[B4] Audio w cabrio
[B4] Audio w cabrio
Witam
Zakupiłem już wzmak Philipsa XP640. W boczkach z tyłu mam 16cm hertze. Z przodu w podszybiu charczące 10cm.
Pierwsze pytanie dotyczy suba. Dowiedziałem sie ze dobrym subem jest JL Audio 10" bądz 12". Potwierdzacie tą informacje?
Kolejne pytanie to jak zabudowac ładnie suba? W cabrio i tak jest mało miejsca w bagażniku więc chciałbym zachowac chodź troche funkcjonalności. Pierwszy patent to zabudowa po lewej stronie bagażnika w tej niby wnęce na koło. Powinno tam chyba wyjśc ze 20 litrów zamknietej przestrzeni dla suba. Drugą opcje postaram się opisac zrozumiale;) generalnie chciałbym przymocowac suba w tym tunelu na narty(tylko nie w środku tunelu bo jest za wąski), membraną oczywiście w strone kabiny. Co o tym sądzicie?
Ostatnie pytanie. Jako że nie mam w przednich drzwiach fabrycznego miejsca na głośniki (nad czym bardzo ubolewam) to może zostawił bym te 16cm z tyłu, wygłuszył, podłączył do wspomnianego wyżej wzmaka a na podszybie dał tweetery?
Proszę o opinie/porady na wyżej wymienione pytania:)
Zakupiłem już wzmak Philipsa XP640. W boczkach z tyłu mam 16cm hertze. Z przodu w podszybiu charczące 10cm.
Pierwsze pytanie dotyczy suba. Dowiedziałem sie ze dobrym subem jest JL Audio 10" bądz 12". Potwierdzacie tą informacje?
Kolejne pytanie to jak zabudowac ładnie suba? W cabrio i tak jest mało miejsca w bagażniku więc chciałbym zachowac chodź troche funkcjonalności. Pierwszy patent to zabudowa po lewej stronie bagażnika w tej niby wnęce na koło. Powinno tam chyba wyjśc ze 20 litrów zamknietej przestrzeni dla suba. Drugą opcje postaram się opisac zrozumiale;) generalnie chciałbym przymocowac suba w tym tunelu na narty(tylko nie w środku tunelu bo jest za wąski), membraną oczywiście w strone kabiny. Co o tym sądzicie?
Ostatnie pytanie. Jako że nie mam w przednich drzwiach fabrycznego miejsca na głośniki (nad czym bardzo ubolewam) to może zostawił bym te 16cm z tyłu, wygłuszył, podłączył do wspomnianego wyżej wzmaka a na podszybie dał tweetery?
Proszę o opinie/porady na wyżej wymienione pytania:)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 11:24 przez dominikw, łącznie zmieniany 5 razy.
Nikt nie ma fabrycznie miejsca w drzwiach w 80-tce, dlatego najlepszym rozwiązaniem pozostają taschki.dominikw pisze:Jako że nie mam w przednich drzwiach fabrycznego miejsca na głośniki (nad czym bardzo ubolewam) to może zostawił bym te 16cm z tyłu, wygłuszył, podłączył do wspomnianego wyżej wzmaka a na podszybie dał tweetery?
Jak zrobisz tak jak piszesz, to wiecznie będziesz miał wrażenie, że gra z cicho i nie ma środka (szczególnie w cabrio) i będziesz podgłaśniał a wtedy sopran będzie niemiłosiernie bił po uszach - ja bym się na to nie zdecydował.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam,
Paweł ma rację.
Jedyne słuszne rozwiązanie to taszki i zestaw odseparowany z przodu a o tyle możesz zapomnieć.
Jeśli chodzi JL to firma nie jest zła ale będzie problem z litrażem skrzynki... Jej montaż we wnęce bagażnika to dobry pomysł ale 20l które z tego dał by się uzyskać to za mało do większości głośników 10" i12". Jest jeden model JL 12" ale nie pamiętam symbolu który potrzebuje małej skrzynki ale i tak większej niż pojemność jaką dysponujesz.
Proponuję ci głośnik firmy Earthquake - jest kilka modeli które zagrają dobrze w tak małej obudowie. Nie mniej jednak zdecydował bym się w tym miejscu na głośnik 10".
Co do pomysłu z umieszczeniem głośnika za podłokietnikiem - też kieeeedyś mi wpadł do głowy taki pomysł ale szybko wypadł. NIe ma to najmniejszego sensu.
Paweł ma rację.
Jedyne słuszne rozwiązanie to taszki i zestaw odseparowany z przodu a o tyle możesz zapomnieć.
Jeśli chodzi JL to firma nie jest zła ale będzie problem z litrażem skrzynki... Jej montaż we wnęce bagażnika to dobry pomysł ale 20l które z tego dał by się uzyskać to za mało do większości głośników 10" i12". Jest jeden model JL 12" ale nie pamiętam symbolu który potrzebuje małej skrzynki ale i tak większej niż pojemność jaką dysponujesz.
Proponuję ci głośnik firmy Earthquake - jest kilka modeli które zagrają dobrze w tak małej obudowie. Nie mniej jednak zdecydował bym się w tym miejscu na głośnik 10".
Co do pomysłu z umieszczeniem głośnika za podłokietnikiem - też kieeeedyś mi wpadł do głowy taki pomysł ale szybko wypadł. NIe ma to najmniejszego sensu.
Witam ja mam u siebie hertza es 250 ale z tej starszej wersji co miały 250 rms i gra on w 19 litrach zamkniętej i radzi sobie całkiem dobrze.Faktycznie w czarnej muzie troche mu brakuje i nie słychać tego co powinno ale do szybkich bitów jest rewelacyjny potrafi zejść i kopną.Więc zależy jaką muze słuchasz jak coś czarnego to polecam ravelanda axx1010 też w budzie ok 20 l da rade bas reflex posiadam oba głośniki i wiem na co je stać
Co do JL audio to gdzieś wyczytałem chyba w danych producenta ze ta 10" potrzebuje cos ok 20litrów w obudowie zamkniętej.
Oofol a dlaczego wykorzystanie tego tunelu do nart jest złym pomysłem? tak to subik by miał cały litrarz bagażnika dla siebie.
A co do muzyki to słucham przeważnie pop, techno, dance, sporadycznie hh i rock.
Oofol a dlaczego wykorzystanie tego tunelu do nart jest złym pomysłem? tak to subik by miał cały litrarz bagażnika dla siebie.
A co do muzyki to słucham przeważnie pop, techno, dance, sporadycznie hh i rock.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dlaczego nie:dominikw pisze:Co do JL audio to gdzieś wyczytałem chyba w danych producenta ze ta 10" potrzebuje cos ok 20litrów w obudowie zamkniętej.
- po pierwsze nie ma jak go zamontować sztywnie
- po drugie nie będzie szczelnie odgrodzony - komora bagażnika ma dużo szczelin i szpar
- po trzecie musiał byś zastosować w tym miejscu głośnik typu FreeAir a te głośniki są na prawdę przeciętne
Jak byś założył w tytm miejscu głośnik to by na pewno jakoś łupało ale... Jaki kolwiek głośnik zastosowany w taki sposób a w np skrzyni Closed da o wiele więcej czystego i silnego basu. Skrzynia BR schodzi niżej ale jest trudniejsza do skonstruowania - więcej dokładnych obliczeń i wykonania. Przy konstruowaniu skrzyni Closed za zwyczaj można się kierować zasadą przetwornik 30cm = skrzynia 30l. I będzie grało dobrze w BR już tak nie można.
Dobrze że napisałeś czego słuchasz. Teraz to na prawdę ci polecę 10" - są szybsze i dynamiczniejsze = lepsze do muzyki jakiej słuchasz. I tutaj dobrym wyborem będzie np Raveland czy Earthquake.
dominikw, subwoofer jak i reszte sprzętu dobierasz do systemu posiadanego
glosników subniskotonowych sie nie kupuje używanych ......!!!!!!!!!!!!!
Popierwsze piszesz o muzyce w ktorej kick bass oraz szybkośc basu ma kluczowe znaczenie, impuls w zasadzie powinien być niższy jak 15 ms co zaowocuje zróznicowaniem tonów niskich oraz wyrażna granica pomiedzy początkiem a końcem impulsu
Dla mnie wzorem i niedoścignionym ideałem jezli chodzi o szybkośc i kontrole basu jest mało znana firma beyma
głosniki odznaczaj sie bardzo duzą efektywnościa, w swoim czasie mialem w domu powera 12 z cyforwym wzmacniaczem 600W i takiego basu nie slyszalem do dzis jednak wymagal sporych pomieszczeń.. ale o car audio
polecam modele
power 10 sprawdzony zarowno w domu jak i w aucie zwróc uwage na monstrualny napęd głosnika oraz sprawnosc na poziomie 93 dB przy mocy 300W!!!!!
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p45,power10
zwróc uwage na bardzo niskie QTS oraz Fs na przyzwoitym poziomie i male jak na 10 vas w obudowie closed 30-40 l bas jest niesamowicie szybki coprawda wzmacnaicz ktory masz jest troche słabawy ale przy tak wysokim SPL 93 dB da rade
model Pro 1000
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p195,pro-1000
ma gorsze parametry i w budzie 30-40 l napewno siodlo przy kick basie bedzie wieksze ale jest latwiejszy do wysterowania bas jest delikatniejszy miekciejszy bez nalotu estradowego seri power co ja uwazam za ceche tej seri.
zostaje jeszcze model
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p43,scw10
tego nie znam chociaz sadze ze tu obejtości beda wieksze
mam gdzies pomiary Power 10,12,18
glosników subniskotonowych sie nie kupuje używanych ......!!!!!!!!!!!!!
Popierwsze piszesz o muzyce w ktorej kick bass oraz szybkośc basu ma kluczowe znaczenie, impuls w zasadzie powinien być niższy jak 15 ms co zaowocuje zróznicowaniem tonów niskich oraz wyrażna granica pomiedzy początkiem a końcem impulsu
Dla mnie wzorem i niedoścignionym ideałem jezli chodzi o szybkośc i kontrole basu jest mało znana firma beyma
głosniki odznaczaj sie bardzo duzą efektywnościa, w swoim czasie mialem w domu powera 12 z cyforwym wzmacniaczem 600W i takiego basu nie slyszalem do dzis jednak wymagal sporych pomieszczeń.. ale o car audio
polecam modele
power 10 sprawdzony zarowno w domu jak i w aucie zwróc uwage na monstrualny napęd głosnika oraz sprawnosc na poziomie 93 dB przy mocy 300W!!!!!
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p45,power10
zwróc uwage na bardzo niskie QTS oraz Fs na przyzwoitym poziomie i male jak na 10 vas w obudowie closed 30-40 l bas jest niesamowicie szybki coprawda wzmacnaicz ktory masz jest troche słabawy ale przy tak wysokim SPL 93 dB da rade
model Pro 1000
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p195,pro-1000
ma gorsze parametry i w budzie 30-40 l napewno siodlo przy kick basie bedzie wieksze ale jest latwiejszy do wysterowania bas jest delikatniejszy miekciejszy bez nalotu estradowego seri power co ja uwazam za ceche tej seri.
zostaje jeszcze model
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p43,scw10
tego nie znam chociaz sadze ze tu obejtości beda wieksze
mam gdzies pomiary Power 10,12,18
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Beyma to dobra alternatywa a nieznana w kręg u CA bo to firma produkująca sprzęt głównie Home i estradowy.
Z Alpine sobie daj spokój... Chyba że głównie zależy ci na wyglądzie...
LUKASZdiy - co do kupowania używanych wooferów to sięz Tobą nie zgodzę. Co prawda trzeba mieć szczęście żeby nie kupić padaczki /zakup na allegro/ ale czasem można kupić coś na prawdę dobrego za małe pieniądze a stan techniczny będzie też BDB. Ja mam już drugi przetwornik tak zakupiony i nie żałuję.
Z Alpine sobie daj spokój... Chyba że głównie zależy ci na wyglądzie...
LUKASZdiy - co do kupowania używanych wooferów to sięz Tobą nie zgodzę. Co prawda trzeba mieć szczęście żeby nie kupić padaczki /zakup na allegro/ ale czasem można kupić coś na prawdę dobrego za małe pieniądze a stan techniczny będzie też BDB. Ja mam już drugi przetwornik tak zakupiony i nie żałuję.
masz racje jednak przy kupowaniu używanych speakerów trzeba być bardzo ostrożnym bo nigdy nic nie wiadomo!!!!
Co by OT nie robić - masz rację - to tak samo jak z autami i to też miałem na myśli
Co by OT nie robić - masz rację - to tak samo jak z autami i to też miałem na myśli
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2009, 11:09 przez LUKASZdiy, łącznie zmieniany 1 raz.
[cabrio 80] Jak zmienić nagłośnienie?
zastanawiam się czy jest jakiś sposób na upchnięcie basu gdzieś poza bagażnikiem i jakie polecacie głosniki które mogę wepchnąć w oryginalne miejsca?