[b3, 3A, 2.0] Szarpanie silnikiem
Ta poduszka a raczej taki odbojnik na łapie jest ok.Z resztą przy wymianie poduszki trzeba go odkręcić żeby silnik razem z budą do góry nie szedł ale jest cały.Tak jak wcześniej pisałem zdarzają się kiepskie sprzęgła i wtedy też szarpie ale żeby na nowym sprzęgle było gorzej niż na starym???Zostaje jeszcze koło zamachowe ale czy one się krzywią to bardzo w to wątpię.
W zasadzie nie wiem co tam ustawić,jest tylko taka blacha, która ogranicza ten odbojnik ale jest ustawiona równo a guma dochodzi do samego końca.Gdyby dyferencjał był wytrzepany to pewnie też coś by szarpało i pewnie skrzynia byłaby głośna.Chłopaki wcześniej pisali że luzy na przegubach mogą też wpływać na szarpnięcia ale u mnie reakcje są inne bo to cały silnik ze skrzynia drga jak głupi przy ruszaniu a powinien bez gazu płynnie ruszać.Jakiej firmy masz to sprzęgło?
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
włąśnie ta guma musi być przy tym kołniezu ale jak tak jest u ciebie to ok.ja mam sprzegło firmy sachs...dziś nie pojechałem do mechanika bo chyba nie ma sensu.weszłem dziś z kumplem pod samochód i dowiedziałem sie bardzo ciekawych rzeczy.lewa poduszka w skrzyni chodzi o ok 0,5 cenymetra do góry - czyli jest do wymiany.do tego jeszcze z lewej strony wszystkie tuleje na wachaczach są wyrabane przez co pewnie też szarpie.musze najpierw wymienić poduszke pod skrzynią i te tuleje bo może to być ich wina że tak szarpie.jeśli to wymienie i nadal będzie szarpało to bede szukał dalej..
No tak z tej dosyć długiej i monotonnej debaty mogłoby wynikać, że to czepianie się ale w zasadzie jak coś się robi i wymienia części za 6 stów nie licząc moich godzin spędzonych w kanale pod wozem to chciałoby się żeby była poprawa a nie bez zmian. Osobiście podejrzewam że to nowe sprzęgło jest padnięte i tu moje jeszcze jedno pytanie czy mieliście takie przypadki żeby nówka była trefna?
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
oj bardzo bym chciał żeby to było tylko czepianie się...u mnie niestety tak nie jest jednak nie moge dojść co jest nie tak.moze po wymianie poduszki pod skrzynią i tych tulejek w zawieszeniu coś sie zmieni...moim zdaniem przyczyny trzeba szukać gdzie indziej a nie w padniętym nowym sprzęgle.gembuś a może jedź lepiej do mechanika niech to obejrzy lub na jakąś dobrą stacje kontroli pojazdów.ja narazie nie jade bo jak zobaczy te tulejki i poduche pod skrzynią to stwierdzi że to jest przyczyna.jak sie nic nie zmieni to wtedy pojade...
No tak hudy wyeliminowanie wszystkich luzów to podstawa.Wymieniałem już nie jedno sprzęgło i powiem szczerze, że takich jaj to jeszcze nie widziałem żeby się działy.Pisze o tym sprzęgle bo właśnie po rozmowie z mechanikiem stwierdził, że może to być właśnie jego wina i miał takie przypadki że nowe rwało.Dlatego pytam czy mieliście podobne przypadki bo mi też jest ciężko w to wierzyć?
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ja osobiście czegoś takiego nie widziałem zeby z nowym sprzegłem było cos nie tak.widziałem jeden taki przypadek jednak po krutkim uzytkowaniu sprzegła.jednak sprzegło to był jakiejś tajwańskiej produkcji więc sie nie ma co dziwić :mrgreen: w sumie u ciebie jeśli wymieniłeś już sprzęgło, poduszki i wyeliminowałeś wszelkie luzy to ja bym przyjzał sie blizej skrzyni.może to jej wina,może masz gdzieś tam luzy.u znajomego w VW były luzy w przegubach wewnetrznych i troche szarpało jednak było to do wytrzymania...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
hehe no to ja już zgłupiałem :mrgreen: nie mam pojęcia co to moze być jeśli juz wszystko co mogło taki efekt dawać zostało albo wymienione albo przez ciebie sprawdzone i okazało sie dobre...sprzegło odpada,poduszki też,skrzynia też więc co?? chyba czeka cie wizyta u mechanika i sprawdzenie dokładnie wszystkiego od nowa...