[b4 coupe AAH] Wycena części i naprawy
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
[b4 coupe AAH] Wycena części i naprawy
Hej chłopaki sory jeśli nie tu ale jakby co przenieście
Mam gardłową sprawę.
Wczoraj jadąc na pogrzeb kumpla na postoju przed skrzyżowaniem pier.. we mnie samochód w którego wcześniej uderzył inny-wina tego ostatniego.
oto uszkodzenia
a teraz o co kaman.Chodzi mi o to że jutro z rana jade zgłosicz szkodę no i w wniosku jest rubryka szacowanie strat i nie wiem co napisać bo nigdy takiego czegoś nie robiłem :cry: szukałem na allegro że blendy chodzą po 100zł ale nie używki bo we wniosku opisuje się nowe części,lakierowanie ogólnie wszystkie koszta związane z naprawą.
Pomórzcie mi bo naprawde jestem w tym temacie zielony.
ps dodam że była policja kierowała ruchem przy pogrzebie i jechali na końcu pod kościół-ledwie i im się udało wyhamować :evil: a sprawca nie dostał mandatu ze względów pogrzebu.
Mam gardłową sprawę.
Wczoraj jadąc na pogrzeb kumpla na postoju przed skrzyżowaniem pier.. we mnie samochód w którego wcześniej uderzył inny-wina tego ostatniego.
oto uszkodzenia
a teraz o co kaman.Chodzi mi o to że jutro z rana jade zgłosicz szkodę no i w wniosku jest rubryka szacowanie strat i nie wiem co napisać bo nigdy takiego czegoś nie robiłem :cry: szukałem na allegro że blendy chodzą po 100zł ale nie używki bo we wniosku opisuje się nowe części,lakierowanie ogólnie wszystkie koszta związane z naprawą.
Pomórzcie mi bo naprawde jestem w tym temacie zielony.
ps dodam że była policja kierowała ruchem przy pogrzebie i jechali na końcu pod kościół-ledwie i im się udało wyhamować :evil: a sprawca nie dostał mandatu ze względów pogrzebu.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Szkoda będzie likwidowana z oc sprawcy a więc naprawa do 100% wartości sam.
Masz dwie opcje:albo kosztorys czyli likwidator oszacuje straty i koszty naprawy a ty odbierasz gotówke,albo bezgotówkowo czyli auto do serwisu serwis robi kosztorys wstępny który jest weryfikowany przez ubespieczyciela sprawcy,a następnie naprawia a ciebie g wszystko obchodzi.Jeśli wybierzesz kosztorys pamiętaj aby być przy oględzinach i podpowiedzieć jeśli likwidator czegoś nie zauwazy(byle go nie wk...ać bo policzy nie fajnie)
Jak kwota będzie niska zawsze można się odwołać i jest opcja że pare złoty dorzucą.Jeśli masz pojęcie o samochodach,jesteś w temacie to sam kupisz części a blacharz i lakiernik(znajomi koniecznie )wezmą normalne pieniądze to jeszcze ci zostanie co nieco w kieszeni.Jeśli jednak nie bardzo się znasz wstaw auto do dobrego(np.ASO Audi)warsztatu podpisz im upowarznienie i naprawiają bezgotówkowo(gdyby w ASO mieli tak kosmiczne ceny że koszt naprawy przekracza 100% wartości auta wybierz inny serwis byle był w sieci naprawczej ubespieczyciela sprawcy.
Masz dwie opcje:albo kosztorys czyli likwidator oszacuje straty i koszty naprawy a ty odbierasz gotówke,albo bezgotówkowo czyli auto do serwisu serwis robi kosztorys wstępny który jest weryfikowany przez ubespieczyciela sprawcy,a następnie naprawia a ciebie g wszystko obchodzi.Jeśli wybierzesz kosztorys pamiętaj aby być przy oględzinach i podpowiedzieć jeśli likwidator czegoś nie zauwazy(byle go nie wk...ać bo policzy nie fajnie)
Jak kwota będzie niska zawsze można się odwołać i jest opcja że pare złoty dorzucą.Jeśli masz pojęcie o samochodach,jesteś w temacie to sam kupisz części a blacharz i lakiernik(znajomi koniecznie )wezmą normalne pieniądze to jeszcze ci zostanie co nieco w kieszeni.Jeśli jednak nie bardzo się znasz wstaw auto do dobrego(np.ASO Audi)warsztatu podpisz im upowarznienie i naprawiają bezgotówkowo(gdyby w ASO mieli tak kosmiczne ceny że koszt naprawy przekracza 100% wartości auta wybierz inny serwis byle był w sieci naprawczej ubespieczyciela sprawcy.
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
nowi2 pisze:Widzisz, znów to samo. masz szczęście do tych pogrzebów i wypadków.... heh..
ostatnio o tym gadalismy i wykrakaliśmy..
no właśnie
dzisiaj byłem w puławach i od razu gościu zrobił zdjęcia i wszystko poopisywał-młody koleś wiec miło się nam gadało :->
Powiedział ze nie ma się co bawić w szpachlę tylko wycinać i wspawywać nowe elementy i tak właśnie będą to obliczać
Jak pisałem sąsiad zrobi mi to za 500zł a blendę mam :-o
ciekaw jestem ile to potrwa i ile naliczą
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Z doświadczenia wiem, że można na czymś takim nieźle wyjść i ja w sumie cieszył bym się z takiej sytuacji, bo samochód nie jest jakoś tragicznie uszkodzony Najważniejsze, żeby być przy oględzinach i starać się o to, żeby jak najwięcej elementów poszło do wymiany, a nie do naprawy (nawet, ja da się je naprawić). Nie bierz bezgotówkowego, bo w wielu przypadkach, o jakich słyszałem, serwis brał kilka razy tyle niż naprawa była warta, więc ta nadwyżka pieniędzy trafiała do tego serwisu, a została by w kieszeni użytkownika.
No miałeś fart, ale nie martw się, jak dasz do dobrego blacharza, czy lakiernika i się dogadasz, to ci go jeszcze ładnie wypastuje itd, że jeszcze będzie ładniej wyglądał a finansowo wyjdziesz na plus i jeżeli ta ubezpieczalnia jest w porządku (ja z nią do czynienia nigdy nie miałem) i masz dobrego fachowca, to na bank zarobisz, ja na lekkiej wgniotce na drzwiach w poprzednim samochodzie, której nie trzeba było malować nawet byłem do przodu prawie 800 złotych . Oczywiście trzeba też trafić na dobry warsztat, bo ja mam swojego zaufanego blacharza i u niego tak mi wyszło, a jak pytałem gdzieś indziej, to taką cenę dowalili, że zostało by mi 100 złotych
Zakład ubezpieczeń ma miesiąc na wypłatę odszkodowania od daty zgłoszenia.A wysokość odszkodowania zależy od:
-czy auto nie było bite i malowane-jeśli nie było to bardzo duży duży plus
-wyposażenia, przebiegu, itp itd
-no i oczywiście szkody
Ja miałem małą stłuczkę-maska, błotnik zderzak lampa-gość z link 4 zrobił ok 60zdjęć :shock: byłem 700 stówek do przodu :mrgreen:
-czy auto nie było bite i malowane-jeśli nie było to bardzo duży duży plus
-wyposażenia, przebiegu, itp itd
-no i oczywiście szkody
Ja miałem małą stłuczkę-maska, błotnik zderzak lampa-gość z link 4 zrobił ok 60zdjęć :shock: byłem 700 stówek do przodu :mrgreen: