Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ B4 2.0 ABK ] potencjometr przepustnicy, falujące obroty

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Chris2000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ B4 2.0 ABK ] potencjometr przepustnicy, falujące obroty

Post autor: Chris2000 » 17 mar 2009, 13:14

Mam problem z zakupem potencjometra przepustnicy do Audi 80 B4 2.0E ABK 94 r. automat. Nie wiem, gdzie kupić tą część. Dzwoniłóem do sklepów internetowych i nigdzie jej nie ma. Poza tym wymagają podania nr. oryginalnej części. Czy ktoś wie, jaki potencjometr występuje w tym modelu?

Generalnie mam problem z falującymi obrotami. Na biegu jałowym falują od 800-900, a co jakiś czas gwałtownie skaczą od 500-1400 tak, że czasem silnik gaśnie. Mam skrzynię automatyczną i czasem mi zgaśnie na D. Z tego co wiem, nie wolno gaśnić silnika w położeniu D. Czy skrzynia bardzo się niszczy od tego gaśnięcia? Potem muszę na zgaszonym silniku przerzucić na N i dopiero mogę zapalić silnik.

Co może być powodem tych obrotów? Wymieniane były kable, świece, przeczyszczany i ustawiany aparat zapłonowy, wymieniany czujnik obrotów wału silnika, czujnik halla. Miałem koszty, a tu dalej nie działa jak powinno. Mechanik twierdzi, że to potencjometr przepustnicy.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 17 mar 2009, 14:01

Powiedz czy podłaczałes auto pod Vag-a oraz czy po czyszczeniu aparatu był ustawiany zapłon wg. procedury, czy przepływka jest sprawna i silniczek krokowy.

mewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mewa » 17 mar 2009, 23:25

Sprawdzić też możesz czy silnik nie dostaje lewego powietrza. Ja bym od tego zaczął szukać przyczyny falujących obrotów...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl