[B3 all] Pytanie o max temperaturę chłodziwa
[B3 all] Pytanie o max temperaturę chłodziwa
Mam pytanie, przy ilu stopniach moze sie coś stać ze silnikiem?
Przypadek był taki: dziurawa chłodnica, przez noc płyn zszedł poniżej normy i podczas jazdy na odleglosc 15km łącznie, w połowie tej drogi zauważyłem że temperatura wzrosła do około 110-115 stopni.....
mogło się coś stać wewnątrz silnika? typu popękany blok itp.?
Przypadek był taki: dziurawa chłodnica, przez noc płyn zszedł poniżej normy i podczas jazdy na odleglosc 15km łącznie, w połowie tej drogi zauważyłem że temperatura wzrosła do około 110-115 stopni.....
mogło się coś stać wewnątrz silnika? typu popękany blok itp.?
ja mam taki problem ponieważ najpierw lało mi się z chłodnicy wiec kupiłem nową nie używaną wiec chłodnica jest dobra a nadal temperatura nagrzewa się do 100 stopni więc zmieniłem czujnik temperatury wody (z lewej strony na dole chłodnicy stojąc przodem do auta) i nadal temperatura jest 100 i pewnie była by jeszcze większą ale wyłączam bo szkoda silnika i jeszcze jeszcze jedno bo maksymalnie wejdzie mi tylko około 3 litrów wody i co muszę jeszcze zrobić : wymienić termostat ( dwa węże z chłodnicy są gorące i wiatrak sie nie włącza) co to może być jak myślicie pomóżcie mi.
Musisz kolego odpowietrzyć układ bo do niego wchodzi jakieś 6 - 6,5 litra płynu.jojolpd pisze:jeszcze jedno bo maksymalnie wejdzie mi tylko około 3 litrów wody i co muszę jeszcze zrobić
O odpowietrzaniu układu było pisane na forum...
Najważniejsze to to, aby korek od zbiorniczka mieć w kieszeni jak się odpowietrza
nie wiem czy mam, ale kontrolka mi sie nie zapaliła odnosnie wysokiej temperatury.spiczi pisze:Jak zeszło więcej niż ze zbiornika to głowica nie była chłodzona A czy coś się uszkodziło to zauważysz jak będziesz używał autka. Ile weszło płynu gdy dolewałeś :?:
Nie masz czujnika poziomu płynu w zbiorniku?
jak lałem pozniej to wlasnie tylko zbironiczek byl pusty. Z tym ze temperatura no moze jednak nie 115 lecz 105 gora 110 podskoczyla. Nie bylo wtedy oczywiscie ogrzewania wewnatrz kabiny. Ale teraz jezdze i jest ok... Chodzi mi o to czy czasami nie uszkodzilo sie cos