[B4 ABT] Wymiana pompy wody bez rozpinania rozrzadu?
- kolodzieju
- Forum Audi 80
[B4 ABT] Wymiana pompy wody bez rozpinania rozrzadu?
Witam.
Planuje właśnie wymianę rozrządu, nie wiem czy wymieniać pompę wody.
Czy pompę da się wymienić bez zdejmowania rozrządu w ABT?
Planuje właśnie wymianę rozrządu, nie wiem czy wymieniać pompę wody.
Czy pompę da się wymienić bez zdejmowania rozrządu w ABT?
Nie nie, nie chodzi to o to, że pompa jest na pasku rozrządu bo oczywiście w ABK nie jest. Chodzi o to że obudowa pompy wchodzi pod taką blachę (osłona paska rozrządu od strony bloku), tej blachy nie da rady zdjąć bez rozebrania rozrządu. Idzie ją odkręcić dochodząc do jej śrub przez dziury w kołach paska ale i tak wadzi. Przynajmniej mi się to nie udało i jestem ciekaw czy jest na to jakiś sposób.Oofol pisze:Hmmm nie wiem dokładnie ale w ABK pompa chyba nie jest na rozrządzie... Pstryknij fotkę to powiem jak mnie ktoś nie uprzedzi
Wtedy odkręcasz tylko dekiel z wirnikiem a nie całą pompe i w ten sposób bez rozpinania rozrządu się nie da :mrgreen: Te śruby o których piszesz odkręcasz jak już cała pompa jest na zewnątrz.Przykręcona jest jesli dobrze pamiętam na 3 lub 4 śruby pod łapą pompy wspomagania.Odkręcasz to i wyciągasz całą pompę z bloku silnika i wtedy dopiero dobierasz się do dekla z "milionem"śrubek :mrgreen:PMX pisze:Idzie ją odkręcić dochodząc do jej śrub przez dziury w kołach paska ale i tak wadzi.