[80B4 1Z]Za szerokie opony?
[80B4 1Z]Za szerokie opony?
Witam
Kupiłem ostatnio alu felgi z oponami i ze względu na to, że miałem w opony w dużo lepszym stanie zmieniłem je na Bridgestone Turanza ER30 205/55/16. Nie wiem jakie felgi mają ET, ale nie są szerokie. I podczas skręcania tak jakby haczyły, tarły opony. Podczas jazdy taki jakby coś gwizdało. Co radzicie? Kupić 195/55/16 na przód, a z tyłu zostawić 205/55/16? Felgi kupione od Mulczas-a i u niego chyba wszystko było ok, wcześniej miał je FranoF1. Kupić węższe opony na przód?
Pamiętaj o prawidłowym nazywaniu tematów.
Kupiłem ostatnio alu felgi z oponami i ze względu na to, że miałem w opony w dużo lepszym stanie zmieniłem je na Bridgestone Turanza ER30 205/55/16. Nie wiem jakie felgi mają ET, ale nie są szerokie. I podczas skręcania tak jakby haczyły, tarły opony. Podczas jazdy taki jakby coś gwizdało. Co radzicie? Kupić 195/55/16 na przód, a z tyłu zostawić 205/55/16? Felgi kupione od Mulczas-a i u niego chyba wszystko było ok, wcześniej miał je FranoF1. Kupić węższe opony na przód?
Pamiętaj o prawidłowym nazywaniu tematów.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 16:14 przez 4444, łącznie zmieniany 2 razy.
Bez ET felgi nic nie doradzimy
Miałem opony 225/45/17 i nic mi nie huczało ani nie tarło.
Czy jak jeździłeś poprzednio na tych oponach co teraz nic takiego się nie działo?
Tak na oko to profil 55 dla tej szerokości i średnicy opony wydaję się być trochę za duży jak dla B4, koło jest zwyczajnie za wysokie, niech mnie ktoś poprawi jak sie mylę bo nie liczyłem tego
Miałem opony 225/45/17 i nic mi nie huczało ani nie tarło.
Czy jak jeździłeś poprzednio na tych oponach co teraz nic takiego się nie działo?
Tak na oko to profil 55 dla tej szerokości i średnicy opony wydaję się być trochę za duży jak dla B4, koło jest zwyczajnie za wysokie, niech mnie ktoś poprawi jak sie mylę bo nie liczyłem tego
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 16:16 przez PMX, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten komplet miał Mulczas i FranoF1 tak jak pisałem i niby wszystko było ok, ja zmieniłem na opony w lepszym stanie, ale ten sam rozmiar, profil i szerokość. Zawieszenie standard. Musiałem jeszcze wymienić pierścienie centrujące, wymienili mi komplet w wulkanizacji na plastikowe. Słychać lekkie huczenie jakby właśnie z opon i tak jakby przy skręconych kołach haczyły. Fotki felg są tutaj: https://audi80.pl/wisna-b4-gwiazdeczka-vt26402.htm