Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3, 3A, 2.0] Szarpanie silnikiem

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
gembuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gembuś » 17 kwie 2007, 11:08

Ta poduszka a raczej taki odbojnik na łapie jest ok.Z resztą przy wymianie poduszki trzeba go odkręcić żeby silnik razem z budą do góry nie szedł ale jest cały.Tak jak wcześniej pisałem zdarzają się kiepskie sprzęgła i wtedy też szarpie ale żeby na nowym sprzęgle było gorzej niż na starym???Zostaje jeszcze koło zamachowe ale czy one się krzywią to bardzo w to wątpię.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 kwie 2007, 11:16

wiem że jest ok ale czy jest dobrze ustawiony.u mnie był odsuniety od kołnieza przez co podczas dodawania gazu silnik troche szarpał.a czy mozliwe by było gdyby to np mechanizm różnicowy siadał?? mozliwe było by takie szarpanie czy były by inne objawy??

gembuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gembuś » 17 kwie 2007, 13:19

W zasadzie nie wiem co tam ustawić,jest tylko taka blacha, która ogranicza ten odbojnik ale jest ustawiona równo a guma dochodzi do samego końca.Gdyby dyferencjał był wytrzepany to pewnie też coś by szarpało i pewnie skrzynia byłaby głośna.Chłopaki wcześniej pisali że luzy na przegubach mogą też wpływać na szarpnięcia ale u mnie reakcje są inne bo to cały silnik ze skrzynia drga jak głupi przy ruszaniu a powinien bez gazu płynnie ruszać.Jakiej firmy masz to sprzęgło?

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 kwie 2007, 17:13

włąśnie ta guma musi być przy tym kołniezu ale jak tak jest u ciebie to ok.ja mam sprzegło firmy sachs...dziś nie pojechałem do mechanika bo chyba nie ma sensu.weszłem dziś z kumplem pod samochód i dowiedziałem sie bardzo ciekawych rzeczy.lewa poduszka w skrzyni chodzi o ok 0,5 cenymetra do góry - czyli jest do wymiany.do tego jeszcze z lewej strony wszystkie tuleje na wachaczach są wyrabane przez co pewnie też szarpie.musze najpierw wymienić poduszke pod skrzynią i te tuleje bo może to być ich wina że tak szarpie.jeśli to wymienie i nadal będzie szarpało to bede szukał dalej..

gembuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gembuś » 17 kwie 2007, 21:33

Co do tej poduszki pod skrzynią też tak myślałem, że nie powinna mieć luzu i między innymi ją wymieniłem ale to nic nie dało.Mam wymienione już pół samochodu i dalej to samo!!! :evil: Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?!

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 17 kwie 2007, 21:53

ja zmienilem sprzeglo bo szarpala po wymianie jest ok były luzne spreżynki na tarczy
, przedni naped dosc jest odczuwalne ruszanie raczej to zauwazyłem w innych autach tez, lekki luz na wałku nie powinien byc klopotem ja doszłem do wniosku że jest to juz czepianie sie , ;-)

gembuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gembuś » 17 kwie 2007, 22:39

No tak z tej dosyć długiej i monotonnej debaty mogłoby wynikać, że to czepianie się ale w zasadzie jak coś się robi i wymienia części za 6 stów nie licząc moich godzin spędzonych w kanale pod wozem to chciałoby się żeby była poprawa a nie bez zmian. Osobiście podejrzewam że to nowe sprzęgło jest padnięte i tu moje jeszcze jedno pytanie czy mieliście takie przypadki żeby nówka była trefna?

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 17 kwie 2007, 22:54

mysle że jak kupisz firmowke to sie nie ma co martwic że bedzie padniete sachs lub valeo z tych czesci składa sie fabryczny kpl. ;-)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 kwie 2007, 23:03

oj bardzo bym chciał żeby to było tylko czepianie się...u mnie niestety tak nie jest jednak nie moge dojść co jest nie tak.moze po wymianie poduszki pod skrzynią i tych tulejek w zawieszeniu coś sie zmieni...moim zdaniem przyczyny trzeba szukać gdzie indziej a nie w padniętym nowym sprzęgle.gembuś a może jedź lepiej do mechanika niech to obejrzy lub na jakąś dobrą stacje kontroli pojazdów.ja narazie nie jade bo jak zobaczy te tulejki i poduche pod skrzynią to stwierdzi że to jest przyczyna.jak sie nic nie zmieni to wtedy pojade...

gembuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gembuś » 17 kwie 2007, 23:20

No tak hudy wyeliminowanie wszystkich luzów to podstawa.Wymieniałem już nie jedno sprzęgło i powiem szczerze, że takich jaj to jeszcze nie widziałem żeby się działy.Pisze o tym sprzęgle bo właśnie po rozmowie z mechanikiem stwierdził, że może to być właśnie jego wina i miał takie przypadki że nowe rwało.Dlatego pytam czy mieliście podobne przypadki bo mi też jest ciężko w to wierzyć?

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 kwie 2007, 23:30

ja osobiście czegoś takiego nie widziałem zeby z nowym sprzegłem było cos nie tak.widziałem jeden taki przypadek jednak po krutkim uzytkowaniu sprzegła.jednak sprzegło to był jakiejś tajwańskiej produkcji więc sie nie ma co dziwić :mrgreen: w sumie u ciebie jeśli wymieniłeś już sprzęgło, poduszki i wyeliminowałeś wszelkie luzy to ja bym przyjzał sie blizej skrzyni.może to jej wina,może masz gdzieś tam luzy.u znajomego w VW były luzy w przegubach wewnetrznych i troche szarpało jednak było to do wytrzymania...

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 17 kwie 2007, 23:36

na AKP kiedys czytalem że gosciowi strasznie trzesło i sie okazał jakis luz w mechanizmie róznicowym czy cos takiego , ale szarpanie przy ruszaniu to raczej sprzeglo (tarcza)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 kwie 2007, 23:40

no tak ale mechanizm różnicowy daje o sobie znać podczas jazdy.zalezy jakie to szarpanie u ciebie jest bo u mnie przy puszczeniu sprzegła jest jedno szarpniecie i stukniecie a jak miałem zjechanie sprzęgło to gdy ruszałem to szarpało pare razy...

gembuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gembuś » 17 kwie 2007, 23:41

Miałem skrzynię wywaloną dwa razy i na wałku żadnych luzów nie ma, na przegubach zewnętrznych i wewnętrznych też nie.Gdyby były tam luzy na pewno byłoby to odczuwalne w czasie jazdy ale nic nie szarpie. :-( Szarpie silnikiem przy ruszaniu kilka razy aż do całkowitego wysprzęglenia.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 kwie 2007, 23:46

hehe no to ja już zgłupiałem :mrgreen: nie mam pojęcia co to moze być jeśli juz wszystko co mogło taki efekt dawać zostało albo wymienione albo przez ciebie sprawdzone i okazało sie dobre...sprzegło odpada,poduszki też,skrzynia też więc co?? chyba czeka cie wizyta u mechanika i sprawdzenie dokładnie wszystkiego od nowa...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl