[2.3 NG] ustawienie blosa, wyniki z analizy
[2.3 NG] ustawienie blosa, wyniki z analizy
witam, jako ze auto spala ok 17 l gazu pojechałem sprawdzic na analizator mieszanke oto wyniki:
Co - 5,42
CO2 - 3.99
O2 - 9,35
Lambda 1,366 w porywach nawet 1.6
i teraz tak, w blosie srubę dawkującą zakręciłem na max a wyniki wyszły jak powyżej i auto zre jak smok, moje pytanie czy sonda lambda może być odpowiedzialna za takie spalanie? sonde sprawdze dopiero w pn a do tego czasu jeszcze kilkaset km zrobic musze
Co - 5,42
CO2 - 3.99
O2 - 9,35
Lambda 1,366 w porywach nawet 1.6
i teraz tak, w blosie srubę dawkującą zakręciłem na max a wyniki wyszły jak powyżej i auto zre jak smok, moje pytanie czy sonda lambda może być odpowiedzialna za takie spalanie? sonde sprawdze dopiero w pn a do tego czasu jeszcze kilkaset km zrobic musze
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Nie ma nic do rzeczy, bo instalacja LPG podciśnieniowa może reagować na dane z sondy lambda jeśli posiada dodatkowe elektroniczne elementy sterujące (komputer, zawór z silniczkiem krokowym itp.). Może zgłoś się do usera KorNoLio, on jest tutaj ekspertem od blos’a.mam wersje bez elektryki, mowisz ze w tym wypadku lambda nie ma nic do rzeczy?
No nie jest to prawidłowe, ustawienie mieszanka jest za uboga nie jest dobrze musisz ją wyregulować, na ubogiej mieszance samochód może również więcej palić.
Kiedyś zaciął mi się silniczek krokowy, nie miałem jak tego bardzo naprawić, wyjeździłem jeden zbiornik i spalanie w mieście przy mocniejszym ciskaniu wyszło mi ponad 21 litrów.
Nie gazownicy ustawią ci poprawnie skład mieszanki na lambdę równą 1.
O wynikach z samego analizatora więcej powie ci Danek.
Kiedyś zaciął mi się silniczek krokowy, nie miałem jak tego bardzo naprawić, wyjeździłem jeden zbiornik i spalanie w mieście przy mocniejszym ciskaniu wyszło mi ponad 21 litrów.
Nie gazownicy ustawią ci poprawnie skład mieszanki na lambdę równą 1.
O wynikach z samego analizatora więcej powie ci Danek.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Mieszanka zdecydowanie za uboga (lambda powinna się zawierać 0,97-1,03, a O2 0,1-05) w związku z ubogą mieszanką proces spalania jest niecałkowity, prawdopodobnie wypadają zapłony - baardzo wysokie CO (powinno być 0,5-4%) i niskie CO2 (powinno być 12-16). HC pewnie też masz bardzo wysokie.
Jak najszybciej wzbogać mieszankę bo pożegnasz się z katalizatorem, a na dłuższą metę może nawet będziesz musiał robić remont silnika.
Jak najszybciej wzbogać mieszankę bo pożegnasz się z katalizatorem, a na dłuższą metę może nawet będziesz musiał robić remont silnika.
- kwiatek4357
- Forum Audi 80
Witam. O jak dobrze, że jakimś cudem znalazłem temal o Blosie. Walcze z bardzo dużym spalaniem w mieście ok.20L albo więcej. Ogólnie śmierdzi do okoła nie przepalonym gazem do tego niestabilne wolne obroty (czasem 3 razy dziennie muszę regulować bo np. robią się za wolne i przygasa w korku, a po jakimś czasie też w korku już wchodzi na 1400obr./m. i znowu regulacja......
Masakra! jedyne co mnie pociesza, że w trasie pali ok13 przy częstym wyprzedzaniu itp.
Chcę spróbować blosa ale nie mogę odpalić tych zdjęć które wrzucił kiedyś Kornel w swoim wątku o Cupe 2.3NG i blosie. Gdyby mógł ktoś udostępnić takie fotki, jak to upchać bym był wdzięczny. pozdrawiam
Masakra! jedyne co mnie pociesza, że w trasie pali ok13 przy częstym wyprzedzaniu itp.
Chcę spróbować blosa ale nie mogę odpalić tych zdjęć które wrzucił kiedyś Kornel w swoim wątku o Cupe 2.3NG i blosie. Gdyby mógł ktoś udostępnić takie fotki, jak to upchać bym był wdzięczny. pozdrawiam
Tez posiadam 2.3 i byl bym zainteresowanym zalozeniem blosa , mi spala w trasie 9/12 L gazu , w miescie jest gorzej bo niezaleznie od nogi spala 18-20 a w zime jak byl lekko rozregulowany spalal 22 ;] .
Okazalo sie teraz ze 2 cylindry maja b.slabe cisnienie i niby przez to tyle pali i jest slaby , mi sie wydaje ze jest to nie jedyna przyczyna , dlatego po zrobieniu silnika chcial bym zalorzyc BLOSA .
Okazalo sie teraz ze 2 cylindry maja b.slabe cisnienie i niby przez to tyle pali i jest slaby , mi sie wydaje ze jest to nie jedyna przyczyna , dlatego po zrobieniu silnika chcial bym zalorzyc BLOSA .
ja mam blosa w ABK i pali średnio 10l
pół roku temu zakładałem blosa kumplowi do 2.3 NG no i pali mu średnio 13 w trasie ok 11.5
co do dokładnej regulacji ciężka sprawa można ustawić ładnie w garażu ale potem musowe dopracowanie podczas jazdy. do tego przydatny jest ten mały wskaźnik AFR. Samo Ustawienie na analizatorze mało daje.
pół roku temu zakładałem blosa kumplowi do 2.3 NG no i pali mu średnio 13 w trasie ok 11.5
co do dokładnej regulacji ciężka sprawa można ustawić ładnie w garażu ale potem musowe dopracowanie podczas jazdy. do tego przydatny jest ten mały wskaźnik AFR. Samo Ustawienie na analizatorze mało daje.
- kwiatek4357
- Forum Audi 80
Kornel masz jeszcze te zdjęcia z montażu Blosa?
Ostatnio bylem u gazownika i powiedział że musi chodzić dobrze na benzynie bo inaczej nie da się wyreglować gazu. Coś w tym pewnie jest ale nie mam przekonania , (sprawdzałem dolot i jest szczelny) jednak na benzynie pracuje raz tak a raz inaczej, podeżewam pompe paliwa bo głośno brzęczy.Gazownik zauważył że mam parownik do 100HP. jak wam się wydaje, może przez to więcej palić?
Ostatnio bylem u gazownika i powiedział że musi chodzić dobrze na benzynie bo inaczej nie da się wyreglować gazu. Coś w tym pewnie jest ale nie mam przekonania , (sprawdzałem dolot i jest szczelny) jednak na benzynie pracuje raz tak a raz inaczej, podeżewam pompe paliwa bo głośno brzęczy.Gazownik zauważył że mam parownik do 100HP. jak wam się wydaje, może przez to więcej palić?