Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ B4 2.0 ABK ] potencjometr przepustnicy, falujące obroty

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Chris2000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ B4 2.0 ABK ] potencjometr przepustnicy, falujące obroty

Post autor: Chris2000 » 17 mar 2009, 13:14

Mam problem z zakupem potencjometra przepustnicy do Audi 80 B4 2.0E ABK 94 r. automat. Nie wiem, gdzie kupić tą część. Dzwoniłóem do sklepów internetowych i nigdzie jej nie ma. Poza tym wymagają podania nr. oryginalnej części. Czy ktoś wie, jaki potencjometr występuje w tym modelu?

Generalnie mam problem z falującymi obrotami. Na biegu jałowym falują od 800-900, a co jakiś czas gwałtownie skaczą od 500-1400 tak, że czasem silnik gaśnie. Mam skrzynię automatyczną i czasem mi zgaśnie na D. Z tego co wiem, nie wolno gaśnić silnika w położeniu D. Czy skrzynia bardzo się niszczy od tego gaśnięcia? Potem muszę na zgaszonym silniku przerzucić na N i dopiero mogę zapalić silnik.

Co może być powodem tych obrotów? Wymieniane były kable, świece, przeczyszczany i ustawiany aparat zapłonowy, wymieniany czujnik obrotów wału silnika, czujnik halla. Miałem koszty, a tu dalej nie działa jak powinno. Mechanik twierdzi, że to potencjometr przepustnicy.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 17 mar 2009, 14:01

Powiedz czy podłaczałes auto pod Vag-a oraz czy po czyszczeniu aparatu był ustawiany zapłon wg. procedury, czy przepływka jest sprawna i silniczek krokowy.

mewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mewa » 17 mar 2009, 23:25

Sprawdzić też możesz czy silnik nie dostaje lewego powietrza. Ja bym od tego zaczął szukać przyczyny falujących obrotów...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl