Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 Cabrio 2.3 NG] Dymienie na czarno, gaśnięcie na zakrętah

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
karolpuszkarski
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 Cabrio 2.3 NG] Dymienie na czarno, gaśnięcie na zakrętah

Post autor: karolpuszkarski » 17 kwie 2009, 17:36

Uff, bez problemów autko pokonało trasę około 200km, wcześniej dymiło nie trzymało obrotów itp ale dzisiaj rano przed wyjazdem miód malina... Odpalam autko a ono ładnie mruczy trzyma około 1100 obrotów, ciśnienie oleju 5 bar aż się zdziwiłem... Trasa bezproblemowo ale kłopoty ponownie zaczęły się w mieście gdy przekroczyłem magiczny próg 90 stopni... Znowu wahanie obrotów między 600 a 900 i dymienie tylko teraz gdy nawet złapie te 1000obrotów to i tak dymi, z tym że mniej, natomiast ciśnienie oleju około 2 bar więc kiszka... A i jeszcze coś dziwnego czyli gaśnie po przejechaniu zakrętu?! No ręce opadają;] W baku jest przynajmniej 10 litrów paliwa czyli raczej mało no ale myśle że to chyba nie tego wina...

Awatar użytkownika
tokarka606
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tokarka606 » 19 kwie 2009, 11:40

To że zgaśnie ci na zakręcie to wachania położenia płytki przepływomierza a nie ilości paliwa w zbiorniku.Jak pisałeś samochód długo stał,K-jet to dość skomplikowana maszyneria i jest tam dużo ruchomych części i styków elektrycznych.Proponuje krok po kroku wszystko rozbierać i czyścić a w szczególności styki no i sprawdz bezpieczniki i ten zawór o którym ci mówiłem.Ciśnienie oleju też może być zafałszowane te czujniki też nie są wieczne.
P.S. Mam nadzieje że olej zmieniłeś przed uruchomieniem.

Awatar użytkownika
Kornel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kornel » 21 kwie 2009, 14:03

Czarny kolor dymu wskazuje na bogatą mieszankę, nie spala ci więcej paliwa :?:

karolpuszkarski
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolpuszkarski » 22 kwie 2009, 20:20

no niestety olej wymieniłem po uruchomieniu silnika i po zauważeniu niepokojących objawów... rozbiorę kajetana (K-jet) i zobaczymy co tam słychać;]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl