odświeżam:
Silnik 1,8 wyciety katalizator, wspawana rura do tłumika środkowego, lekko przyspieszony zapłon, odpięta sonda lambda, reszta seria.
Zaczynam zabawę z dolotem ale nie zakładam stożka tylko w pierwszym etapie odłączyłem rurę (cz.15 na rysunku) od ślimaka (35) i jej wlot skierowałem bezpośrednio do tego otworu w obudowie lampy (tej plastikowej) tak że zaciąga zimne powietrze pomijając ślimak.
Plusy: lepsza dynamika od ok. 2500obr/min mierzone wielokrotnie. Ciągnie elegancko do 5200-5300 obr czyli lekko ponad 90km/h (seryjne ogumienie 175/70 R14), najmocniej jest w przedziale 3000-5000, oczywiscie na 2ce, skrzynia AKM. Nie radzę zakładać środkowego tłumika przelotowego, miałem taki, po za dźwiękiem i dosyć mocną górą (4000-5000obr/min) nic więcej nie daje.
W drugim etapie planuję pozbyć sie tej rury zastępując ja tzw. power rohr czyli rurą z kwasówki z odizolowanym dolotem powietrza z okolic lampy.
Re: [B4 ABT] Stożek
a masz lpg ??
witam, mam pytanie co tych ulepszeń ze stoźkiem, ma silkik 2.0 litrowy 16v doch, ma duży prostokątny filtr powietrza i dochodzi do niego rura od kolektora a w połowie tej rury jest u góry okrągłe wyprowadzenie podejrzewam że to od jakiegoś dodatkowego dolotu powietrza więc czy migę tam włozyć stożek, może ma ktoś jakąś teorie albo podobnie tak kombinował
Hermes stozek mozesz zalozyc ale tylko na plastikowy przewod doprowadzajacy powietrze do obudowy filtra z za lampy, dos klopotiwe i malo efektywne rozwiazanie.HERMES pisze:witam, mam pytanie co tych ulepszeń ze stoźkiem, ma silkik 2.0 litrowy 16v doch, ma duży prostokątny filtr powietrza i dochodzi do niego rura od kolektora a w połowie tej rury jest u góry okrągłe wyprowadzenie podejrzewam że to od jakiegoś dodatkowego dolotu powietrza więc czy migę tam włozyć stożek, może ma ktoś jakąś teorie albo podobnie tak kombinował [url=http://images39.fotosik.pl/652/14be3ea1c00d977dm.jpg]Obrazek[/URL]
Ja u siebie mialem wrzucona wkladke K&N w miejsce oryginalnego filtra i pociagniety chwytak powietrza z kratki w zderzaku a nie z za lampy, zobacz u mnie w temacie jak to bylo.
Wkladke i zestaw do czyszczenia mam na zbyciu, posiada dozywotnia gwarancje wiec tylko uszkodzenie mechaniczne moze prowadzic do jej zuzycia.