[Wszystkie]Problem z rozrusznikiem
[Wszystkie]Problem z rozrusznikiem
Witam posiadam Audi Coupe B2 z 83 roku.
mam problem z rozrusznikiem wymienilem w nim szczotki, bendix i wszytkie tuleje.Wyczszczony nasmarowany. Ale po zamontowaniu rozrusznika jak chce odpalic to przez sekude kreci silnikiem i nagle przestaje i kreci sie sam rozrusznik. Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną. Oczywiście jak testowalem go na sucho to za kazdym razem bedzix wyrzucal i ładnie kręcił. HELP
mam problem z rozrusznikiem wymienilem w nim szczotki, bendix i wszytkie tuleje.Wyczszczony nasmarowany. Ale po zamontowaniu rozrusznika jak chce odpalic to przez sekude kreci silnikiem i nagle przestaje i kreci sie sam rozrusznik. Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną. Oczywiście jak testowalem go na sucho to za kazdym razem bedzix wyrzucal i ładnie kręcił. HELP
-
- Forum Audi 80
Zęby są wszystkie obecne. A jeśli chodzi o elektro włącznik to gdzie to co to ?? A bendix tez podejrzewam ale jak mam rozrusznik wyciagniety i podlaczam go bezposrednio pod akumulator to wszytko fajnie chodzi dopiero jak go zamontuje do auta to zaczyna krecic i odrazu wyrzuca. A wie ktoś może jak sprawdzić czy bendix jest sprawny jakies pomiary testy ?? Bo w sumie moj stary zachowuje sie tak samo wiec bylo by dziwne chociaż możliwe.
Bo wtedy chodzi na biegu jałowym jako silnik bez obciążenia,bendix w jedną stronę kręci się lekko ,a w drugą razem z wałkiem tylko powinien chodzić.Jeśli mnie pamięć nie myli ktoś kiedyś odwrotnie włożył widełki do napędu bendixu,one są wygięte nie symetrycznie i może być problem z dopchnięciem zębatki(to nie było audi).Elektrowłącznik ma dwa uzwojenia jedno wciągające i potem jak styk podaje prąd na rozrusznik drugie dociskające ,bo w tym momencie spada napięcie w instalacji-rozrusznik pracuje pełną mocą,ono ma nie dopuścić do cofnięcia się bendixu(wciągające uzwojenie oczywiście też działa-dopóki kluczyk w pozycji start).Więc ten drugi element też jest ważny.dpsdps pisze:podlaczam go bezposrednio pod akumulator to wszytko fajnie chodzi
Dobra problem rozwiązany ktoś mnie w błąd wprowadził z nazewnictwem i myślałem że elektromagnez to bedix (LOL) więc wymienilem tylko wcześniej elektomagnez Dzisaj wziołem przyblokowalem pożądnie drewienkiem bendix i okazalo się że przy dużym obciążeniu przepuszczal i się nie kręcił więc wystarzyło jeszcze jego wymienić