[80 B3 1.8 PM LPG]zła praca na benzynie
[80 B3 1.8 PM LPG]zła praca na benzynie
Witam. Mam taki problem.Na gazie jeździ normalnie natomiast na benzynie w trakcie jazdy zaczyna przerywać i szarpać tak jakby okresowo nie dostawała paliwa i niekiedy trudno odpalić na benzynie (odpali i zaraz gaśnie). Wymieniłem filtr paliwa, czujnik temperatury od ECU, przewody WN, kopułkę, palec.Komputer rasetowałem kilka razy. Co może być tego przyczyną?
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Nie bardzo, trzeba podpiąć manometr i zmierzyć ciśnienie, ma się zawierać w 0,8-1,2 bara.grześ126 pisze:a czy można to zrobić domowym sposobem,
Jak masz myjkę ultradźwiękową to tak :mrgreen: .grześ126 pisze:Czy można przeczyścić wtryskiwacz?
Ale moim zdaniem daruj sobie czyszczenie wtrysku. Najpierw proponuję sprawdzić czy przypadkiem silnik nie dostaje dwóch paliw na raz. Odpal autko przełącz na LPG i zakręć zawór na butli. Poczekaj aż cały gazior z przewodów się wypali (silnik zgaśnie) i teraz odpal na benzynie. Jeśli silnik dalej będzie kulał to wiadomo, że to nie wina dwóch paliw. Teraz do sprawdzenia przede wszystkim czy przewody od emulatora/przekaźnika odcinającego wtrysk podczas pracy na gazie nie mają gdzieś zwarcia do masy albo między sobą (zdarza się jak dotykają do bloku/głowicy), można też sprawdzić czy sam emulator nie szwankuje. Następnie sprawdź ciśnienie paliwa. Jeśli ciśnienie jest za małe to do sprawdzenia regulator ciśnienia oraz filtr paliwa, ewentualnie popatrz czy czasem nie masz zagniecionego przewodu paliwowego pod podłogą autka. Mogło się tak zdarzyć, że najechałeś na jakiś zlodowaciały śnieg i zgniotłeś przewód.