[80 B4 1.9TDI 1Z] nie wchodzą biegi - wcale.
[80 B4 1.9TDI 1Z] nie wchodzą biegi - wcale.
Witam.
Czytałem i czytałem, może nie doczytałem, ale się starałem.
Problem który zaraz opisze przytrafił mi się dziś na skrzyżowaniu (pierwszy raz w życiu) i po postoju ponownie, czyli w sumie 2 razy
A więc...
Stoję sobie na krzyżówce - zapala się zielone, to ja sprzęgło i ... i kupa (drążek skrzyni zablokował się tak jak w chwili gdy przy prędkości np.10 km/h jadąc na luzie chcemy włączyć bieg 1). Obojętnie który bieg chciałem włączyć - NIC - każdy bieg się tak blokował. Puściłem sprzęgło i próbowałem kilka razy - próbowałem "wrzucić" bieg 1 2 3 4 5 R... i nic.
Zapaliłem awaryjne, wyłączyłem silnik, zapaliłem go znowu, próbuję i nic, aż po jakiejś chwili z trudem weszła jedynka, potem 2 i jakoś się dokulałem jeszcze z 600m (osiągnąłem cel podróży). Po około godzinie trzeba było ruszyć dalej w trasę (taką 7 kilometrową). Wsiadam, odpalam, sprzęgło, i kupa - żaden bieg nie wchodzi, zrobiłem dokładnie to samo co na krzyżówce i zadziałało. Podczas tej ostatniej 7 km trasy lewarkiem mogłem poruszać jednym palcem... biegi nigdy lepiej nie wchodziły... ale teraz mam nerwa - kiedy znowu odwali mi takiego wafla - wolał bym nigdy.
A może można jakoś zdiagnozować przyczynę ?
Nie znam się na samochodach, więc i tak pojadę do mechanika,
ale oni - wiadomo - jak z lekarzami - trzeba im powiedzieć co boli i co on ma zrobić żeby przestało...
I tu prośba do Was - podzielcie się doświadczeniem - może ktoś coś wie ?
Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki.
Czytałem i czytałem, może nie doczytałem, ale się starałem.
Problem który zaraz opisze przytrafił mi się dziś na skrzyżowaniu (pierwszy raz w życiu) i po postoju ponownie, czyli w sumie 2 razy
A więc...
Stoję sobie na krzyżówce - zapala się zielone, to ja sprzęgło i ... i kupa (drążek skrzyni zablokował się tak jak w chwili gdy przy prędkości np.10 km/h jadąc na luzie chcemy włączyć bieg 1). Obojętnie który bieg chciałem włączyć - NIC - każdy bieg się tak blokował. Puściłem sprzęgło i próbowałem kilka razy - próbowałem "wrzucić" bieg 1 2 3 4 5 R... i nic.
Zapaliłem awaryjne, wyłączyłem silnik, zapaliłem go znowu, próbuję i nic, aż po jakiejś chwili z trudem weszła jedynka, potem 2 i jakoś się dokulałem jeszcze z 600m (osiągnąłem cel podróży). Po około godzinie trzeba było ruszyć dalej w trasę (taką 7 kilometrową). Wsiadam, odpalam, sprzęgło, i kupa - żaden bieg nie wchodzi, zrobiłem dokładnie to samo co na krzyżówce i zadziałało. Podczas tej ostatniej 7 km trasy lewarkiem mogłem poruszać jednym palcem... biegi nigdy lepiej nie wchodziły... ale teraz mam nerwa - kiedy znowu odwali mi takiego wafla - wolał bym nigdy.
A może można jakoś zdiagnozować przyczynę ?
Nie znam się na samochodach, więc i tak pojadę do mechanika,
ale oni - wiadomo - jak z lekarzami - trzeba im powiedzieć co boli i co on ma zrobić żeby przestało...
I tu prośba do Was - podzielcie się doświadczeniem - może ktoś coś wie ?
Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki.
- tokarka606
- Forum Audi 80
A to czytałeś bo to będzie podobny problem, niewysprzęgla ci.
https://audi80.pl/80-b3-23-ng-problem-z-wlaczaniem-biegow-vt27923.htm
https://audi80.pl/80-b3-23-ng-problem-z-wlaczaniem-biegow-vt27923.htm
- tokarka606
- Forum Audi 80
- tokarka606
- Forum Audi 80
nie wchodzi wsteczny
witam, od jakiegoś czasu mam problem ze wstecznym biegiem w automatycznej skrzyni. Długo nie mogłam wyczuć kiedy dobrze wchodzi a kiedy wcale czy na ciepłym czy zimnym, aż ostatnio niestety muszę dodać gazu, potem takie uderzenie w skrzyni aż zatrzęsie samochodem i wskoczy. Może która z Was zna przyczynę, oby mnie nie czekała zmiana skrzyni bo manualnej nie przeżyje.
P. S. dziś na tej wspaniałej skarbnicy wiedzy wyczytałam ze skrzynia ma dwa plyny, może być tak ze któregoś nie ma i to jest powód?
z gory wszystkim dziekuje
P. S. dziś na tej wspaniałej skarbnicy wiedzy wyczytałam ze skrzynia ma dwa plyny, może być tak ze któregoś nie ma i to jest powód?
z gory wszystkim dziekuje
zanim oddasz auto - zobacz czy przy siłoniku sprzęgła nad skrzynią nie jest mokro - jak jest - masz odpowiedź. Sprawdź też w okolicy pedału hamulcowego czy może pompa nie cieknie. Sądzą, żę gdyby brakowało leu w skrzyni biegów - to problem narastał by od dawna - jak ubywa płynu hamulcowego a już dodatkowo siłownik lub wysprzęglik jest mokry (a nie musi) - masz odpowiedź.